ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «νέα πορεία» της Τουρκίας στο Κυπριακό – Ενημερώνει τους διεθνείς «παίκτες» ο Τσαβούσογλου

Η «νέα πορεία» της Τουρκίας στο Κυπριακό – Ενημερώνει τους διεθνείς «παίκτες» ο Τσαβούσογλου

Η αλλαγή πλεύσης της Άγκυρας στο Κυπριακό είχε αρχίσει λίγο μετά το Κραν Μοντανά όταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε μιλήσει για λύση εκτός πλαισίων ΟΗΕ.

Πριν λίγο καιρό, ο κ. Τσαβούσογλου είχε επισκεφθεί τα κατεχόμενα και είχε βολιδοσκοπήσει τις πολιτικές δυνάμεις για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας.

Πράγμα που φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, καθώς η Τουρκία οδεύει ολοταχώς για επιβολή της συνομοσπονδίας στο τραπέζι των συνομιλιών.

Όπως επιβεβαιώνει ο Κώστας Βενιζέλος («Ο Φιλελεύθερος»), η Άγκυρα θεωρεί ότι μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανά έχει αλλάξει η βάση των συζητήσεων.

Μάλιστα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλοι αξιωματούχοι υποδεικνύουν σε διεθνείς παράγοντες τη συνομοσπονδία ως βάση λύσης, ενώ «ρίχνουν» στο τραπέζι και τη λύση δύο κράτων.

Ο Τσαβούσογλου δε φέρεται να υποστηρίζει ότι το σενάριο των δύο κρατών εγείρεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ωστόσο ο ίδιος προτιμά τη συνομοσπονδία καθώς έτσι δεν απωλείται ο έλεγχος ολόκληρου του νησιού από την Άγκυρα.

Και σε αυτό το σενάριο, το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο θα είναι άμεσα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δεν θα συνέβαινε με τα δύο κράτη.

Πολλά θα ξεκαθαρίσουν, όμως, μετά τις τουρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου ή δύο εβδομάδες αργότερα αν χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Έπειτα, η γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ενδεχόμενη τουρκική αντίδραση θα καταδείξει την προοπτική ή όχι της επανέναρξης των συνομιλιών. Ό,τι και να υπάρχει στο τραπέζι...

Αλέκος Μιχαηλίδης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top