ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: 'Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές'

ΥΠΕΣ: 'Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές'

Για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές στην Τουρκία, συζήτησαν Υπουργός Εξωτερικών και ο ΓΓ ΑΚΕΛ.

Απόψεις αναφορικά με την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού μετά τις εκλογές στην Τουρκία, αντάλλαξαν σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε συνάντηση που είχαν στα γραφεία του κόμματος.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως μετά τις εκλογές στην Τουρκία κι εφόσον διοριστεί ειδικός απεσταλμένος από τα Ηνωμένα Έθνη, θα διαφανεί ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για προώθηση και επίτευξη λύσης.

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση σε φιλικό κλίμα. Ήταν εθιμοτυπική αλλά αξιοποιήσαμε την ευκαιρία για να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις αναφορικά με την κατάσταση στο Κυπριακό» δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Όπως ανέφερε, στη συνάντηση έθεσε τα πλαίσια εντός των οποίων θα κινηθεί το ΑΚΕΛ το ερχόμενο διάστημα. «Διατυπώσαμε τη θέση μας ότι είναι σημαντικό αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία να διατυπωθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό με στόχο να φθάσουμε σε λύση που θα βασίζεται στις διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου» είπε.

«Εκφράσαμε την ανησυχία μας για το παρατεταμένο αδιέξοδο που υπάρχει και ξεκαθαρίσαμε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο ασκείται κριτική στην Κυβέρνηση είναι γιατί ανησυχούμε για το μέλλον και την προοπτική της χώρας μας δίχως την επίλυση του Κυπριακού» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι ξεκαθάρισε στον Υπουργό Εξωτερικών ότι εάν και εφόσον επαναρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και το ΑΚΕΛ διαπιστώσει ότι αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ως υπεύθυνο και πατριωτικό κόμμα θα στηρίξει αυτή τη διαδικασία. «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της κοινής πατρίδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας» είπε.

Σε παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ ασκεί πολύ σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα και ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι είναι στο χέρι του Προέδρου η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά δεν το πράττει, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέρριψε ότι το ΑΚΕΛ χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς εναντίον οποιουδήποτε. «Δεν χαρακτήρισα κανένα ως προδότη. Είπα ότι είναι προδοτικό εάν αφήνεται να παρέρχεται ο χρόνος και να οδηγηθούμε σταδιακά προς την οριστική διχοτόμηση» είπε, αναφερόμενος στον τρόπο που σχολιάστηκε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε «πολύ εποικοδομητική συζήτηση» με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως «υπάρχει κοινή προσέγγιση ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Είναι μια κατάσταση που δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων, ούτε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανταλλάξαμε απόψεις πώς μπορούμε να προβούμε σε εκείνες τις ενέργειες έτσι ώστε αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία να ξεκινήσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση από εκεί που έμεινε στο Κρανς Μοντανά, με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως μπορεί κατά καιρούς να υπάρχουν διαφωνίες και αυτό είναι απόλυτα θεμιτό μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας, καθώς μόνο μέσα από το διάλογο μπορούν να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις έτσι ώστε να επιτευχθούν κοινοί στόχοι. «Ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, είναι κοινός μας στόχος» είπε.

Κληθέντες να σχολιάσουν την τοποθέτηση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ρωσίας στα ΗΕ και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού Vassily Nebenzia, ότι υπήρξε εισήγηση για έναν ειδικό απεσταλμένο, αλλά νομίζει ότι αυτό δεν θα γίνει πριν συμβούν κάποια πράγματα σε πολιτικό επίπεδο, ο Υπουργός επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων. «Πρέπει να κτίσουμε σε όλα τα σημαντικά που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής για να δούμε πώς δημιουργούνται οι προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού. Δεν μπορεί να γίνει είτε αποδεκτή είτε να μπορεί να διασφαλίζει το μέλλον της πατρίδας μας η παρούσα κατάσταση πραγμάτων».

Σε δικό του σχόλιο, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας είπε αυτό που και ο ΓΓ των ΗΕ είχε καταγράψει στην έκθεση που είχε ετοιμάσει τον περασμένο Σεπτέμβρη, ότι δηλαδή τα Ηνωμένα Έθνη «πρέπει να πειστούν ότι υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε».

Ανέφερε παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ έχει «ασκήσει έντονη κριτική στον κ. Ακιντζί όλο αυτό το διάστημα για θέσεις τις οποίες διατύπωνε. Και ο κ. Ακιντζί μόνο μετά από την επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου έχει προβεί σε μια κίνηση την οποία εμείς θεωρούμε ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με καλύτερο τρόπο από την κυβέρνηση» όπως είπε.

«Από κει και πέρα, ο ΓΓ διαπίστωσε στον Κρανς Μοντάνα ότι απουσίαζε η πολιτική βούληση κι από τους δύο ηγέτες. Τώρα, όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, θα τελειώσουν οι εκλογές στην Τουρκία, θα σταλεί ενδεχομένως ο αντιπρόσωπος του ΓΓ. Εκεί θα διαφανεί ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για να υπάρξει προώθηση και, αν είναι δυνατόν, επίτευξη συμφωνίας» σημείωσε.

«Εμείς εκείνο που λέμε και ασκούμε κριτική στην Κυβέρνηση είναι ότι είναι καλά αυτό το διάστημα να μη γίνονται δηλώσεις με τρόπο που θα μεγεθύνουν τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν, αλλά να δημιουργηθεί ένα καλύτερο κλίμα έτσι ώστε, αν κι εφόσον ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις αυτές να διευκολυνθούν από το κλίμα το οποίο θα έχει διαμορφωθεί» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πιθανή προσπάθεια για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προχωρημένες συζητήσεις σε εσωτερικό επίπεδο για κάτι τέτοιο και ότι αν προκύψει μια τέτοια προχωρημένη διαβούλευση εντός της Κυβέρνησης αυτό θα συζητηθεί και σε επίπεδο αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων, με απόλυτο σεβασμό στην προσέγγιση του κάθε κόμματος.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα είναι αντίθετο σε μια τέτοια εξέλιξη και εξέφρασε ικανοποίηση για την αναφορά του Υπουργού ότι κάτι τέτοιο δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι όταν αυτό συμβεί το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί πιο ολοκληρωμένα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top