ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ: Απόφαση για αποζημίωση των πληγέντων γεωργών

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ: Απόφαση για αποζημίωση των πληγέντων γεωργών

Στη στήριξη των αγροτών που επλήγησαν τόσο από την πρόσφατη χαλαζόπτωση όσο και όσων επλήγησαν από την παρατεταμένη ανομβρία που μαστίζει την Κύπρο, προχωρεί η Κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Καδής είπε πως το Υπουργικό, που συζήτησε το όλο θέμα, αποφάσισε την άμεση καταβολή του 50% των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες, αφού εξεταστούν οι αιτήσεις που θα υποβληθούν.
 
Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά, το σύνολο των αποζημιώσεων θα δοθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
 
«Η κυβέρνηση βλέπει με ιδιαίτερη ευαισθησία τους αγρότες που έχουν πληγεί από τα τελευταία καιρικά φαινόμενα, γι’ αυτό και έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες και του Υπουργείου και του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) να προβούν στην άμεση καταγραφή των ζημιών», ανέφερε ο κ. Καδής στις δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας κάλεσε τους αγρότες να προμηθευτούν και να συμπληρώσουν άμεσα τα δελτία καταγραφής των ζημιών για να τα υποβάλουν το συντομότερο δυνατόν.
 
«Οι αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας και του ΟΓΑ έχουν λάβει οδηγίες να εργαστούν συστηματικά για να καταγράψουν τις ζημιές και άμεσα με την τεκμηρίωση και διαπίστωση των στοιχείων που θα περιλαμβάνονται στις αιτήσεις των αγροτών μας, και αυτή είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να δοθεί τουλάχιστον το 50% της αποζημίωσης», είπε.
 
«Με αυτό τον τρόπο», πρόσθεσε, «θα δοθεί σύντομα μια ουσιαστική θα έλεγα ανακούφιση στους αγρότες μας  και ευελπιστούμε ότι αυτό θα τους διευκολύνει στην παραπέρα τους πορεία».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε εκτιμάται ότι θα δοθεί η αποζημίωση των πληγέντων κατά το 50%, ο κ. Καδής είπε ότι αυτό προϋποθέτει τη συμπλήρωση των αιτήσεων και την άμεση εξέτασή τους και παραχώρηση του 50% και υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση αυτή συνήθως δινόταν πολύ αργότερα αντί στο τέλος της χρονιάς είτε ακόμη και την επόμενη χρονιά.

«Εμείς θα φροντίσουμε ώστε οι αποζημιώσεις αυτές, αν είναι δυνατόν, να δοθούν μέσα στην αμέσως επόμενη περίοδο, οι πρώτες εκτιμήσεις αν συμπληρωθούν έγκαιρα οι αιτήσεις από τους ίδιους τους αγρότες και εάν εργαστούμε με τρόπο που υπολογίζουμε ότι θα εργαστούν οι υπηρεσίες μας… μπορούμε να δώσουμε τις αποζημιώσεις ακόμη και τον Σεπτέμβρη», είπε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καδής απέφυγε να δώσει μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή οι ζημιές καταγράφονται.
 
Εξήγησε όμως πως οι αποζημιώσεις δεν αφορούν μόνο την ορεινή περιοχή που επλήγη από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, αλλά «σχεδόν ολόκληρη την Κύπρο».
 
«Στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν εξετάστηκαν μόνο οι ζημιές από τα τελευταία καιρικά φαινόμενα, εξετάστηκαν γενικότερα οι ανάγκες για αποζημιώσεις κατά τη φετινή χρονιά, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ζημιές από την παρατεταμένη ανομβρία. Άρα συνολικά θα δούμε το θέμα των αποζημιώσεων και με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσουμε στη στήριξη των αγροτών μας μέσα από τη άμεση καταβολή των αποζημιώσεων», είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Αυλαία πέφτει, 19 χρόνια μετά, για την υπόθεση Θανάση Νικολάου, στην τρίτη θανατική ανάκριση για τα αίτια του θανάτου του ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top