ΔΙΕΘΝΗ

Ετήσια έκθεση ΕΕ - Έτος προκλήσεων το 2017

Ετήσια έκθεση ΕΕ - Έτος προκλήσεων το 2017

Την ετήσια έκθεσή της για την εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017, έδωσε την Τετάρτη (6/6) στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Η έκθεση επισημαίνει ότι, παρόλο που το 2017 ήταν ένα έτος προκλήσεων για τα θεμελιώδη δικαιώματα, λειτούργησαν οι δομές και τα υφιστάμενα εργαλεία για να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα του Χάρτη αποτελούν πραγματικότητα. Η περαιτέρω στήριξη για τον σεβασμό και την προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για ελεύθερη και δυναμική κοινωνία των πολιτών, θα συνεχίσουν να έχουν κεντρικό ρόλο στο 2018, τονίζει στο μήνυμά του ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς.

Αναλυτικά, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ανανεωμένη στήριξη της δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών και την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπου καταγράφονται κάποια πολύ ενθαρρυντικά βήματα προόδου, με τη θέσπιση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και των επακόλουθων δράσεών του.

Η Κομισιόν σημειώνει στην έκθεση ότι το 2017 θεσπίστηκαν πρωτοβουλίες που εξασφαλίζουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τα άτομα με ευθύνες παροχής φροντίδας. Η ίδια η Κομισιόν πρότεινε να εξασφαλιστούν πιο προβλέψιμοι και διαφανείς όροι εργασίας, ιδίως για τους εργαζομένους σε άτυπες μορφές απασχόλησης, όπως οι εργαζόμενοι με σύμβαση μηδενικού ωραρίου ή κατά παραγγελία.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των γυναικών, η Κομισιόν σημειώνει ότι η υπογραφή από την ΕΕ της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ταχεία κύρωση από την ΕΕ.

Επιπλέον, η ανακοίνωση σχετικά με την προστασία των παιδιών-μεταναστών παρουσίασε επείγουσες δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο. Τον Ιούνιο του 2017 ακολούθησε η υποβολή των συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Η Κομισιόν θέσπισε ευρωπαϊκό δίκτυο επιτροπείας για να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε τη συνεργασία της με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τις εθνικές αρχές και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να διασφαλίσει ότι η παράνομη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο εντοπίζεται γρήγορα και αποσύρεται, και υποστήριξε τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της επιβολής της ενωσιακής νομοθεσίας σχετικά με τα εγκλήματα μίσους, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων των εγκλημάτων μίσους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και αποτελεσματικά μέσα έννομης προστασίας, η Κομισιόν υποστήριξε τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να ενισχύσουν την επιβολή του ενωσιακού δικαίου προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top