ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση θα φροντίσει να ενθαρρύνει διαρκώς την κατασκευαστική ανάπτυξη

ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση θα φροντίσει να ενθαρρύνει διαρκώς την κατασκευαστική ανάπτυξη

Σημαντικές πτυχές των αλλαγών που σχεδιάζει η Κυβέρνηση αφορούν άμεσα και έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν την κατασκευαστική ανάπτυξη, είτε μιλάμε για την ανασυγκρότηση και θεσμική διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης οικοδομών, μέσα από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε για την ενεργοποίηση του φιλόδοξου Επενδυτικού Νόμου που βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ).

 
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι μέτρα, κίνητρα και πολιτικές που έλαβε η Κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια απέδωσαν. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επαναπαυθεί και ότι και στη συνέχεια θα εφαρμόζονται πολιτικές και σχέδια που θα ενθαρρύνουν την οικονομική δημιουργία.
 
«Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας από τους πρώτους δημιουργικούς τομείς της οικονομίας που πρέπει να φροντίζει η Κυβέρνηση, είναι ο κατασκευαστικός», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμα ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια η Κυβέρνηση έδωσε πολεοδομικά κίνητρα με αύξηση του συντελεστή δόμησης, διεύρυνση των επιτρεπομένων χρήσεων ή και αναπτύξεων σε αστικά και περιαστικά κέντρα, καθώς και σε τουριστικές ζώνες και, επιπλέον, τα σχέδια κινήτρων για ξένους επενδυτές, έτσι και τώρα θα φροντίσει να ενθαρρύνει διαρκώς την κατασκευαστική ανάπτυξη, με δράσεις που θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις.
 
«Διότι κεντρική κατεύθυνση πάντα θα είναι να διαβάζουμε σωστά ότι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη είναι η επιχειρηματικότητα. Την οποία και πρέπει να στηρίζουμε και να ενισχύουμε», είπε.
 
Διαβεβαίωσε παράλληλα τα μέλη της ΟΣΕΟΚ ότι η Κυβέρνηση τους θεωρεί στρατηγικούς εταίρους της στο δρόμο της ανάπτυξης και της βελτίωσης της χώρας και γι’αυτό θα είναι δίπλα τους.
 
«Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία σας θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τα όποια προβλήματα και να μελετούμε τρόπους για να ενισχύσουμε τη δραστηριότητα και την αναπτυξιακή έφεση του κλάδου. Γιατί ο βασικός μας στόχος είναι κοινός: να χτίσουμε για το μέλλον, να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον», είπε.

«Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, δεν άφησε ανεπηρέαστο τον κατασκευαστικό τομέα και άφησε ανεξίτηλα το στίγμα της στον κλάδο», ανέφερε από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Εντούτοις, πρόσθεσε, «αποτελεί κοινή παραδοχή όλων μας ότι παρατηρείται ανάκαμψη της οικονομίας μας, και στην ανάκαμψη αυτή σημαντικότατη είναι και η συμβολή της οικοδομικής βιομηχανίας, η οποία είναι σε ανοδική πορεία».

Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην πτώση της ανεργίας και στον στόχο της Κυβέρνησης για επικράτηση συνθηκών πλήρους απασχόλησης στην οικονομία, με ανεργία κάτω από 5%.

Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, «η ενίσχυση του κλάδου σας αναμφίβολα συμβάλλει στον στόχο αυτό, αφού ομολογουμένως σε αυτόν απασχολείται μεγάλο μέρος του πληθυσμού και παράλληλα υπάρχουν προοπτικές για δημιουργία ακόμη περισσότερων θέσεων εργασίας».

Τώρα, είπε, «η προοπτική αυτή υποβοηθείται και μέσω της  δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής και αναζήτησης διαθέσιμων ανέργων». Η πλατφόρμα αυτή, εξήγησε, «θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθειά μας, αφού δίδεται άμεση πρόσβαση στους εργοδότες για αναζήτηση διαθέσιμων ανέργων στη βάση των προσόντων και δεξιοτήτων τους».

Η Υπουργός σημείωσε επίσης ότι «καθοριστική εξέλιξη αποτελεί και η τροποποίηση των συμβολαίων για τα κατασκευαστικά έργα του Δημοσίου, με τη θέσπιση προνοιών για θεσμοθέτηση υποχρέωσης πρόσληψης νέου προσωπικού από καταλόγους εγγεγραμμένων ανέργων καθώς και αποκλεισμό προσφορών σε περιπτώσεις προηγούμενων καταδικών εργοδοτών για παράνομη και αδήλωτη απασχόληση».

Εξίσου σημαντική παράμετρος, είπε, «είναι και ο έλεγχος που γίνεται των προνοιών των συμβολαίων σε οικοδομικά έργα δημοσίου, δηλαδή των εργατικών ζητημάτων που αφορούν το συμβόλαιο έργου όπως μισθών και ωφελημάτων τόσο του κυρίως εργολάβου όσο και των υπεργολάβων του κάθε έργου».
 
Η ανοδική πορεία του τομέα των κατασκευών, πρέπει να σταθεροποιηθεί και να διασφαλιστεί, ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, Κώστας Ρουσιάς.
 
«Οι εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος, δεν επιτρέπουν να επαναπαυθούμε στις σημερινές θετικές ενδείξεις για το μέλλον», ανέφερε.  
 
Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα ακόμα προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων η παροχή χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων στα νέα ζευγάρια για ανέγερση της κατοικίας τους, ο εκσυγχρονισμός του περί Εργοληπτών Νόμου, η σύσταση και λειτουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης, η σύσταση και λειτουργία Τεχνικών Δικαστηρίων, η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, η στελέχωση των κρατικών Τεχνικών Υπηρεσιών η έγκαιρη και ολική επιστροφή του Φ.Π.Α και επιβολή μηδενικού συντελεστή Φ.Π.Α. σε περισσότερα αγαθά / προϊόντα / υλικά που σχετίζονται με τη βιομηχανία.
 
Σε ότι αφορά τα έργα του ιδιωτικού τομέα ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των κυρίως συμβολαίων της Μικτής Επιτροπής Δομικών Συμβολαίων Κύπρου, με πρωταρχικό καινοτόμο στοιχείο, τη διασφάλιση με εγγύηση, της ικανότητας των ιδιοκτητών να εξοφλούν τους εργολήπτες με την αποπεράτωση του έργου.

Ανέφερε ακόμα ότι με συνεχή επιμόρφωση και εμπλουτισμό δεξιοτήτων,  ο εργοληπτικός κόσμος της Κύπρου θα προετοιμαστεί  για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες, μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και τις νέες προκλήσεις των καιρών.
 
Πρόσθεσε ότι με τον τομέα των κατασκευών ν’ αποτελεί διαχρονικά τη βάση, στην οποία στηρίζονται όλοι οι επί μέρους τομείς της οικονομίας,  ο τομέας αναμένεται να δημιουργήσει και τις υποδομές, στις οποίες θα βασιστούν οι «πράσινοι» και οι «γαλάζιοι» τομείς, στους οποίους προβλέπεται να απασχοληθούν περί τα 140.518 άτομα μέχρι το 2026.
 
Ανακοίνωσε επίσης ότι η ΟΣΕΟΚ, σε συνεργασία με τις συντεχνίες των Οικοδόμων ΠΕΟ και ΣΕΚ, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης «Ο Οικοδόμος» το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019, καθώς οι κτιριακές εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο τελικό στάδιο αποπεράτωσης.
 
Ευχήθηκε επίσης να επικρατήσει η ίδια κατανόηση στις διαδικασίες για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε καταληκτικό στάδιο.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι η διασφάλιση και η σταθεροποίηση  της ανοδικής πορείας του κλάδου, και η επίτευξη στόχων όμοιων με εκείνους που την ξεκίνησαν, εξαρτάται από την ετοιμότητα ανταπόκρισης στις νέες ανάγκες των καιρών, από τη συνέχιση της συλλογικής δράσης των επαγγελματιών του τομέα, από τη συμπαράσταση και αρωγή της πολιτείας, από την επαρκή πρόσβαση σε επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα και από την κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top