ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ: «Η διατήρηση του διαλόγου είναι τόσο σημαντική όσο και η έναρξη του διαλόγου»

ΥΠΕΞ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ: «Η διατήρηση του διαλόγου είναι τόσο σημαντική όσο και η έναρξη του διαλόγου»

Ο διάλογος είναι το πιο ουσιαστικό στοιχείο σε οποιεσδήποτε συνομιλίες για επίλυση προβλημάτων, δήλωσε ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι, εκφράζοντας την ετοιμότητα του Δουβλίνου να συμβάλει στις προσπάθειες συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει της επίσκεψής του στη Λευκωσία, ο κ. Κόβενι είπε επίσης ότι η Κύπρος κατέχει μια μοναδική θέση στην ΕΕ σε σχέση με θέματα που απασχολούν τη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι Δουβλίνο και Λευκωσία έχουν εδώ και χρόνια εργαστεί μαζί για αυτά τα ζητήματα.
 
Χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις πολύ καλές, σημειώνοντας ότι το Δουβλίνο επιθυμεί να εξετάσει την προοπτική ενδυνάμωσης και επέκτασης των δεσμών των δύο χωρών στην επισιτιστική βιομηχανία, στον τομέα της ενέργειας καθώς και σε θέματα που αφορούν την ανώτερη εκπαίδευση.
 
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit σε σχέση με τα σύνορα με τη Βόρειο Ιρλανδία, εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη στην Κύπρο και σε άλλα μέλη της ΕΕ για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν προς τη χώρα του.
 
Σε ερώτηση για το τί μπορεί να μάθει η Κύπρος από την ειρηνευτική διαδικασία στην Ιρλανδία, 20 χρόνια μετά τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, σημείωσε ότι μπορεί να αναφερθεί μόνο στα όσα έχουν μάθει στη χώρα του από τη συγκεκριμένη διαδικασία.
 
«Το πιο ουσιαστικό είναι η σημασία του διαλόγου. Ο διάλογος δουλεύει. Αλλά πρέπει να έχομε υπόψη ότι η διατήρηση του διαλόγου είναι τόσο σημαντική όσο και η έναρξη του διαλόγου», υπέδειξε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ.
 
Κληθείς να προσδιορίσει το στοιχείο που, κατά τη δική του εκτίμηση, εμποδίζει τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό να καταλήξουν σε συμφωνία, ανέφερε ότι κάθε κατάσταση πραγμάτων είναι διαφορετική όπως διαφορετική είναι και κάθε ειρηνευτική διαδικασία, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει το Κυπριακό κατά τις εδώ επαφές του.

«Ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα να ακούσω από πρώτο χέρι, από τον ΥΠΕΞ κ. Χριστοδουλίδη και την κ. Σπέχαρ, και να ενημερωθώ για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων» είπε ο κ. Κόβενι στο ΚΥΠΕ.

Και οι δύο πλευρές στην όποια διαφορά πρέπει να παίρνουν μαθήματα, και η Ιρλανδία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ των κοινοτήτων, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είπε πως η χώρα του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και των Αράβων γειτόνων τους και ενεργοποιείται έντονα επί του θέματος εντός της ΕΕ.

«Για εμένα το θέμα αποτελεί προσωπική προτεραιότητα, και αυτή είναι η τρίτη επίσκεψή μου στην περιοχή σε λιγότερο από ένα χρόνο. Θα εξετάσω με τα μέρη πώς η Ιρλανδία και η ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν, τόσο σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία όσο και σε πιθανές δράσεις για οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε.
 
Η Κύπρος, τόνισε, «κατέχει μια μοναδική θέση στην ΕΕ σε σχέση με τα θέματα της Μέσης Ανατολής. Τα προβλήματα σε Παλαιστίνη, Συρία και Λίβανο είναι στο κατώφλι σας και η Κύπρος έχει καλές σχέσεις καθώς και ευρεία γνώση και κατανόηση με όλες τις χώρες της περιοχής. Οι δύο χώρες μας για χρόνια τώρα εργάζονται μαζί και υπάρχει συνεννόηση για θέματα της ΜΑ».
 
«Θα συζητήσω με μεγάλο ενδιαφέρον με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Χριστοδουλίδη τρόπους με τους οποίους θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μομέντουμ στην ειρηνευτική διαδικασία», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για την εδώ επίσκεψή του, σημείωσε την ειδική φιλική σχέση που διατηρούν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών εδώ και χρόνια, προσθέτοντας ότι οι διμερείς επισκέψεις δίδουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις προσωπικές τους σχέσεις και να βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυσή τους.
 
Ανέφερε ότι θα συζητήσει διμερείς σχέσεις, θέματα ΕΕ όπως το Brexit και το νέο οικονομικό πλαίσιο, καθώς και θέματα τουρισμού, όπως νέες απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.
 
«Η Ιρλανδία και η Κύπρος έχουν θέσεις που συμπίπτουν σε πολλά και διάφορα θέματα που απασχολούν την ΕΕ. Καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και έχω διαπιστώσει ότι εργαζόμαστε καλά μαζί σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα.
 
Σε ερώτηση για τομείς όπου οι διμερείς σχέσεις χρήζουν βελτίωσης, αναφέρθηκε στον τουρισμό λέγοντας ότι χρειάζονται ενίσχυση οι εμπορικές μας σχέσεις. Είπε ακόμα ότι η εδώ πρεσβεία της Ιρλανδίας θα εξετάσει την προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας στην επισιτιστική βιομηχανία, τον τομέα της ενέργειας καθώς και της ανώτερης εκπαίδευσης.
 
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εξέφρασε «τεράστια ευγνωμοσύνη» στην Κύπρο και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για την αλληλεγγύη τους επί του θέματος, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε άλλο ένα κρίσιμο στάδιο.
 
Χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για τη συμφωνία επί του Πρωτοκόλλου μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας, για αποφυγή ενός «σκληρού συνόρου», πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος του μήνα, εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κόβενι.
 
Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της χώρας του για πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία, είπε ότι το Δουβλίνο, σε συνεργασία με το Λονδίνο, στηρίζουν και έχουν υποβοηθητικό ρόλο στις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Βόρειο Ιρλανδία.
 
Στο τέλος της ημέρας, σημείωσε, η Κυβέρνηση που θα προκύψει και στην οποία θα συμφωνηθεί ο διαμοιρασμός εξουσιών θα λειτουργήσει μόνο στη βάση μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί, παρόλες τις εντατικές προσπάθειες για πολλούς μήνες.
 
Απαιτείται επειγόντως μια Κυβέρνηση που θα προκύψει από μια συμφωνία, που θα λειτουργεί πλήρως, στην οποία οι εξουσίες θα διαμοιράζονται και αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσει η Βόρειος Ιρλανδία, τόνισε.
 
Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα για νομιμοποίηση των εκτρώσεων στη χώρα του, ο ΥΠΕΞ είπε πως η Κυβέρνησή του θα εφαρμόσει τη θέληση του λαού χωρίς καθυστέρηση, σημειώνοντας πως προηγουμένως θα πρέπει να γίνουν τρία πράγματα – να εγκριθεί νέα νομοθεσία, να θεσμοθετηθούν σχετικές οδηγίες στον τομέα αυτό και να υπάρξουν ρυθμίσεις για τα φάρμακα που θα δίδονται για τον τερματισμό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top