ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να στηρίζει την εφαρμογή ΓεΣΥ»

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να στηρίζει την εφαρμογή ΓεΣΥ»

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με θετικές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις να στηρίζει την πορεία σωστής και γρήγορης εφαρμογής του ΓεΣΥ, δήλωσε ο Πρόεδρός της, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είχε το πρωί της Πέμπτης (7/6) συνάντηση με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), με επικεφαλής τον Πρόεδρό του,  Πέτρο Αγαθαγγέλου.
 
Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για την σημερινή εποικοδομητική συνάντηση η οποία, όπως είπε, λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας για την επερχόμενη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ανέφερε ότι αντάλλαξαν κάποιες απόψεις, συμμερίστηκαν προβληματισμούς, το πού πάει η αυτονόμηση, «που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την πραγματική βιώσιμη και λειτουργική εφαρμογή του εθνικού σχεδίου υγείας».
 
Έχουν, συνέχισε, συμμεριστεί κάποιες από τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς τους.
 
«Η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πρόσκλησης του ΠΙΣ, όπως αυτό το έχει κάνει και με τα υπόλοιπα κόμματα, για να μπορέσουμε έτσι να έχουμε μια αλληλοενημέρωση και ταυτόχρονα να δώσουμε όλοι το μήνυμα ότι με τους προβληματισμούς και την ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων θα συμβάλουμε εποικοδομητικά έτσι ώστε να πετύχει αυτό το μεγάλο εγχείρημα, γιατί στόχος όλων είναι η ασφάλεια των ασθενών μας , αλλά και η αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας που να χαρακτηρίζονται πάνω στα θέματα ποιότητας και ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα και να είμαστε περήφανοι για το κράτος μας όσον αφορά ένα σχέδιο υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών αλλά και να ανταποκρίνεται στο χαρακτήρα που πρέπει να έχει το κάθε κράτος αν θέλουμε να το ονομάζουμε κράτος κοινωνικής πρόνοιας», συμπλήρωσε.

Ένα εγχείρημα, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, το οποίο δεν είναι μόνο για να εφαρμοστεί αλλά για να πετύχει.
 
«Θα συνεχίσουμε την επαφή μας γιατί μέσα από τη δική σας συμβολή και εσείς υπό την ιδιότητα σας ως συνάδελφος είμαι βέβαιος ότι θα δώσετε και εσείς τη δική σας «μάχη» για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πράγματι ότι και η αυτονόμηση θα είναι στα σωστά επίπεδα αλλά και η εφαρμογή του ΓεΣΥ να είναι πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη», πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια, γιατί η προσπάθεια για την εφαρμογή Γενικού Σχεδίου Υγείας ξεκίνησε από την ΕΔΕΚ.
 
«Αυτή την προσπάθεια δεν θα την παραχωρήσουμε σε κανένα, θα την συνεχίσουμε προς την ορθή κατεύθυνση. Γι’ αυτό και η σημερινή συνάντηση με τον ΠΙΣ και τον Πρόεδρό του δεν στηρίχθηκε μόνο σε αλληλοενημέρωση γενικού ενδιαφέροντος και σε γενικές αρχές. Ήταν μια ενημέρωση η οποία εισήλθε σε λεπτομέρειες επιστημονικές, τεχνικές και όχι μόνο, γιατί ακριβώς και αυτές έχουν την δική τους σημασία», συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι ανησυχούν ιδιαίτερα από το γεγονός ότι ενώ βρίσκεται επί θύρας η φορολόγηση των πολιτών για την εφαρμογή ΓεΣΥ δεν έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί εκείνα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, τα οποία να διασφαλίζουν ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα είναι σωστή, λειτουργική και προπάντων θα είναι βιώσιμη.
 
«Για να μπορέσει να προσφέρει σε ολόκληρη την Κύπρο, σε όλους τους πολίτες, ειδικά αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλού επιπέδου περίθαλψη με άλλους τρόπους, αυτή την περίθαλψη σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι πολλά πράγματα γίνονται χωρίς συντονισμό, χωρίς συγκροτημένη, οργανωτική και οργανωμένη σκέψη και κυρίως, ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι μέσα από αυτή την πορεία, στο τέλος να καταρρεύσει το σύστημα, όπως κατέρρευσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, όπως κατέρρευσε και ο Συνεργατισμός», σημείωσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι αυτή είναι η μεγάλη τους ανησυχία και το πιο σημαντικό, όπως είπε, «επιχειρείται αυτή τη στιγμή η αυτονόμηση των νοσοκομείων χωρίς προηγουμένως να υπάρξει η αποσυμφόρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, χωρίς να υπάρξει αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, χωρίς να υπάρξει μια σοβαρή μελέτη, η οποία να καταγράφει τις ανάγκες του δημόσιου τομέα, σε κλινικές σε όλη την επικράτεια, σε ιατρικό εξοπλισμό για να μπορούν οι γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και κυρίως σε ιατρικό προσωπικό».
 
Αν αυτές οι προϋποθέσεις δεν υλοποιηθούν, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, δεν θα μπορέσει ο δημόσιος τομέας να είναι ανταγωνιστικός όταν εφαρμοστεί πια το ΓεΣΥ.
 
«Και δεδομένου ότι το κράτος δεν θα μπορεί να καλύψει τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα υγείας, πέραν από τα πέντε χρόνια, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ή να κλείσουν τα νοσοκομεία ή να εκποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό και η διαβεβαίωση μας προς τους πολίτες είναι ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε με θετικές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις να στηρίζουμε την πορεία σωστής και γρήγορης εφαρμογής του ΓεΣΥ για να μπορέσει ακριβώς να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες όπως όλοι προσδοκούμε και όπως όλοι επιθυμούμε να είναι», κατέληξε.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top