ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βασιλική Αναστασιάδου: «Σε κρίσιμο στάδιο ο κατασκευαστικός κλάδος» - Έργα €700 εκ. στην Κύπρο

Βασιλική Αναστασιάδου: «Σε κρίσιμο στάδιο ο κατασκευαστικός κλάδος» - Έργα €700 εκ. στην Κύπρο

Συνολικά, από τα μέσα του 2015 μέχρι σήμερα, προωθήθηκαν και προωθούνται  έργα συνολικού κόστους €700 εκ. περίπου.

Σήμερα, ο κατασκευαστικός κλάδος διανύει ένα κρίσιμο στάδιο στην πορεία ανάκαμψής του και απαιτείται η προσοχή όλων μας, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της κυπριακής οικονομίας και συνδέεται στενά με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δήλωσε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου στον χαιρετισμό της στην 23η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), ο οποίος αναγνώσθηκε, καθώς η κ. Αναστασιάδου απουσιάζει στο εξωτερικό.

Οι δείκτες ρυθμού ανάπτυξης και η ταυτόχρονη αυξημένη δραστηριότητα στο χώρο των επενδύσεων ακινήτων αποτελούν σίγουρα ενθαρρυντικά σημάδια, όμως δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς, αντίθετα απαιτούν σύνεση στη διαχείρισή τους, ώστε να σταθεροποιηθούν έως ότου επέλθει η αναμενόμενη σταθερή θετική πορεία παλαιότερων εποχών, πρόσθεσε. 

Συνολικά, πρόσθεσε, από τα μέσα του 2015 μέχρι σήμερα, προωθήθηκαν και προωθούνται  έργα συνολικού κόστους €700 εκ. περίπου, κάνοντας μνεία σε συγχρηματοδοτούμενα έργα με ευρωπαϊκούς πόρους, όπως η κατασκευή κυματοθραυστών, η έναρξη της κατασκευής του περιμετρικού Λευκωσίας, η κατασκευή της Λεωφόρου Αγλαντζιάς στη Λευκωσία και πολλά άλλα. «Τα έργα αυτά τονώνουν σημαντικά τον κατασκευαστικό κλάδο και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας». 

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018, ανέφερε η Υπουργός, εκδόθηκαν 1515 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 1451 την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Η συνολική αξία των αδειών αυτών αυξήθηκε κατά 29,9% και το συνολικό εμβαδόν κατά 27,1%.  Επίσης ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 16,8%. 

«Στόχος μας είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης να αποδώσει καρπούς και να δημιουργήσει τέτοια δραστηριότητα που θα συμπαρασύρει στο διάβα της και τις πιο μουδιασμένες εργοληπτικές εταιρείες, αυξάνοντας έτσι τις θέσεις εργασίας και δημιουργώντας περαιτέρω ανάπτυξη», δήλωσε η Υπουργός. 

 

Υπ. Εργασίας: Για πρώτη φορά μετά το 2011 η ανεργία σε μονοψήφιο αριθμό

Στον δικό της χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά το 2011, έχει μειωθεί η ανεργία σε μονοψήφιο αριθμό και η πτωτική του τάση συνεχίζεται. «Σημειώνω ότι τον Φεβρουάριο του 2018 καταγράψαμε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην ΕΕ από 12,6% σε 9,6% όσο και τον Μάρτιο του 2018  με μείωση από 12,3 %  σε 9%, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου». 

Τον Απρίλιο του 2018, πρόσθεσε, η ανεργία στην Κύπρο διαμορφώθηκε στο 8,6% από 11,7% τον Απρίλιο 2017 (στην πράξη έπεσε στα 37.000 άτομα από 50.000 πέρσι). «Αυτή είναι η και πάλι η μεγαλύτερη ετήσια μείωση στην ΕΕ». 

Σε καμία περίπτωση τα πτωτικά νούμερα δεν μας εφησυχάζουν, αφού στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι μόνο η μείωση της ανεργίας, αλλά η επικράτηση συνθηκών πλήρους απασχόλησης στην οικονομία, με ανεργία κάτω από 5%, είπε η Υπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι η ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα αναμφίβολα συμβάλλει στον στόχο αυτό, αφού ομολογουμένως σε αυτόν απασχολείται μεγάλο μέρος του πληθυσμού και παράλληλα υπάρχουν προοπτικές για δημιουργία ακόμη περισσότερων θέσεων εργασίας. 

Αποτελεί υποχρέωση όλων μας η λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, που να είναι σεβαστό σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε η κ. Αιμιλιανίδου.

 

Για νέες προκλήσεις και στόχους μίλησε ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Κώστας Ρουσιάς ανέφερε ότι η ανοδική πορεία του κλάδου επιβεβαιώνει την ορθότητα της στρατηγικής που χάραξαν και επιβραβεύει τη συντονισμένη δράση που ανέπτυξαν με τις επαγγελματικές, επιστημονικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, κάνοντας μνεία στις προτάσεις για παροχή πολεοδομικών και φορολογικών κινήτρων, το σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων, το σχέδιο «Εξοικονομώ και Αναβαθμίζω», την κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας, την μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή μεταβιβαστικών τελών στο 50%. 

Ο κ. Ρουσιάς μίλησε για το σχέδιο «Εξοικονομώ και Αναβαθμίζω» λέγοντας ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή του στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, η μεταγενέστερη υιοθέτηση κατά πολύ αυστηρότερων κριτηρίων,  αποκλείει τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού απλών πολιτών.

«Οι εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος, δεν επιτρέπουν να επαναπαυθούμε στις σημερινές θετικές ενδείξεις για το μέλλον.  Η ανοδική πορεία του τομέα μας, πρέπει να σταθεροποιηθεί και να διασφαλιστεί».

Βήματα προς την κατεύθυνση αυτή θεωρεί την παροχή χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων στα νέα ζευγάρια για ανέγερση της κατοικίας τους, τον εκσυγχρονισμό του περί Εργοληπτών Νόμου, την σύσταση και λειτουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης, την σύσταση και λειτουργία Τεχνικών Δικαστηρίων, για ταχεία εκδίκαση υποθέσεων σχετιζομένων μόνο με έργα του κατασκευαστικού τομέα, τα οποία καθίστανται συνεχώς πολυπλοκότερα και απαιτούν την εμπλοκή περισσοτέρων ειδικοτήτων 

Αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, την στελέχωση των κρατικών Τεχνικών Υπηρεσιών, την έγκαιρη και ολική επιστροφή του ΦΠΑ και επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε περισσότερα αγαθά, προϊόντα, υλικά που σχετίζονται με τη βιομηχανία μας, τις προκηρύξεις έργων με χαμηλές εκτιμήσεις (και παρεμβάσεις) στους προϋπολογισμούς και πολύ στενά χρονοδιαγράμματα κά

Σε ότι αφορά τα έργα του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Ρουσιάς ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των Κυρίως Συμβολαίων της Μικτής Επιτροπής Δομικών Συμβολαίων Κύπρου, με πρωταρχικό καινοτόμο στοιχείο, τη διασφάλιση με εγγύηση, της ικανότητας των ιδιοκτητών να εξοφλούν τους εργολήπτες με την αποπεράτωση του έργου. 

Μίλησε επίσης για νέες προκλήσεις των καιρών για τον εργοληπτικό κόσμο, όπως η ανέγερση ψηλών κτιρίων «ως αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού μεγάλων πόλεων, στις οποίες εξελίσσονται οι κύριες πόλεις της πατρίδας μας», η ανέγερση μεταλλικών και ξύλινων κατασκευών στη βάση κατάλληλου και σύγχρονου νομικού πλαισίου, οι οποίες περιλαμβάνονται στις προτιμήσεις των νεότερων ιδιοκτητών, η ανάληψη Μελέτης, Κατασκευής και Συντήρησης Δημοσίων Έργων, η προκήρυξη των οποίων σημειώνει αυξητική τάση, η υλοποίηση του στόχου της επαναχρησιμοποίησης Αποβλήτων από Εκσκαφές Κατασκευές Κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ), σε ποσοστό 70%, με την υιοθέτηση των κατάλληλων προτύπων κά 

Με τον τομέα των κατασκευών ν’ αποτελεί διαχρονικά τη βάση, στην οποία στηρίζονται όλοι οι επί μέρους τομείς της οικονομίας,  ο τομέας μας αναμένεται να δημιουργήσει και τις υποδομές, στις οποίες θα βασιστούν οι «πράσινοι» και οι «γαλάζιοι» τομείς, στους οποίους προβλέπεται να απασχοληθούν περί τις 140.518 άτομα: 100.000 άτομα στους «πράσινους» τομείς, μέχρι το 2027 και 40.518 άτομα στους «γαλάζιους», μέχρι το 2026, σημείωσε ο κ. Ρουσιάς. 

Ανακοίνωσε επίσης μαζί με τις συντεχνίες των Οικοδόμων ΠΕΟ και ΣΕΚ, την προγραμματισμένη έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης «Ο Οικοδόμος» το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019. Με την πιστοποίηση των Επαγγελματικών τους Προσόντων, θα προσφέρονται από τους εργαζομένους στον κλάδο, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά πρότυπα, όπως ανέφερε.

Μίλησε ακόμη για κοινό στόχο που είναι η υλοποίηση της επιθυμίας των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων εργοληπτών, «όπως επιβεβαιώνεται στις επαφές των οργανώσεων μας και στις κοινές μας διακηρύξεις, η συμπόρευση στην κοινή μας πορεία, να μας οδηγήσει σε μια επανενωμένη πατρίδα».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top