ΠΟΛΙΤΙΚΗ

56η ΕΔΡΑ: Αποκαλύπτουμε την πρόταση νόμου – Τι προνοεί και ποιοι υπογράφουν - ΕΓΓΡΑΦΟ

56η ΕΔΡΑ: Αποκαλύπτουμε την πρόταση νόμου – Τι προνοεί και ποιοι υπογράφουν - ΕΓΓΡΑΦΟ

Με την υπογραφή του Μιχάλη Γιωργάλλα, βουλευτή του κινήματος «Αλληλεγγύη» κατατέθηκε η πρόταση νόμου στη Βουλή για το θέμα της 56ης έδρας.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Την πρόταση νόμου, που θα κληθεί να ψηφίσει η Ολομέλεια την Τετάρτη (13/6) στις 16:00, προσυπογράφουν οι Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Περδίκης.

Πριν την Ολομέλεια, το ζήτημα της ορφανής έδρας και η πρόταση νόμου θα συζητηθούν σε συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών τη Δευτέρα (11/6) όπως ανακοίνωσε ο κ. Γιωργάλλας.

Το ThemaOnline είναι σε θέση να γνωρίζει την πρόταση νόμου, όπως ακριβώς κατατέθηκε.

Συγκεκριμένα, η πρόταση συνοδεύεται με αρκετές αιτιολογίες, όπως το ότι «η διενέργεια αναπληρωματικής εκλογής θα αλλοίωνε το αποτέλεσμα της κατανομής εδρών που προέκυψε με βάση αυτήν στις γενικές εκλογές της 22ας Μαΐου 2016 και θα καταστρατηγούσε, στην απουσία σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, τη λαϊκή βούληση και κυριαρχία» και το ότι «η υπό αναφορά έδρα, που δικαιώθηκε στον συγκεκριμένο συνδυασμό, προέκυψε από την κατανομή των αχρησιμοποίητων υπολοίπων που αυτός συγκέντρωσε σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας κατά τη δεύτερη κατανομή».

Όπως καταγράφεται, «η απόφαση του Εκλογοδικείου δεν έχει ακυρώσει την εκλογή ούτε την κατανομή των εδρών» και ως εκ τούτου η Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά την πρόταση νόμου, ψηφίζει ότι «ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμος του 2018» και θα διαβάζεται με τους παλιότερους νόμους.

Παράλληλα, η πρόταση νόμου προνοεί τροποποίηση του άρθρου 35 του βασικού νόμου ως εξής:

«Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (2) όταν α) βουλευτής προ της αναλήψεως των καθηκόντων του αποβιώσει ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν αναλάβει τα καθήκοντά του δίδοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ή β) βουλευτική έδρα κενωθεί κατά τη διάρκεια βουλευτικής περιόδου, η έδρα πληρούνται εντός χρονικού διαστήματος το οποίο δεν υπερβαίνει τις 45 ημέρες».

Επίσης –και εδώ βρίσκεται η ουσία της πρότασης νόμου- η ανακήρυξη γίνεται από τον Έφορο «κατ’ αναλογίαν των διατάξεων του άρθρου 34, ως βουλευτή του εν ζωή, κατά τον χρόνο της ανακήρυξης, υποψηφίου του συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας του κόμματος ή του συνασπισμού κομμάτων ή συνδυασμού ανεξαρτήτων».

Τωόντι, η έδρα, σύμφωνα με την πρόταση νόμου παραμένει στην Αλληλεγγύη.

Στην πρόταση εμπεριέχεται επίσης και η αναπληρωματική εκλογή ως εξής: «Σε περίπτωση κατά την οποία η πλήρωση κενωθείσας έδρας δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1) είναι αδύνατη διεξάγεται αναπληρωματική εκλογή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35Α».

Πάντως, αν με τις ψήφους των βουλευτών του ΑΚΕΛ περάσει η πρόταση νόμου θα χρειαστεί αφενός την υπογραφή του Προέδρου Αναστασιάδη και αφετέρου τη σύμφωνο γνώμη του Ανωτάτου Δικαστηρίου που λειτουργεί ως Εκλογοδικείο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top