ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραδίδεται συντηρημένος ο προμαχώνας Ραβελίν στην Αμμόχωστο - Προσκλήθηκαν και πρέσβεις

Παραδίδεται συντηρημένος ο προμαχώνας Ραβελίν στην Αμμόχωστο - Προσκλήθηκαν και πρέσβεις

Ένα ακόμη μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αμμοχώστου και ολόκληρης της Κύπρου, ο προμαχώνας Ραβελίν και η Πύλη της Ξηράς, παραδίδονται σύντομα από τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης.

Η τελετή παράδοσης του μνημείου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 19 Ιουνίου, με τον Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Τάκη Χατζηδημητρίου, να επισημαίνει τον ιδιαίτερο συμβολισμό του για την ειρήνη στην Κύπρο. Στην τελετή κλήθηκαν να παραστούν και οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Κύπρο.

Τα έργα αποκατάστασης του οχυρωματικού αυτού συγκροτήματος στα τείχη της παλιάς πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2017, υπό την καθοδήγηση της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής και υλοποιήθηκαν από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών-Συνεργασία για το Μέλλον (UNDP-PFF), με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είχαν προηγηθεί οι εργασίες αποκατάστασης στον πύργο του Οθέλλου, στον προμαχώνα Μαρτινέγκο και σε τμήμα των ενετικών τειχών, αλλά και σε διάφορα εκκλησιαστικά κτίσματα που βρίσκονται στην παλιά πόλη της Αμμοχώστου.

Αναφερόμενος στη σημασία του προμαχώνα Ραβελίν και της Πύλης της Ξηράς, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι αποτελούν ένα πολύ σημαντικό οχυρωματικό έργο και «ίσως το σημαντικότερο τμήμα των τειχών της Αμμοχώστου, μετά τον προμαχώνα Μαρτινέγκο».

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής στάθηκε ιδιαίτερα στοn συμβολισμό του σημείου όπου βρίσκεται το μνημείο και ο οποίος αποτελούσε ανέκαθεν το επίκεντρο των μαχών, τόσο κατά την οθωμανική πολιορκία της Αμμοχώστου το 1571, όσο και κατά την ταραγμένη περίοδο του 1963-64 και αργότερα.

Ο κ. Χατζηδημητρίου θυμάται μάλιστα τον εαυτό του, ως δημοσιογράφο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, να καλύπτει στο σημείο αυτό τις συμπλοκές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. «Σε αυτό τον χώρο των συγκρούσεων τώρα ανοίγουμε μια πύλη προς την ειρήνη, προς την προοπτική, προς το μέλλον», σημείωσε.

Στην τελετή έχουν κληθεί να μιλήσουν ο Κιάρταν Μπγιόρνσον, επικεφαλής της ομάδας στήριξης για τη διευθέτηση του Κυπριακού στην Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, η Επικεφαλής του UNDP-PFF Τιτσιάνα Ζενάρο, ο Τ/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής Αλί Τουντζάι, όπως και ο κ. Χατζηδημητρίου.

Η τελετή είναι ανοιχτή για το κοινό, κατόπιν εγγραφής, ενώ όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σε αυτή έχουν κληθεί να παραστούν και οι πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ, που είναι και ο μοναδικός χρηματοδότης των εργασιών συντήρησης της Τεχνικής Επιτροπής.

Από το 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει περίπου €14,7 εκ. μέσω του Προγράμματος Βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για την υλοποίηση των εργασιών της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top