ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με τον Πρόεδρο της Βουλής συναντάται αντιπροσωπεία του Ανωτάτου

Με τον Πρόεδρο της Βουλής συναντάται αντιπροσωπεία του Ανωτάτου

Αντιπροσωπεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Μύρωνα Νικολάτο, θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, στο γραφείο του στο κτήριο της Βουλής.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αντικείμενο της συνάντησης θα είναι ο Ευρωπαϊκός  Κανονισμός για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων(GDPR) και η απόφαση του Ανωτάτου όπως μην δημοσιεύονται προσωρινά οι αποφάσεις των Δικαστηρίων μέχρι τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή του Κανονισμού στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο έχει σταματήσει τη δημοσίευση δικαστικών αποφάσεων από τις 23 Μαΐου, δύο μέρες πριν από την εφαρμογή του Κανονισμού στις 25 Μαΐου.

Το Ανώτατο εξέτασε το θέμα αυτό σε ειδική συνεδρία στις 6 Ιουνίου κατά την οποία αποφάσισε όπως «εισηγηθεί στις αρμόδιες Αρχές τη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας εφαρμογής του Κανονισμού στα πρότυπα της Νομοθεσίας που θεσπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπου εφαρμόζεται το Αγγλικό Κοινό Δίκαιου, όπως και στην Κύπρο».

Αποφάσισε επίσης όπως «μέχρι τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή του Κανονισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία προσωρινά να μην δημοσιεύονται οι δοθείσες αποφάσεις των Δικαστηρίων, εκτός εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει διαφορετικά», όπως αναφέρει ανακοίνωση που είχε εκδοθεί.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ακόμη «να θεσπίσει Διαδικαστικό Κανονισμό ή Οδηγία Πρακτικής προς καθοδήγηση των πρωτόδικων Δικαστών αναφορικά με την εφαρμογή του Κανονισμού, κατά τη σύνταξη και δημοσίευση των δικαστικών αποφάσεων».

Με δήλωση της στο ΚΥΠΕ, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου διευκρίνισε πάντως ότι το εφαρμοστικό νομοσχέδιο του Κανονισμού που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής δεν συνδέεται με τη νομοθετική ρύθμιση που προτείνει το Ανώτατο Δικαστήριο για το θέμα της δημοσίευσης των δικαστικών αποφάσεων.

Η κα. Λοïζίδου ξεκαθάρισε ότι ο Κανονισμός δεν χρειάζεται οποιαδήποτε εναρμονιστική νομοθεσία για να ενταχθεί στην κυπριακή έννομη τάξη, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το Ανώτατο έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη νομοθετική ρύθμιση ενός ζητήματος που το αφορά.

Το νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η αποτελεσματική εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κανονισμού, έχει κατατεθεί στη Βουλή την 1η Ιουνίου και έχει αρχίσει η κατ’ άρθρο συζήτηση του από την κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, επέρριψε την ευθύνη στις αρμόδιες υπηρεσίες για την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο θα έπρεπε να είχε οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν από την εφαρμογή του Κανονισμού στις 25 Μαΐου.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι έχει ήδη δώσει οδηγίες στην Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να διερευνήσει και να ενημερώσει την Επιτροπή για το τι ισχύει στο θέμα της δημοσιοποίησης των δικαστικών αποφάσεων σε χώρες που εφαρμόζουν το αγγλικό κοινό δίκαιο, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία.

Σημείωσε ότι η προσπάθεια της Βουλής «είναι να εφαρμόσουμε και στην Κύπρο διατάξεις που ήδη εφαρμόζονται σε αυτές τις χώρες» πάνω σε αυτό το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις και εισηγήσεις που θα καταθέσει το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top