ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα δικαστήρια η Ι. Μονή Κύκκου και η Ελλ. Δημοκρατία – Ο λόγος οικόπεδο στην Έγκωμη

Στα δικαστήρια η Ι. Μονή Κύκκου και η Ελλ. Δημοκρατία – Ο λόγος οικόπεδο στην Έγκωμη

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επιφύλαξε σήμερα την απόφασή του στη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της Ιεράς Μονής Κύκκου και της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με το επίδικο οικόπεδο έναντι του Μετοχίου Κύκκου στην Έγκωμη.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι δικηγόροι των δύο πλευρών προέβησαν στις τελικές τους αγορεύσεις, εμμένοντας ουσιαστικά στις θέσεις τους, επί της αίτησης που καταχώρησε η Μονή Κύκκου με την οποία ζητά την εκτέλεση της τελεσίδικης απόφασης του δικαστηρίου για αυτό το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο με απόφαση του ημερομηνίας 10/2/2017 καλούσε την Ελληνική Δημοκρατία να επιστρέψει στην Μονή το οικόπεδο που της είχε παραχωρήσει το 1998 έναντι 500.000 λιρών με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση της ελληνικής Πρεσβείας και πρεσβευτικής κατοικίας.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από αγωγή που κατέθεσε και κέρδισε η Μονή εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας όταν αντιλήφθηκε ότι αυτή δεν θα προχωρούσε στην υλοποίηση αυτού του σκοπού, αλλά θα το μεταπουλούσε.

Εν τω μεταξύ, η Μονή προχώρησε η ίδια στην πώληση του εν λόγω τεμαχίου γης, συνολικής έκτασης 8 στρεμμάτων, επιστρέφοντας στην Ελληνική Δημοκρατία το ποσό των €2.250.000 που αντιστοιχούσε στο ποσό το οποίο είχε καταβάλει για αγορά του τεμαχίου, πλέον τόκους. Η άλλη πλευρά ωστόσο αμφισβητεί ότι η Μονή έχει καταβάλει προς αυτήν όλα τα ποσά που αναφέρονται στην απόφαση του δικαστηρίου προκειμένου να προβεί στη μεταβίβαση του επίδικου ακινήτου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς παρουσιάστηκε στις 7 Μαΐου ενώπιον του Δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πωλήσει το συγκεκριμένο τεμάχιο και πως στόχος παραμένει η ανέγερση της πρεσβείας και της πρεσβευτικής κατοικίας στο εν λόγω τεμάχιο. Υποστήριξε επίσης ότι στις 28 Μαρτίου του 2017 συμφώνησε με τον Κύκκου Νικηφόρο σε ένα «ειρηνικό διακανονισμό» για αυτό το θέμα, γεγονός που αμφισβητεί ο δικηγόρος της άλλης πλευράς.

Με την υπό εξέταση αίτηση της, η πλευρά της Μονής ζητά συγκεκριμένα δήλωση του δικαστηρίου «ότι με την κατάθεση του ποσού των €2.233.658,63 στην Eurobank Cyprus Ltd, το οποίο παραμένει στη διάθεση των εναγομένων…οι ενάγοντες έχουν εκπληρώσει όλες» τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την απόφαση του δικαστηρίου.

Ζητά, επίσης, από το δικαστήριο να εκδώσει διάταγμα με το οποίο να διατάσσεται ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας να προβεί «σε όλες τις δέουσες ενέργειες για την μεταβίβαση επ΄ονόματι των Εναγόντων του κτήματος…».

Στην προφορική αγόρευση του, ο δικηγόρος της Μονής, Κώστας Βελάρης είπε ότι «η υπόθεση αυτή πήρε μια τροπή εκτός σιδηροδρομικών γραμμών», προσθέτοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν μπόρεσε να εκτελεστεί λόγω της ιδιότητας του εναγόμενου, δηλαδή της Ελληνικής Δημοκρατίας, «ενός ξένου κυρίαρχου κράτους που απολαμβάνει όλα τα προνόμια και την ασυλία που απορρέουν από αυτή την ιδιότητα».

Δυστυχώς, όπως είπε, οι εναγόμενοι δεν συνεργάστηκαν στην εκτέλεση της απόφασης και δεν αποδέχτηκαν το ποσό που κατέβαλε η Μονή Κύκκου, δηλαδή το ποσό των €854.300,72 (£500,000,00) πλέον τόκους, κρίνοντας το ως μη ακριβές επειδή υπολείπονταν €1000. «Κύριε Πρόεδρε, στα €2,5 εκ. τα οποία σου οφείλω και σου προσφέρω να λες ότι δεν είναι νόμιμη προσφορά διότι έπρεπε να μου δώσεις ακόμα €1000 διότι δεν υπολόγισες σωστά, νομίζω ότι είναι τουλάχιστον υποτίμηση όχι μόνο του αντιδίκου αλλά και της απόφασης του δικαστηρίου», είπε προς το δικαστήριο.

Ο κ. Βελάρης είπε ότι η άλλη πλευρά θα μπορούσε να πει ότι δεν συμφωνούσε με το ποσό που της προσφερόταν και να ζητούσε ακόμη €1000, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι δεν έπραξε κάτι τέτοιο «δείχνει κακοπιστία εκ μέρους των εναγομένων».

Ο κ. Βελάρης είπε ότι από το ποσό που καταβλήθηκε στην Ελληνική Δημοκρατία για εξόφληση της οφειλής από την αγορά του τεμαχίου αφαιρέθηκαν τα επιδικασμένα δικηγορικά έξοδα της αγωγής που κέρδισε η Μονή Κύκκου. Ανέφερε ότι και σε αυτή την περίπτωση, εάν ζητούσαν να συμπεριληφθούν στο ποσό αυτά τα χρήματα, η Μονή ήταν διατεθειμένη να τα δώσει προκειμένου να προχωρήσει η μεταβίβαση του τεμαχίου.

Ο κ. Βελάρης είπε ότι οι εναγόμενοι δεν είχαν πρόθεση να συνεργαστούν με τη δικαιολογία ότι «έχασαν την εμπιστοσύνη τους», προσθέτοντας ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο αντί να φωνάζει ο νοικοκύρης να φωνάζει ο κλέφτης».

Αναφορικά με τη θέση της άλλης πλευράς περί επίτευξης συμφωνίας Κύκκου – Κοτζιά, ο κ. Βελάρης είπε ότι «δεν είναι δουλειά του δικαστηρίου να ασχοληθεί με αυτό το θέμα», προσθέτοντας ότι οι εναγόμενοι δεν μπορούν να εγείρουν ένα τέτοιο θέμα σε αυτή τη διαδικασία και όφειλαν να καταχωρήσουν αγωγή.

Ο δικηγόρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Ταλιαδώρος στη γραπτή του αγόρευση επικαλείται δέκα λόγους ένστασης στην αίτηση της Μονής η οποία, όπως υποστηρίζει, στερείται του αναγκαίου νομικού υπόβαθρου και «η νομική της βάση δεν παρέχει στο δικαστήριο την εξουσία να εκδώσει τα διατάγματα που ζητά».

Υποστηρίζει επίσης ότι η Μονή δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου ημερομηνίας 10.2.2017 «και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιείται να ζητά από το δικαστήριο οποιεσδήποτε θεραπείες εναντίον της εναγόμενης».

Σημειώνει ότι η υποχρέωση της εναγόμενης να προβεί σε μεταβίβαση του επίδικου ακινήτου θα ενεργοποιείτο μόνο εφόσον και όταν η ενάγουσα θα κατέβαλλε προς αυτήν όλα τα ποσά που αναφέρονται στο διατακτικό της απόφασης του δικαστηρίου.

Εξέφρασε, επίσης, τη θέση ότι η ενάγουσα δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την απόφαση «αφού ούτε η ίδια δεν ισχυρίζεται ότι ‘κατέβαλε στην εναγόμενη’ το ποσό της απόφασης.

Υποστηρίζει ακόμη ότι «η επιστολή της Eurobank και η επισύναψη ενός αντιγράφου της στην αίτηση της ενάγουσας δεν μπορεί να εξισωθεί με εκπλήρωση του όρου τον οποίο έθεσε το δικαστήριο στην απόφαση του για ‘καταβολή’ στην εναγόμενη των ποσών που αναφέρονται στην απόφαση…».

Ο κ. Ταλιαδώρος αναφέρει στη γραπτή του αγόρευση ότι το δικαστήριο στερείται δικαιοδοσίας και αρμοδιότητας να εκδώσει διάταγμα με το οποίο να διατάσσεται ο Διευθυντής του Κτηματολογίου να προβεί «σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη μεταβίβαση επ΄ονόματι των Εναγόντων του κτήματος…».

Αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, ο Δικαστής Νικόλαος Σάντης επιφύλαξε την έκδοση της απόφασης του σε μεταγενέστερο στάδιο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top