ΕΛΛΑΔΑ

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Ώρα αποφάσεων - Έγινε το καθοριστικό τηλεφώνημα ακολουθεί συνάντηση

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Ώρα αποφάσεων - Έγινε το καθοριστικό τηλεφώνημα ακολουθεί συνάντηση

Στις 6 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημερώνει τον Προκόπη Παυλόπουλο με τα δημοσιεύματα να δείχνει ότι επήλθε συμφωνία.

Έγινε η δεύτερη και καθοριστική τηλεφωνική επικοινωνία του Ζοραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα. Όπως όλα δείχνουν, ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς υπήρξε συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι αναγνωρίζεται η «μακεδονική γλώσσα», ενώ η τελική ονομασία θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, που ήταν και το πρόσωπο που επέλεξε το τελικό όνομα, θα προβεί στις 19:30 ώρα Ελλαδος σε διάγγελμα με θέμα την ανακοίνωση της συμφωνίας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Στις 6 μ.μ. ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για τις συνομιλίες του με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζητούν τις εκκρεμότητες για να κλείσει η συμφωνία

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους σύμφωνα με το ProtoThema, οι δύο πρωθυπουργοί επιχείρησαν να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το ονοματολογικό.

«Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο», ανέφερε νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ.

«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση για μένα», ανέφερε σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, εάν κλείσει η συμφωνία, θα γνωστοποιηθούν άμεσα όλες οι λεπτομέρειες και θα υπάρξει προγραμματισμός για το χρόνο και τον τόπο υπογραφής της.

«Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα – βήμα. Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, το πως θα ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και το που θα μπουν οι τελικές υπογραφές», πρόσθεσε.

«Είναι πολλά ονόματα στο τραπέζι»

Η τελική ονομασία ήταν επιλογή του κ. Ζάεφ, όπως αποκάλυψε ο κ. Κοτζιάς. Όμως, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πολλά ονόματα βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι.

«Βόρεια, Άνω, Νέα, Του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς, αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω», είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Πάντως, χθες, ο κ. Κοτζιάς είχε υποστηρίξει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχαν μείνει δύο ονόματα, το «Βόρεια Μακεδονία» («Severna Makedonija») και το «Άνω Μακεδονία» («Upper Macedonia»), ενώ πηγές από την ελληνική πλευρά θεωρούσαν ως πιθανότερο το πρώτο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top