ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Παράτυπα εξώδικα εκδίδονται στο νησί – Ο πολίτης που τα «ξεμπρόστιασε»

ΚΥΠΡΟΣ: Παράτυπα εξώδικα εκδίδονται στο νησί – Ο πολίτης που τα «ξεμπρόστιασε»

Παράτυπα εξώδικα για πολλά χρόνια φέρεται πως εξέδιδαν πολλές κοινότητες στην Κύπρο.

Το ζήτημα φέρνει στην επιφάνεια πολίτης, του οποίου εκδόθηκε εξώδικο πρόστιμο σε κοινότητα της επαρχίας Λεμεσού, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Σύμφωνα με το άρθρο του Βάσου Βασιλείου, ο εν λόγω πολίτης, στον οποίο επιβλήθηκε εξώδικο €50 από τροχονόμο της κοινότητας, κατάγγειλε το περιστατικό στον Γενικό Εισαγγελέα αλλά και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, αφότου πλήρωσε το πρόστιμο του.

Στην επιστολή του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, ο παραπονούμενος τονίζει πως σκοπός του δεν είναι η διαγραφή του προστίμου του – καθώς ήδη το είχε πληρώσει – αλλά να υποδείξει το «παράνομο, εσφαλμένο και αδικαιολόγητο» του πρόστιμου, ζητώντας παράλληλα και σχετική απάντηση για τα ζητήματα που θίγει στην επιστολή του.

Εν συνεχεία, ο παραπονούμενος πολίτης, σε επιστολή που απέστειλε στη Νομική Υπηρεσία, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την πάταξη της «παρανομίας» της κοινότητας. Μέτρα όπως την άμεση απαγόρευση της εν λόγω κοινότητας να εκδίδει εξώδικα πρόστιμα.

Παράλληλα εκφράζει το παράπονό του πως σε προηγούμενη του επιστολή προς τη Νομική Υπηρεσία, εστάλη στην πιο πάνω Τοπική Αρχή «χωρίς οποιαδήποτε συνεννόηση» μαζί του. επαναλαμβάνοντας την επιθυμία του να του αποσταλεί απάντηση για τις καταγγελίες, διερωτάται τι «αναμένετε από αυτή την Τοπική Αρχή και τους εκπροσώπους της, μετά την εν λόγω επιστολή σας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, για σειρά χρόνων οι πολίτες πλήρωναν εξώδικα πρόστιμα που τους επιβάλλονταν από τις κοινότητες, χωρίς να γνωρίζουν την νομοθεσία πως δεν δίνεται το δικαίωμα σε τροχονόμους κοινοτήτων να καταγγέλλουν οδηγούς.

Σε δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο», ο γραμματέας της Ένωσης Δήμων, Παναγιώτης Δαμιανός, είπε πως όντως υπάρχει ένα κενό στη νομοθεσία. Κενό το οποίο πρέπει να πληρωθεί ίσως και με σχετική τροποποίηση του περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμου του 1997.

Πέραν τούτου, αναφέρεται πως υπάρχει πρόνοια για έκδοση εξωδίκων από τις κοινότητες στην Κύπρο, υπό προϋποθέσεις.

Προϋποθέσεις που αφορούν τη σύμφωνη γνώμη του Αρχηγού της Αστυνομίας, την εκπαίδευση των τροχονόμων, τον καταρτισμό πινάκων στους οποίους θα αναφέρονται ακριβώς τα αδικήματα και τα πρόστιμα, ενώ επίσης πρέπει να γίνει και σχετική δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04, μετά από απόπειρα φόνου στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top