ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ: «Παρουσιάστρια με €125 ανά Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων» - Παραβιάσεις και κακώς κείμενα στο ΡΙΚ

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ: «Παρουσιάστρια με €125 ανά Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων» - Παραβιάσεις και κακώς κείμενα στο ΡΙΚ

Την ετήσια έκθεσή της για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου έδωσε στη δημοσιότητα η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Η έκθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη σημειώνει διάφορα κακώς κείμενα στη λειτουργία του ΡΙΚ.

Πρώτον, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι συγκεκριμένη παρουσιάστρια προσλήφθηκε με τη μέθοδο Head Hunting κατά παράβαση των Εσωτερικών Κανονισμών που προβλέπουν τη διαδικασία πρόσληψης συνεργατών για την παρουσίαση του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων και μιας μονόωρης εβδομαδιαίας πολιτικής εκπομπής.

Η παρουσιάστρια αμειβόταν έναντι 125 ευρώ ανά παρουσίαση του Κεντρικού Δελτίου και 100 ανά παρουσίαση της εκπομπής.

Όπως αναφέρεται, παρά το ότι η εργοδότηση ισχύει από 1.3.2018 μέχρι τώρα δεν έχει εργαστεί, λόγω καθυστέρησης στην ανακαίνιση του στούντιο.  

Σ’ ότι αφορά δεύτερη παρουσιάστρια, η έκθεση αναφέρει ότι προσλήφθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2012 επίσης με τη μέθοδο Head Hunting ως τηλεπαρουσιάστρια Συνεργάτιδα Ορισμένου Χρόνου για δύο χρόνια.

Με ετήσιες απολαβές 36.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του 13ου μισθού, για την ετοιμασία και παρουσίαση δίωρων απογευματινών εκπομπών την εβδομάδα και μιας ωριαίας εκπομπής, η παρουσιάστρια σύναψε τρεις συμφωνίες παροχής υπηρεσιών από 15.9.2014-10.7.2017.

Ο Διευθυντής Προσωπικού και Διοίκησης με σημείωμα του προς τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος, τον ενημέρωσε για το ιστορικό απασχόλησης της από το Ίδρυμα και για το αίτημα της να μετατραπεί σε υπάλληλο αορίστου χρόνου.

Στη συνέχεια η παρουσιάστρια προσελήφθη με το καθεστώς Μισθωτού Ορισμένου Χρόνου με ετήσιο μισθό €36.000 για εκτέλεση καθηκόντων Παρουσιάστριας στο Τμήμα Προγραμμάτων Τηλεόρασης. Στο σχετικό συμβόλαιο που υπογράφηκε, αναφέρεται ότι, το ελάχιστο ωράριο απασχόλησης της είναι 37,5 ώρες την εβδομάδα και θα εργάζεται με το σύστημα βάρδιας, το οποίο περιλαμβάνει Σαββατοκύριακα και Δημόσιες Αργίες. Επίσης αποφάσισε όπως τη μετατρέψει από 1.2.2018, δηλαδή με την ολοκλήρωση 30 μηνών υπηρεσίας ως Μισθωτή Ορισμένου Χρόνου στο Ίδρυμα, σε εργοδοτούμενο αορίστου χρόνου διατηρώντας τις ίδιες απολαβές, αφού η ίδια επέλεξε να μην ενταχθεί σε μισθολογική κλίμακα.

Ο Γενικός Ελεγκτής παρατηρεί ότι υπήρξε παραβίαση των διατάξεων των οδηγιών του Υπουργείου Οικονομικών και σαφής παραβίασης του περί Προσλήψεως Εκτάκτων Υπαλλήλων εις την Υπηρεσία Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου Νόμου αφού «δεν υποβλήθηκε σχετικό υπόμνημα στον Προϋπολογισμό 2017 ενώπιον της Βουλής».

Επισημαίνει ακόμα ότι στους εγκριμένους Προϋπολογισμούς του Ιδρύματος για τα έτη 2017 και 2018 σημειώνεται ότι «…ουδεμία δαπάνη διενεργείται για την πρόσληψη πρόσθετων συνεργατών…».

Παράλληλα, με την πρόσληψή της ως Εργοδοτούμενη Ορισμένου Χρόνου υπήρξε παραβίαση του προσχεδίου των Εσωτερικών Κανονισμών του Ιδρύματος.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει όπως το Ίδρυμα συμμορφωθεί με τους Εσωτερικούς Κανονισμούς και όπως διασφαλίσει ότι δεν δημιουργείται σχέση εργοδότη, εργοδουουμένου μεταξύ των παροχέων υπηρεσιών και του ΡΙΚ.

Σε σχέση με τον έλεγχο του χρόνου εργασίας της δεύτερης παρουσιάστριας, παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:

Η παρουσιάστρια για δύο μήνες δεν χρησιμοποιούσε καθόλου κάρτα.

Ενώ για την περίοδο από την 1.8.2017 μέχρι και τις 27.3.2018, οι εργάσιμες ημέρες ανέρχονταν στις 168, κτύπησε την κάρτα της κατά την άφιξη και αναχώρηση της από το Ίδρυμα μόνο για τις 39 ημέρες, για 80 ημέρες δεν κτύπησε καθόλου την κάρτα της, ενώ για 49 ημέρες κτύπησε την κάρτα μόνο μία φορά.

Επειδή δεν έγινε καμία διόρθωση στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής του χρόνου προσέλευσης αποχώρησης υπαλλήλων, η παρουσιάστρια παρουσιάζει ελλειμματικό χρόνο 967 ωρών για την πιο πάνω περίοδο.

Επισημαίνεται ότι, ενώ η παρουσιάστρια απασχολείτο διαχρονικά στο Ίδρυμα ως παρουσιάστρια καθημερινής εκπομπής, από το Μάρτιο του 2018, δεν παρουσιάζει οποιαδήποτε εκπομπή.

Διαβάστε ΕΔΩ την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top