ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΗΝΑ: Σε κλίμα οξείας πόλωσης η συζήτηση για ΠΓΔΜ – Το Σάββατο μάχη κορυφής

ΑΘΗΝΑ: Σε κλίμα οξείας πόλωσης η συζήτηση για ΠΓΔΜ – Το Σάββατο μάχη κορυφής

Σε κλίμα οξείας πόλωσης εξελίσσεται από την Πέμπτη (14/6) στη Βουλή των Ελλήνων η διαδικασία συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για το θέμα της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ.

Κατά τη διάρκεια της -μέχρι στιγμής- κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η οποία στιγματίστηκε από τις παραλήρημα του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους, κλιμακώνοντας την ένταση και ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Η σύγκρουση, πάντως, αναμένεται να κορυφωθεί το Σάββατο, όχι μόνο διότι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα «συγκρουστούν μετωπικά», αλλά επειδή κυκλοφορούν φήμες πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ρίξει στη μάχη της Ολομέλειας έως πρότινος χαρακτηρισθέντα ως «απόρρητα» διπλωματικά έγγραφα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν μέλη της, το οπλοστάσιό της έναντι της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποχαρακτηριστεί έγγραφα του ΥΠΕΞ που αφορούν διαπραγματεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για το ονοματολογικό της γείτονος, τα οποία αναμένεται να κατατεθούν από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκαλυφθούν «κρυφά σημεία» χειρισμών προηγούμενων κυβερνήσεων οι οποίες διαπραγματεύθηκαν το ονοματολογικό, κάτι που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, μόλις ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε την πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας.

«Δύο μέρες εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με ονόματα και με διευθύνσεις. Όλα θα τα πούμε και για όλους θα πούμε. Δεν θα γλιτώσετε αυτές τις δύο μέρες. Θα μιλήσουμε με ονόματα και με διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε, για το ποιος κέρδισε και ποιος έδωσε σε αυτήν τη μεγάλη ιστορία, ποιος κάποτε παρέδιδε ακόμα και το όνομα «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Διαξιφισμοί Κοτζιά – Μπακογιάννη

Ενδεικτική του κλίματος οξείας πόλωσης ήταν η αντιπαράθεση που σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και της υπουργού Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Καραμανλή, Ντόρας Μπακογιάννη.

«Παρακολουθώ τον υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Σας προκαλώ, λοιπόν, τώρα να τα καταθέσετε όλα στα πρακτικά της Βουλής. Όλα όμως. Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών, κύριε υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε» είπε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Απαντώντας στην βουλευτή της ΝΔ, ο Νίκος Κοτζιάς δεν αναφέρθηκε στα όσα περί εγγράφων είπε η κυρία Μπακογιάννη, την οποία κάλεσε να πάρει πίσω όσα είπε ή να κάνει άρση της ασυλίας της στο Κοινοβούλιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, επανήλθε και επεσήμανε ότι όταν έγινε υπουργός, η κ. Μπακογιάννη αμφισβητούσε ότι είχε σπουδάσει. «Αυτές τις αθλιότητες λέει, αυτές τις προπαγάνδες λέει για να μειώσει τους ανθρώπους. Πρέπει να ντρέπεται» έσπευσε να προσθέσει.

Αποχώρηση του ΚΚΕ

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματός του από τη συζήτηση.

«Το ΚΚΕ δεν θα δώσει άλλη νομιμοποίηση σε αυτή τη διαδικασία, η Κ.Ο. δεν θα πάρει μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αποχωρούμε αυτή τη στιγμή» ανέφερε.

Μάλιστα, απευθυνόμενος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, επεσήμανε πως «τη δυσπιστία του λαού την έχετε, την τελική μομφή θα σας την δώσει ο λαός με τους αγώνες του».

«Απάντηση στο ασύλληπτο πολιτικό θράσος του Τσίπρα η πρόταση δυσπιστίας»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας έχει ως στόχο να ακυρώσει την επικοινωνιακή απάτη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με τη συμφωνία για το όνομα, αλλά στηρίζουν με πάθος την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό που τη διαπραγματεύτηκε, τη συνομολόγησε και θα την υπογράψει, δεσμεύοντας τη χώρα άμεσα και προκαταβολικά, πολύ πριν η συμφωνία έρθει στη Βουλή για κύρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, κατά τον ίδιο, «η πρόταση δυσπιστίας είναι η απάντηση στον κομπασμό και τον τυχοδιωκτισμό, είναι απάντηση στην ακύρωση κάθε πολιτικής αρχής και αξίας μέσα από ένα αριστεροδεξιό αμάλγαμα. Είναι απάντηση στο ασύλληπτο πολιτικό θράσος του κ. Τσίπρα».

Στον «χορό» συλλαλητηρίων

Την ίδια στιγμή, το Σάββατο (16/6) το βράδυ αναμένεται να κορυφωθούν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη συμφωνία στο Σύνταγμα, με την «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» να καλεί σε «ανένδοτο αγώνα».

Παράλληλα, διαδήλωση προετοιμάζεται και στις Πρέσπες όπου πιθανότατα την Κυριακή θα υπογραφεί η συμφωνία.

Οι αρχές ασφαλείας αναμένεται να λάβουν έκτακτα και αυστηρά μέτρα τάξης σε περίπτωση που καταφθάσουν για να παραστούν στην τελετή υπογραφής προσωπικότητες όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στότενμπεργκ, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κ.ά.

in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top