ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Πυρά κατά της Κυβέρνησης από τα κόμματα - «Ο Κύπριος φορολογούμενος καλείται να πληρώσει τα σπασμένα»

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Πυρά κατά της Κυβέρνησης από τα κόμματα  - «Ο Κύπριος φορολογούμενος καλείται να πληρώσει τα σπασμένα»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων για την συμφωνία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για τον Συνεργατισμό. Σε επίσημες ανακοινώσεις τους χαρακτήρισαν την συμφωνία, «ξεπούλημα», ενώ σημειώνουν ότι ο φορολογούμενος πολίτης θα βάλει και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη.  

Ανακοινώσεις για την συμφωνία της Κυβέρνησης για τον Συνεργατισμό, εξέδωσαν το Σάββατο (16/6), η ΕΔΕΚ, το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.  Και τα τρία κόμματα, συμφωνούν ότι η Κυβέρνηση ξεπούλησε τον Συνεργατισμό, ενώ υποστηρίζουν ότι ο φορολογούμενος πολίτης θα κληθεί να πληρώσει τα «σπασμένα».

Πιο κάτω οι ανακοινώσεις:

Έκλεισε η συμφωνία (deal), έκλεισε και ο Συνεργατισμός (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών):

Σε μια νυκτερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έκλεισε τη συμφωνία για το ξεπούλημα της τελευταίας Κυπριακής τράπεζας, και ταυτόχρονα έβαλε την ταφόπετρα σε μια μοναδική ιστορία πέραν των 100 χρόνων.
 
Ο Κύπριος φορολογούμενος καλείται να πληρώσει τα σπασμένα των σκανδάλων και της κακοδιοίκησης. Καλείται ακόμα να πληρώσει για την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί μια περιουσία πέραν των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
Καλείται ο Κύπριος φορολογούμενος να πληρώσει ακόμα 1.5 δις σε εγγυήσεις, ομόλογα και αποζημιώσεις των εργαζομένων. Για να μην υπολογίσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας με τους εκατοντάδες ανέργους και την αμφίβολη διαχείριση χιλιάδων δανειακών συμβάσεων είτε αυτές είναι εξυπηρετούμενες είτε όχι. 

Ο Γενικός Ελεγκτής έχει δηλώσει ενώπιον της Βουλής ότι θα ζητήσει να γίνει διερεύνηση των πιθανών ποινικών ευθυνών. Ο Γενικός Εισαγγελέας , τα κόμματα και η Βουλή δεν μπορούν πλέον να σιωπούν. Η συμφωνία έχει κλείσει και δεν μπορεί κανένας να τους κατηγορήσει ότι επηρεάζουν την εξέλιξη των μυστικών διαπραγματεύσεων. 

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Ευθύνες όμως έχουν κι αυτοί που την άφησαν να διαπράξει αυτό το ξεπούλημα και να φεσώσει τον κυπριακό λαό αδίκως με ακόμα 5 δις ευρώ, ικανοποιώντας ίσως ύποπτα συμφέροντα.

Ο κύπριος φορολογούμενος δεν πρέπει και δεν μπορεί να επωμιστεί πρόσθετα οικονομικά βάρη συνεπεία λανθασμένων χειρισμών και πολιτικών αποφάσεων (EΔΕΚ):

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις που σχετίζονται με τον Συνεργατισμό και διαπιστώνουμε πως ο φορολογούμενος πολίτης θα κληθεί και πάλι να καταβάλει ένα τεράστιο ποσό το οποίο θα πλησιάσει τα 4,5 δισ. ευρώ για να ιδιωτικοποιηθεί το τελευταίο κυπριακών συμφερόντων χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Κύπρο.
Μέχρι σήμερα ο κύπριος φορολογούμενος, πέρα από τα ποσά που κατέθεσε για τον Συνεργατισμό, έχει καταβάλει 1,8 δισ. για την κρατικοποίηση (και στη συνέχεια τη διάλυση) της Λαϊκής, και 10 και πλέον δισ. με κούρεμα λόγω των καταχρήσεων, της κακοδιαχείρισης και της απουσίας σωστού εποπτικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος.
Αν σε όλα αυτά συναθροίσουμε το γεγονός πως εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια δεν υπήρξε:
·         καμία προσαγωγή υπευθύνων,
·         δεν διατέθηκε ποσό λιγότερου του μισού δισ. για να μείνουν η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου υπό τον έλεγχο κυπριακών κεφαλαίων,
·         το κράτος δεν αποζημίωσε τους κουρεμένους καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων παρόλο που υπήρχε σχετική πρόνοια στο Μνημόνιο που υπογράφτηκε με την Τρόικα το 2013,
αντιλαμβανόμαστε πως είναι επιβεβλημένη ανάγκη η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα στο πλαίσιο μιας στενής, σωστής και ουσιαστικής συνεργασίας να δρομολογήσουμε άλλες διαδικασίες όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων. Και αυτό επειδή δεν πρέπει και δεν μπορεί να επωμιστεί και πάλι ο κύπριος φορολογούμενος πρόσθετα οικονομικά βάρη συνεπεία λανθασμένων χειρισμών και πολιτικών αποφάσεων.

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Μέλους Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ:

Με την οριστικοποίηση της συμφωνίας για ξεπούλημα του Συνεργατισμού σε ιδιωτική τράπεζα, επιβεβαιώνεται ότι ο κυπριακός λαός θα καλεστεί να πληρώσει και από πάνω, επιδοτώντας το ξεπούλημα.
Δεν φτάνει που οι κυβερνώντες ξεπουλούν κοινωνική και κρατική ιδιοκτησία πέραν το 10 δις.
Δεν φτάνει που χάνονται τα πολλά δισεκατομμύρια που μέχρι σήμερα πλήρωσε ο πολίτης για να στηριχτεί και να διασωθεί ο Συνεργατισμός.
Θα ξαναπληρώσει ακόμα εκατοντάδες εκατομμύρια ο λαός για να επιδοτήσει το ξεπούλημα!
Πρόκειται για ένα οικονομικό έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, το οποίο μεθόδευσαν οι κυβερνώντες και ενισχύθηκε από την ανικανότητα τους να χειριστούν την κατάσταση.
Με την κρατικοποίηση του Συνεργατισμού το 2013, η κυβέρνηση Αναστασιάδη ως ο μόνος ουσιαστικά ιδιοκτήτης, είχε για έξι χρόνια την απόλυτη ευθύνη της Τράπεζας. Έξι χρόνια μετά, μέσα από μια πορεία μεθόδευσης, ανικανότητας, αδιαφάνειας και επιβολής των «φίλων και γνωστών» οδήγησαν το Συνεργατισμό στο ξεπούλημα. Φορτώνουν επιπρόσθετα πολλά δισεκατομμύρια στην οικονομία και τον κυπριακό λαό. Αυτά καταγράφει και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.
Δεν θα ανεχτούμε συγκάλυψη αυτού του οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του κυπριακού λαού. Όλα πρέπει να φωτιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, στους πολύ καλά γνωστούς, υπαίτιους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top