ΕΛΛΑΔΑ

'Εκτρωμα' χαρακτήρισε τη συμφωνία για το ονοματολογικό ο Α. Σαμαράς

'Εκτρωμα' χαρακτήρισε τη συμφωνία για το ονοματολογικό ο Α. Σαμαράς

Για συμφωνία που νομιμοποιεί τον αλυτρωτισμό της πΓΔΜ, και η οποία αποτελεί θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής αλλά και των ίδιων των Σκοπίων, έκανε λόγο ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του το Σάββατο 16/6 στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ προς την Κυβέρνηση.


Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ζητήματα της εθνότητας και της γλώσσας, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία της ελληνικής Κυβέρνησης «αναγνωρίζει και 'μακεδονική εθνότητα' και 'μακεδονική γλώσσα', κάτι που δεν διανοήθηκε να κάνει κανείς Έλληνας πολιτικός στο παρελθόν. Είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο πανηγύρισε ο ίδιος ο Ζάεφ στα Σκόπια προχθές».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι η συμφωνηθείσα ονομασία δεν προβλέπει σύνθετο αμετάφραστο όνομα και ότι δεν θα είναι erga omnes (έναντι όλων).  «Αλλιώς θα λέγονται διεθνώς: “Mακεδόνες/ Πολίτες της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας”. Αλλιώς, θα λέγονται στην Ελλάδα: “Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”. Και τελικά, αλλιώς θα λέγονται στο εσωτερικό των Σκοπίων: Σκέτο “Μακεδόνες”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «έκτρωμα», ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου να αναβιώσουν επιθετικοί αλυτρωτισμοί, να αναδυθούν νέες βλέψεις για τα σύνορα και να ανακινηθεί ένα νέο κύμα βαλκανικών συγκρούσεων.

«Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα. Εγώ αντιστάθηκα εκπροσωπώντας την ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής και του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών. Κι εσείς τα δίνετε όλα σήμερα, χωρίς στήριξη από τη Βουλή, χωρίς καν απόφαση του Υπουργικού σας Συμβουλίου, χωρίς τη στήριξη ούτε καν του κυβερνητικού εταίρου σας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ανύπαρκτη νομιμοποίηση και μηδενική συναίνεση.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Ελλάδας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της πΓΔΜ από την Γιουγκοσλαβία, και στα πολιτικά γεγονότα του 1992, στα οποία ο κ. Σαμαράς πρωταγωνίστησε τότε ως Υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε: «Εγώ διαχειρίστηκα ως Υπουργός Εξωτερικών τότε, την εθνική γραμμή, η οποία συνοψίστηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία, σύνθετα ή παράγωγα αυτού. Τότε απορρίφθηκε και το λεγόμενο 'Πακέτο Πινέορο'».

Η μη νομιμοποίηση του αλυτρωτισμού των Σκοπίων αποτέλεσε κοινή εθνική γραμμή σε όλες τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή «η νεολαία το κόμματός σας, πήγαινε στα Σκόπια και διαδήλωνε να αναγνωριστούν από την Ελλάδα ως σκέτο "Μακεδονία" […] με τη νεολαία των εθνικιστών του Γκρουέφσκι. Και του σημερινού Προέδρου Ιβανόφ».

«Δεν γίνατε ξαφνικά φιλοδυτικός, ένας “yes-man” καταντήσατε», είπε ο κ. Σαμαράς προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας την Κυβέρνηση ως «ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά ασπόνδυλη». Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η ελληνική Κυβέρνηση επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το «Σκοπιανό» ως εργαλείο για να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία.

«Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε ενωμένοι, κ. Τσίπρα. Μια γροθιά. […] Και στηρίζω πλήρως τον σημερινό Πρόεδρο και μελλοντικό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», σημείωσε, κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top