ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Στην Κύπρο το «Νοράτλας» - Ειδική τελετή στον Τύμβο

Στην Κύπρο το «Νοράτλας» - Ειδική τελετή στον Τύμβο

Ένα αεροσκάφος τύπου «Νοράτλας» του ίδιου τύπου με αυτό που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά, φτάνει στην Κύπρο το πρωί της Δευτέρας (18/6) από την Ελλάδα με σκοπό να τοποθετηθεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ως ένδειξη σεβασμού και απόδοσης τιμής στους Έλληνες αεροπόρους και καταδρομείς που έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου του 1974.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», το αεροπλάνο θα φθάσει στην Κύπρο μέσα σε κιβώτια την Δευτέρα το πρωί. Το Υπουργείο Άμυνας εκπόνησε σχέδιο για την ασφαλή μεταφορά του αεροπλάνου από το λιμάνι Λεμεσού. Ρυμουλκά οχήματα της Εθνικής Φρουράς με τη συνοδεία της Στρατονομίας θα μεταφέρουν τα μέρη του αεροσκάφους στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου και θα συναρμολογηθεί από αξιωματικούς της Ελληνικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον «Φ» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής θα γίνει ειδική τελετή για το «Νοράτλας» στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Το μοιραίο «Νοράτλας» συμμετείχε μαζί με άλλα αεροσκάφη σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας με την ονομασία «Νίκη» την 21η προς 22α Ιουλίου 1974, με σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Το αεροπλάνο «Νίκη 4» ενώ βρισκόταν σε διαδικασία προσγείωσης δέχθηκε φίλια αντιαεροπορικά πυρά προερχόμενα από το αεροδρόμιο καθώς εξελήφθη ως τουρκικό, με αποτέλεσμα την πτώση του στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του «Νίκη 4» όπως και 26 Έλληνες καταδρομείς βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Συνολικά 16 πεσόντες περισυνελέγησαν από την περιοχή και ετάφησαν άναρχα στο κοιμητήριο της Λακατάμιας.

Οι υπόλοιποι παγιδεύτηκαν μέσα στο αεροσκάφος στο σημείο της συντριβής. Τα λείψανα των Ελλήνων πεσόντων του «Νοράτλας» στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας παραδόθηκαν στους οικείους τους 42 χρόνια μετά! Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε στις 4/10/2016 τελετή παράδοσης των λειψάνων στην παρουσία του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Αμανατίδη.

Ο μοναδικός επιζών του «Νοράτλας» - «Νίκη 4» Θανάσης Ζαφειρίου, που επέζησε ως εκ θαύματος πηδώντας χωρίς αλεξίπτωτο απ' τη φλεγόμενη άτρακτο, απεβίωσε την 1η/9/2016 και κηδεύτηκε με όλες τις προβλεπόμενες τιμές ήρωα.

Σημειώνεται, ότι στην επιχείρηση «Νίκη» έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο καταδρομείς της Α' μοίρας Καταδρομών που επέβαιναν σε «Νοράτλας» με την ονομασία «Νίκη 6».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top