ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθίσταται δυνατή η εκμίσθωση τ/κ γεωργικής γης σε μη δικαιούχους

Καθίσταται δυνατή η εκμίσθωση τ/κ γεωργικής γης σε μη δικαιούχους

Ρυθμίζεται πλέον η διαχείριση τουρκοκυπριακής γεωργικής ξηρικής γης σε απομακρυσμένες κοινότητες της υπαίθρου όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον από δικαιούχους εκτοπισμένους για καλλιέργειά της.

Το θέμα συζήτησε την Τριτη (19/6) η επιτροπή προσφύγων έπειτα από πρόταση του βουλευτή Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη.

Ο κ. Πιττοκοπίτης δήλωσε μετά την συνεδρίαση ότι στην Πάφο ειδικότερα, υπάρχουν γύρω στις 20 πρώην τ/κ κοινότητες που δεν έχουν κατοικηθεί και έχουν ερημωθεί και άλλες 15 που κατοικήθηκαν, αλλά με μικρότερο αριθμό σε σύγκριση με τους κατοίκους πριν το 1974.

Εξήγησε ότι η γεωργική αυτή γη, έως το 2004, αξιοποιείτο από μη εκτοπισμένους γεωργούς των γύρω κοινοτήτων με την καταβολή ενοικίου. Το 2004 μετά την αλλαγή της νομοθεσίας, ο θεσμός τερματίστηκε ωστόσο η γη αυτή συνέχισε να αξιοποιείται από μη εκτοπισμένους χωρίς όμως οποιαδήποτε σύμβαση και καταβολή ενοικίου.

Ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι κατά καιρούς είχαν γίνει πολλές κρούσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης και τερματισμό της αταξίας και σήμερα στην επιτροπή το ΥΠΕΣ και η υπηρεσία τ/κ περιουσιών πληροφόρησε τους βουλευτές ότι θα το θέμα αντιμετωπίζεται με την δέουσα ευελιξία.

Θα καθίσταται πλέον δυνατή η εκμίσθωση αυτών των πλεονασμάτων γης σε μη πρόσφυγες μέσω της συμβουλευτικής επιτροπής και έτσι μπαίνει ένα τέλος στο χρόνιο πρόβλημα και στην αταξία που παρατηρείτο. Ερωτηθείς, ο κ. Πιττοκοπίτης είπε ότι το κράτος όλα αυτά τα χρόνια έχασε πολλά χρήματα από την μη καταβολή των ενοικίων, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι οι γεωργοί υπέβαλαν αιτήσεις για αξιοποίηση της γης αυτής πλην όμως δεν υπήρχε ρύθμιση.

Η Πρόεδρος της επιτροπής Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι είναι κοινή η διαπίστωση ότι αυτή η γη πρέπει να αξιοποιείται για διάφορους λόγους και πλέον η συμβουλευτική επιτροπή για τις τ/κ περιουσίες θα ρυθμίζει το θέμα. Ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες και δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι μπαίνει κερκόπορτα στους μη πρόσφυγες οι οποίοι θα δικαιούνται την αξιοποίηση της γη ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες ενδιαφερόμενοι.

Ανέφερε επίσης ότι από την συζήτηση έχει διαφανεί ότι έχει εξισωθεί το ύψος του ενοικίου για πρόσφυγες και μη και θα πρέπει αυτό να εξεταστεί και να υπάρχει διαφορά στο ύψος του ενοικίου ώστε να μην εναπόκειται στη δικαιοδοσία του καθενός να αποφασίζει το ύψος αυτό.

Τροποποιήσεις στο Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών

Η επιτροπή ενημερώθηκε και για τις τροποποιήσεις που δρομολογούνται στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών . Η Πρόεδρος της επιτροπής ανέφερε ότι μια από αυτές αφορά την κατάργηση του σχεδίου για τα νεοδημιούργητα ζευγάρια που τους έδινε τη δυνατότητα για αγορά εξοπλισμού για την κατοικία τους με το ύψος του δανείου να φτάνει έως και τα 17,000 ευρώ. Η κ. Κουκουμά κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις για το ζήτημα.

Άλλη μια τροποποίηση αφορά την εξέταση της αίτησης των δικαιούχων έξι μήνες πριν την έκδοση του δανείου ενώ ως τώρα η κατάθεση της αίτησης γινόταν έξι μήνες πριν την υποβολή αίτησης σε τράπεζα για παραχώρηση δανείου.

Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι στην επιδότηση του επιτοκίου του 3,5% ο δικαιούχος καταβάλλει το 2% και ενώ για χρόνια γινόταν συζήτηση και το ΥΠΟΙΚ αποδέκτηκε την μείωση στο 1,5%, δυστυχώς στις νέες τροποποιήσεις δεν περιλαμβάνεται αυτή η ρύθμιση.

Ανέφερε εξάλλου ότι οι βουλευτές κατέθεσαν εισήγηση για επέκταση της αποπληρωμής των δανείων από τα 20 στα 30 χρόνια. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη βδομάδα εκτός και αν , όπως είπε η κ. Κουκουμά, το ΥΠΟΙΚ δώσει ενδείξεις ότι θα περιλάβει τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν στις τροποποιήσεις αυτές.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top