ΚΟΣΜΟΣ

ΟΑΣΕ για εκλογές Τουρκίας: Οι συνθήκες κατά την προεκλογική δεν ήταν ίσες για όλα τα κόμματα

ΟΑΣΕ για εκλογές Τουρκίας: Οι συνθήκες κατά την προεκλογική δεν ήταν ίσες για όλα τα κόμματα

"Οι ψηφοφόροι είχαν μια πραγματική επιλογή στις πρόωρες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας στις 24 Ιουνίου, αλλά οι συνθήκες για την εκστρατεία δεν ήταν ίσες, με τον Πρόεδρο και το κυβερνών κόμμα να απολαμβάνουν ενός αδικαιολόγητου  πλεονεκτήματος από δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης", αναφέρουν οι διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σε προκαταρκτική ανακοίνωση για τις εκλογές στην Τουρκία που εξέδωσαν τη Δευτέρα 25/06.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ αναφέρουν ότι "το περιοριστικό νομικό πλαίσιο και οι εξουσίες που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης περιόρισαν τις ελευθερίες της συναθροίσεως και της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης".

"Ωστόσο", σημειώνουν, "οι πολίτες απέδειξαν τη δέσμευσή τους στη δημοκρατία συμμετέχοντας σε μεγάλο αριθμό στην εκστρατεία και την ημέρα των εκλογών. Οι διαδικασίες της ημέρας των εκλογών ακολουθήθηκαν γενικά, παρόλο που σημαντικές νομικά προβλεπόμενες ενέργειες παραλείπονταν συχνά κατά την καταμέτρηση και τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων", σημειώνουν.

"Οι περιορισμοί που έχουμε δει στις θεμελιώδεις ελευθερίες έχουν επιπτώσεις σε αυτές τις εκλογές."Ελπίζω ότι η Τουρκία θα άρει τους περιορισμούς αυτούς το συντομότερο δυνατό ", δήλωσε ο Ignacio Sanchez Amor, Ειδικός Συντονιστής και επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ. "Αναμέναμε περισσότερη συνεργασία από τις τουρκικές αρχές σε μια τόσο σημαντική αποστολή παρατήρησης των εκλογών, καθώς ενεργούμε πάντα με καλή πίστη και με το καλύτερο συμφέρον της Τουρκίας", τόνισε.

Επιπλέον ο ΟΑΣΕ αναφέρει ότι "η εκστρατεία ήταν ζωντανή και έλαβε χώρα σε ένα πολύ πολωμένο πολιτικό περιβάλλον, οι διαγωνιζόμενοι αγωνίστηκαν με διάφορα μέσα  και τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για την προσέγγιση των νεότερων ψηφοφόρων και για την υπέρβαση των περιορισμών της εκστρατείας".

"Υπήρξαν διάφορες επιθέσεις και διαταραχές των δραστηριοτήτων εκστρατείας, κυρίως κατά του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), του οποίου ο προεδρικός υποψήφιος παρέμεινε σε προφυλάκιση", καταγράφουν. "Η κατάχρηση κρατικών πόρων από το κυβερνών κόμμα έρχεται σε αντίθεση με τον διαχωρισμό μεταξύ κράτους και κόμματος", αναφέρει η δήλωση.

"Η αντιπροσωπεία μας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων, η οποία μαρτυρεί την επιθυμία των πολιτών της Τουρκίας να εκφράσουν τη θέλησή τους και την ευαισθητοποίησή τους για τον κρίσιμο χαρακτήρα αυτών των εκλογών", δήλωσε η Olena Sotnyk, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΣΣΕ.

"Παρατηρήσαμε μια πιο ενοχλητική παρουσία της αστυνομίας στα εκλογικά τμήματα από ό, τι στις προηγούμενες εκλογές, οι οποίες συνέβαλαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, στη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και, ενδεχομένως, πιέσεων εναντίον του εκλογικού σώματος και, ενδεχομένως, διεθνών παρατηρητών".

Ο ΟΑΣΕ σημειώνει ακόμα ότι "ένα περιοριστικό νομικό πλαίσιο εμποδίζει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και προκαλεί αυτολογοκρισία και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει χρησιμοποιηθεί για να περιορίσει περαιτέρω αυτή την ελευθερία".

"Τα πιο δημοφιλή ραδιοτηλεοπτικά μέσα θεωρούνται συνδεδεμένα με την κυβέρνηση, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην κάλυψη της εκστρατείας, ανέφεραν οι παρατηρητές. Επιπλέον σημειώνεται ότι "τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες δεν διασφαλίζονται πλήρως από το Σύνταγμα και τους νόμους, ενώ οι ελευθερίες συναθροίσεως και έκφρασης περιορίζονται περαιτέρω στην πράξη, ιδίως ως αποτέλεσμα των αποφάσεων των επαρχιακών διοικητών στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

"Βασικές τροποποιήσεις των εκλογικών νόμων, που θεωρούνται ότι ευνοούν το κυβερνών κόμμα, εισήχθησαν λίγο πριν από τις εκλογές και χωρίς διαβούλευση", καταγράφεται.

"Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τους περιορισμούς και τις προκλήσεις που θέτει το νομικό πλαίσιο", δήλωσε ο Πίτερ Οσούσκι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ. "Εξίσου σημαντικό είναι ότι η νομοθεσία σχετικά με τις εκλογές πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και με συνέπεια."

Ο Πρέσβης Audrey Glover, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών των εκλογών ODIHR, δήλωσε πως "πρέπει να γίνουν κάποιες προσπάθειες από τις αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές εκλογές στην Τουρκία θα είναι σύμφωνες με τα δημοκρατικά πρότυπα και δεσμεύσεις".

"Θα κάνουμε προτάσεις στην τελική μας έκθεση για να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία, καθώς οι πολίτες απέδειξαν ενεργητικά τη δέσμευσή τους για δημοκρατία, οι αρχές πρέπει να επιταχύνουν και να ανταποκριθούν στα αιτήματά τους", ανέφερε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top