ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ: 'Τα μασημένα λόγια δεν έχουν καμία θέση στην συγκεκριμένη περίοδο'

ΑΚΕΛ: 'Τα μασημένα λόγια δεν έχουν καμία θέση στην συγκεκριμένη περίοδο'

Σε δήλωση που έκανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε στα όσα ειπωθηκαν από την Κυβέρνηση πριν τις εκλογές της Τουρκίας και στην πορεία του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την δήλωση που έκανε ο κ. Στεφάνου «πριν από τις εκλογές στην Τουρκάι όλοι έλεγαν ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε έναρξη των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Συνεχίζοντας μιλησε για το ότι έχει μεγάλη σημασία ποιά θα είναι η στάση και τι πρέπει να λέει η Ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει η Κυπριακή Δημοκρατίας, σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αυτούσια η δήλωση Στέφανου Στεφάνου, Εκπρόσωπου Τύπου ΑΚΕΛ, για το Κυπριακό

Πριν από τις εκλογές στην Τουρκία όλοι έλεγαν ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε έναρξη των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι εκλογές στην Τουρκία έχουν τελειώσει και είναι φανερό ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ επιθυμεί να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Έχει μεγάλη σημασία, σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, ποια θα είναι η στάση και τι πρέπει να λέει η Ελληνοκυπριακή πλευρά, και εν γένει η Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι σημαντικό ο Πρόεδρος να είναι ξεκάθαρος για το τι θέλει η Ελληνοκυπριακή πλευρά σε σχέση με το κυπριακό. Η θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπορεί να είναι άλλη από τη θέση που εδώ και καιρό έχει διατυπώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, για να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία σε σχέση με το κυπριακό. Η θέση του Γενικού Γραμματέα, την οποία και επανέλαβε στην τελευταία του έκθεση, είναι ξεκάθαρη: επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, διαφυλάσσοντας και αξιοποιώντας το υλικό που έχει συσσωρευθεί όλα αυτά τα χρόνια στις διαπραγματεύσεις και συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Κρανς Μοντανά. Δηλαδή, παράλληλη και διασταυρούμενη συζήτηση σε δύο τραπέζια, ένα για την εσωτερική πτυχή και ένα για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού, των έξι θεμάτων που έχει καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας.

Οι αμφισημίες και τα μασημένα λόγια δεν έχουν καμία θέση στη συγκεκριμένη περίοδο. Η προσέγγιση που λέει ότι θα πρέπει να ικανοποιούμε τα αυτιά στο εσωτερικό μέτωπο δεν είναι βοηθητική. Θα πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις της περιόδου και να είμαστε ξεκάθαροι χωρίς μασημένα λόγια.

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το τι θα κάνει η Τουρκία. Το τι θα κάνει η Τουρκία θα διαφανεί στην πράξη, θα διαφανεί από τις απαντήσεις που θα δώσει. Εμείς όμως, δεν μπορούμε να εξαρτούμε τη δική μας θέση από τις θέσεις της Τουρκίας. Εμείς να είμαστε ξεκάθαροι. Εάν η Τουρκία ανταποκριθεί και τελικά επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, έτσι όπως το επιθυμεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, τότε καλώς. Αν όχι, τότε τουλάχιστον να έχει την ευθύνη η Τουρκία για την μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και όχι η δική μας πλευρά.

Καλούμε, λοιπόν, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ξεκάθαρος σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά και με τον επιδιωκόμενο στόχο για επίτευξη λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top