ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΛΩΣΣΑΡΙ - ΣΥΡΡΥΘΜΙΣΗ: Κάθετα αντίθετος ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΣΚ – «Επιτέλους να γίνουμε και ειλικρινείς»

ΓΛΩΣΣΑΡΙ - ΣΥΡΡΥΘΜΙΣΗ: Κάθετα αντίθετος ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΣΚ – «Επιτέλους να γίνουμε και ειλικρινείς»

Κατηγορηματικά αντίθετος με τη δημιουργία γλωσσαρίου, αλλά και τη συρρύθμιση είναι ο επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Ανδρέας Καννάουρος.

Του Μιχάλη Μενελάου

Σε επικοινωνία του ThemaOnline, με τον επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Ανδρέα Καννάουρο, του ζητήθηκε να τοποθετηθεί για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για τη δημιουργία γλωσσαρίου.

Ο κύριος Καννάουρος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «προσωπικά το απορρίπτω. Είναι εντελώς αχρείαστο το γλωσσάριο».

Ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΣΚ, εξήγησε πως υπάρχουν κανόνες και αρχές που διέπουν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και πως η δημιουργία ενός τέτοιου γλωσσαρίου, παραβιάζει την Αρχή της Αυτορρύθμισης.

«Εμείς έχουμε στην Κύπρο τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Έχουμε κανόνες και αρχές με τις οποίες αυτορυθμίζουμε τα του κλάδου μας. Αυτό με το γλωσσάριο και τα λοιπά, παραβιάζει τις Αρχές μας και την Αρχή της αυτορρύθμισης», είπε ο κύριος Καννάουρος.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ: «Το γλωσσάρι θα είναι το τέλος μας» - VIDEO

Ο Κώδικας, όπως ανέφερε ο επίτιμος Πρόεδρος, δημιουργήθηκε στηριζόμενος στους αντίστοιχους κώδικες στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, με την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, να έχει ως αποστολή της την τήρηση του σεβασμού του κώδικα. «Οτιδήποτε άλλο είναι αντίθετο με αυτή την αρχή και το απορρίπτω», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανέφερε πως «δεν δεχόμαστε επέμβαση από οποιουσδήποτε τρίτους στα δικά μας θέματα. Δεν χρειαζόταν παρέμβαση από τον ΟΑΣΕ στα της δεοντολογίας των Κυπρίων λειτουργών των ΜΜΕ».

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον, ενημερώθηκε για τη δημιουργία του γλωσσαρίου από την ΕΣΚ, ο επίτιμος Πρόεδρος, ανέφερε πως δεν του έγινε καμία ενημέρωση και δεν κλήθηκε από κάπου να εκφέρει άποψη, ενώ η πληροφόρησή του έρχεται από τα όσα λέχθηκαν στον Τύπο. 

«Δεν καταλαβαίνω το γλωσσάρι», είπε ο κ. Καννάουρος, «παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και της ελεύθερης έκφρασης».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΓΛΩΣΣΑΡΙ: «Ο πρόεδρος της ΕΣΚ επιχειρεί να μας φιμώσει» - Δηλώσεις Θεοδούλου στο ThemaOnline

Πέραν τούτου ο κύριος Καννάουρος, σχολίασε και τη συρρύθμιση, για την οποία είπε χαρακτηριστικά: «Άκουσα και τελευταία ένα φρούτο… 'συρρύθμιση'.Τι πάει να πει συρρύθμιση; (σημ. προφανώς αναφέρεται σε προσπάθειες προκειμένου η δεοντολογία να συρρυθμίζεται από το κράτος)».

«Υπάρχουν κανόνες αλλά και νόμοι για να ρυθμίζουν τους δημοσιογράφους. Αν κάποιος συκοφαντεί, διαβάλλει και λοιπά, υπάρχουν κανόνες».

«Οι δημοσιογράφοι στηρίζονται σε ένα δίπτυχο. Τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους που πρέπει να υπερασπίζονται με σθένος και πάθος και τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους στη κοινωνία και τους πολίτες, τις οποίες πρέπει να τηρούμε και να αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας». 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΘΕΜΑ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟΥ: Μας έκλεισε το τηλέφωνο ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών

Παράλληλα ο κύριος Καννάουρος διερωτήθηκε κατά πόσον θα λύσει το Κυπριακό το γλωσσάριο, ενώ σχολιάζοντας και τις σχέσεις μεταξύ Ε/κ και Τ/κ είπε:

«Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τους Τ/κ δεν θα τις ρυθμίσει ένα γλωσσάριο και λοιπά. Αυτές οι σχέσεις πρέπει να στηριχθούν πάνω στο στέρεο έδαφος των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας. Το γλωσσάριο μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις μας αν δεν πάψει να υπάρχει εισβολή, κατοχή και λοιπά; Οι σχέσεις μας με τους Τ/κ θα ρυθμιστούν με ένα γλωσσάριο; Είναι με τον αλληλοσεβασμό, με βάση αρχών του δικαίου, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας. Εγώ προσωπικά πιστεύω πως οι δημοσιογράφοι σεβόμαστε τα δικαιώματα, πρέπει να είναι σεβαστά τα δικαιώματα και των Τ/κ και των Ε/κ. Δεν θα τα ρυθμίσει αυτά τα δικαιώματα, αυτές τις σχέσεις οποιοδήποτε τεχνητό γλωσσάριο. Αυτά θα τα ρυθμίσει, η σωστή ρύθμιση του πολιτικού προβλήματος αυτού του τόπου. Η ρύθμιση του, σίγουρα, δεν είναι άλλη από τον τερματισμό της κατοχής, από τον τερματισμό της βάναυσης διχοτόμησης αυτού του τόπου. Είναι δυνατόν να βελτιωθούν, εάν εξακολουθήσει να υπάρχει διχοτόμηση, να υπάρχει κατοχικός στρατός, να υπάρχει κατοχή, να υπάρχει προσφυγιά, να υπάρχουν αγνοούμενοι και λοιπά;».

«Αυτά τα προβλήματα δεν τα λύνει οποιοδήποτε τεχνητό γλωσσάρι. Επιτέλους να γίνουμε και ειλικρινείς», είπε καταλήγοντας ο επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελευθεροτυπίας «εμπλέκει» την Ε.Δ.Δ. στο γλωσσάριο της φίμωσης - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ: Η ΕΣΚ κάνει λόγο για άμεση εμπλοκή της Επιτροπής Δεοντολογίας στο γλωσσάριο της εισβολής

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top