ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ώρα για αλλαγές στις δομές του κράτους

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ώρα για αλλαγές στις δομές του κράτους

Eφτασε η ώρα όχι μόνο να λεγόμαστε, αλλά και να είμαστε στην πράξη Ευρωπαίοι πολίτες σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του το βράδυ της Τρίτης 26/6 στην τελετή αποφοίτησης τους στη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.



Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των δομών του κράτους, αναφέροντας ότι δεν έχει αμφιβολία ότι σε συνεννόηση με πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή, τα σχετικά νομοσχέδια θα θεσπιστούν.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη επένδυσης στην παιδεία.

«Είναι πεποίθησή μου, αλλά και πολιτική μας βούληση ότι μία χώρα που θέλει να ευημερήσει, πρέπει να επενδύσει σε ό,τι πολυτιμότερο έχει: στην παιδεία της, στους νέους της», ανέφερε.

 Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι στόχος του από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης ήταν και είναι η ενίσχυση και η στήριξη της ανώτερης εκπαίδευσης της χώρας, προκειμένου αφενός να δοθεί στους νέους η δυνατότητα να επιλέξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου ως αναγνωρισμένα και υψηλών προδιαγραφών Πανεπιστήμια και αφετέρου να τροφοδοτηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό.

 Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, επιτεύχθηκε γόνιμη συνεργασία Υπουργείων και Πανεπιστημίων, ως καταδεικνύεται μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας, με την οποία οι εθνοφρουροί έχουν πιο ωφέλιμη και εποικοδομητική θητεία αλλά και τη δυνατότητα να εκτελούν μέρος των σπουδών τους την περίοδο αυτή.

Επίσης υπήρξε διεθνοποίηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης υπογράφοντας συμφωνίες Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών με άλλες χώρες και σειρά Διακρατικών Συμφωνιών για ευρύτερη συνεργασία στα θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
Ενισχύθηκαν ακόμα, ανέφερε, τα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια δίνοντας τη δυνατότητα να αναπτύξουν σημαντικά τις υποδομές και τα προγράμματα σπουδών τους, να ενισχύσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα και να συνδεθούν με την αγορά εργασίας.
 
Δημιουργήθηκε επίσης, πρόσθεσε, ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση, διασφαλίζοντας την ποιότητα των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Εξετάζεται επίσης η  δημιουργία Πανεπιστημιακής Γειτονιάς, σημείωσε, με την παραχώρηση κρατικής γης και την αξιοποίηση της ως κινήτρου προσέλκυσης διακεκριμένων Κυπρίων Ακαδημαϊκών της Διασποράς αλλά και ξένων, οι οποίοι θα πληρούν απαιτητικά ποιοτικά κριτήρια και προϋποθέσεις.

«Την ίδια ώρα αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που δημιούργησε η οικονομική κρίση, δαπανήσαμε σημαντικά ποσά για τη στήριξη των φοιτητών μας, ύστερα από τον εξορθολογισμό και το νοικοκύρεμα της νομοθεσίας και των οικονομικών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι εισήχθησαν καινοτομίες σχετικές με τη φοιτητική μέριμνα μειώνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

 Είπε επίσης ότι αναγνωρίζοντας τα προσόντα των νέων, του ικανού και παραγωγικού αυτού ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου, δημιουργήθηκαν εκείνες οι προϋποθέσεις και ευκαιρίες, με μία σειρά από στρατηγικές, που συντελούν στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας βασισμένης στη γνώση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας.

 «Εκμεταλλευόμενοι παράλληλα τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον μέγιστο βαθμό, πετύχαμε να διαμορφώσουμε ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον», πρόσθεσε.

 Προς τον σκοπό αυτό σημείωσε την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την επιμόρφωση, την κατάρτιση και την επιχορήγηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, τη διασύνδεση την έρευνας με την επιχειρηματική δραστηριότητα και την επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογία με δαπάνη πέραν των 400 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγχρονες ερευνητικές υποδομές.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση ενισχύει έμπρακτα τη λειτουργία του Πανεπιστήμιου και κατ’ επέκταση το πολυσήμαντο έργο που επιτελείται σε αυτό. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη στήριξη της κτηριακής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνεπικουρούμενης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και φερεγγυότητας των δημοσίων οικονομικών, αφού το Πανεπιστήμιο έλαβε εγγυημένα από το Κράτος δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για υλοποίηση έργων αναβάθμισης των υποδομών του, συνολικής δαπάνης 179.5 εκ. ευρώ εκ των οποίων θα συνεισφέρει το ποσό των 147.2 εκ. ευρώ.
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι με απόφασή του Υπουργικού Συμβουλίου έχει παραχωρηθεί γη για ανέγερση της νέας Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας, η οποία θα λειτουργήσει στη Λάρνακα από το Σεπτέμβριο του 2019.
 
«Ανάλογα εργαζόμαστε για να παραδώσουμε στους νέους μας μία πατρίδα ευημερούσα και επανενωμένη. Μία πατρίδα η οποία απαλλαγμένη από  στρατούς κατοχής, εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και συρματοπλέγματα, θα τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια» σημείωσε.
 
Μια χώρα , πρόσθεσε, που όχι μόνο δεν θα υστερεί άλλης ευρωπαϊκής, αλλά θα καταστεί η γέφυρα της κοινωνικής, οικονομικής και ειρηνικής συνεργασίας όλων των κατοίκων του νησιού, αλλά και των κρατών της περιοχής.

Απευθυνόμενος στους απόφοιτους, είπε ότι «είναι σε εσάς τη νέα γενιά ικανών επιστημόνων που επενδύουμε όλοι εμείς έτσι ώστε να διεκδικήσετε το καλύτερο δυνατόν για τον τόπο μας και να συμβάλετε στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας».
 Τους διαβεβαίωσε επίσης ότι από πλευράς πολιτείας «θα πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να δούμε να υλοποιούνται τα οράματα σας».

 Σημείωσε επίσης ότι οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου θεωρούνται ιδιαίτερα προνομιούχοι.
«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κόσμημα στο δίκτυο των Πανεπιστημίων της χώρας μας, υιοθετώντας διεθνείς πρακτικές, την εξωστρεφή λειτουργία, την αριστεία και την καινοτομία, έχει καταφέρει από την ίδρυση του μία συνεχή ανοδική πορεία, σημειώνοντας πληθώρα διακρίσεων και επιτυχιών», είπε.

Δήλωσε υπερήφανος για το Πανεπιστήμιο,, για όσα οι πρυτανικές Αρχές και οι ακαδημαϊκοί έχουν επιτελέσει και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί έχει αναδειχθεί στις κατατάξεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στην 22η θέση ανάμεσα σε χιλιάδες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top