ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποιημένος από όσα άκουσε από τον Πρόεδρο ο Ν. Παπαδόπουλος για τον Συνεργατισμό

Ικανοποιημένος από όσα άκουσε από τον Πρόεδρο ο Ν. Παπαδόπουλος για τον Συνεργατισμό

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε την Δευτέρα (2/7) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό, με θέμα το Συνεργατισμό και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και εξήγησε πως η απόφαση για τη στάση που θα τηρήσει το ΔΗΚΟ στη Βουλή θα ληφθεί το απόγευμα σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Την ίδια ώρα, ζήτησε την παραίτηση όσων εμπλέκονταν στη διαχείριση του Συνεργατισμού, εντοπίζοντας ευθύνες για τη σημερινή του κατάληξη σε πολιτικό, εποπτικό και διοικητικό επίπεδο, τόσο πριν όσο και μετά το 2013.

Όπως δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συζήτησαν την επιστολή του ΔΗΚΟ προς τον Πρόεδρο στην οποία το κόμμα παραθέτει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις στο Συνεργατισμό αλλά και τις εισηγήσεις του για τα επόμενα βήματα.

«Η συζήτηση ήταν σε ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα και θεωρώ ότι ο Πρόεδρος είδε με θετικό μάτι τις εισηγήσεις και τις προτάσεις που έχουμε περιλάβει στη δική μας επιστολή και που αφορούν συγκεκριμένους τρόπους για τη βελτίωση και την ενίσχυση του πλαισίου αφερεγγυότητας, την προστασία της κύριας κατοικίας, την προστασία των εγγυητών, την αντιμετώπιση των καταχρηστικών ρητρών των τραπεζών, τη βελτίωση των δικαστικών διαδικασιών που θα πρέπει να προσδίδουν την απαραίτητη προστασία στους δανειολήπτες, αλλά και κυρίως τις εισηγήσεις μας που αφορούν τη διαχείριση των ΜΕΔ, τη μείωση του ιδιωτικού δανεισμού και τη διαχείριση του φορέα διαχείρισης των ΜΕΔ», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σημείωσε περαιτέρω ότι ο φορέας θα πρέπει να αποσυνδεθεί παντελώς από το κράτος και τις όποιες πολιτικές παρεμβάσεις και τη διαχείρισή του θα πρέπει να αναλάβουν ειδικοί εμπειρογνώμονες, που γνωρίζουν από τη διαχείριση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων.

Όπως ανέφερε, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψη του κόμματος του ότι υπάρχουν ευθύνες σε πολιτικό και σε εποπτικό επίπεδο και σε επίπεδο διοίκησης του Συνεργατισμού, για τη σημερινή κατάληξη.

«Θεωρώ ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που ξεκινούν και από πριν το 2013, σίγουρα για τις λανθασμένες αποφάσεις που ελήφθησαν το 2013 και δεν περιορίζονται μόνο στην Κύπρο, θεωρώ πολιτικές ευθύνες υπάρχουν και σε επίπεδο ΕΕ, γιατί το κούρεμα έκανε τα πράγματα χειρότερα για την κυπριακή οικονομία και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αλλά υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες για τη διαχείριση των τελευταίων έξι ετών. Από κει και πέρα έχουμε ζητήσει και παραιτήσεις, των όσων είχαν την υποχρέωση διαχείρισης του Συνεργατισμού. Κατά το ελάχιστο θεωρούμε ότι το ΔΣ του Συνεργατισμού δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει αυτή την ευθύνη, καθώς θεωρούμε ότι ευθύνεται για τη θλιβερή κατάληξη που έχουμε ενώπιον μας», είπε.

«Έχουμε ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των υπευθύνων που έχουν σχέση με τη διαχείριση και από κει και πέρα αφήνουμε το συγκεκριμένο ζήτημα στους ώμους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ίδιος πρέπει να αποφασίσει πώς αυτές οι ευθύνες θα αναληφθούν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν το ΔΗΚΟ εμπιστεύεται τον Υπουργό Οικονομικών, είπε ότι αυτό είναι κάτι που αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επανέλαβε ότι στην επιστολή του το κόμμα ζήτησε ανάληψη των πολιτικών ευθυνών.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε στις δηλώσεις του ότι έχει συγκαλέσει ειδική συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για να μεταφέρει τις απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε το κόμμα να πάρει τις δικές του αποφάσεις.

«Το ΔΗΚΟ γνωρίζοντας πλήρως το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί θα συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της οικονομίας, των καταθετών, του τόπου και του λαού», είπε ο Πρόεδρος του κόμματος.

«Όσα έχω ακούσει σήμερα με αφήνουν προσωπικά ικανοποιημένο, αλλά τις αποφάσεις για το τι θα κάνει το ΔΗΚΟ θα τις πάρουμε στα συλλογικά όργανα του κόμματος», σημείωσε.

Εξέφρασε δε την πρόθεση του ΔΗΚΟ να καταθέσει άμεσα τροπολογίες επί των νομοσχεδίων που κατέθεσε η εκτελεστική εξουσία, χωρίς να αποκλείει στην πορεία της συζήτησης την υιοθέτηση από πλευράς του κόμματός του προτάσεων που προέρχονται κι από άλλους πολιτικούς χώρους.

Ερωτηθείς πότε θα αποφασίσει το ΔΗΚΟ τι θα πράξει την Παρασκευή, είπε ότι αυτό αποφασιστεί μάλλον το απόγευμα της Δευτέρας (2/7) στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων είναι δεσμευτικές για το κόμμα.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top