ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ι. Παναγιώτου: «Ο στρατός μπορεί να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος»

Ι. Παναγιώτου: «Ο στρατός μπορεί να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος»

Οι ένοπλες δυνάμεις στην Κύπρο μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και να ασκήσουν σημαντική επιρροή και στην υπόλοιπη κοινωνία για να κάνει το ίδιο, δήλωσε τη Δευτέρα 02/07 η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.

Σε χαιρετισμό της σε Ημερίδα με τίτλο «Ένοπλες Δυνάμεις και περιβάλλον», η κ. Παναγιώτου είπε πως με προσεκτική σχεδίαση, ο στρατός µπορεί να επιτυγχάνει τις απαιτήσεις της αποστολής χωρίς να επηρεάζει τους φυσικούς πόρους και τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές όπως είναι οι περιοχές NATURA και οι  υδροβιότοποι. Σημείωσε πως σαν διαχειριστής εκτάσεων όπου διεξάγονται οι δοκιµές και η εκπαίδευση, ο στρατός µπορεί να δώσει το παράδειγµα για συνετές “έξυπνες” οικολογικές πρακτικές και σε µερικές περιπτώσεις  µπορεί να είναι ο καταλυτικός παράγοντας για την ανάπτυξη προγραµµάτων ορθής διαχείρισης τέτοιων εκτάσεων.

Παράλληλα, ως καταναλωτής μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων ο στρατός µπορεί να αλλάξει την αγορά σε όλη τη χώρα στη βάση των πράσινων δημόσιων συμβάσεων. Επίσης στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων η Εθνική φρουρά μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο καθώς έχει να διαχειριστεί μεγάλο όγκο αποβλήτων όλων σχεδόν των ρευμάτων, από τα συνήθη υλικά - χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί- μέχρι τις  συσκευασίες ορυκτελαίων, λιπαντικά απόβλητα και έλαια, ελαστικά οχημάτων και αεροσκαφών, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό  εξοπλισμό,  ηλεκτρικές στήλες, τηγανέλεαια, οργανικά απόβλητα, ιατρικά απόβλητα, τοξικά απόβλητα κ.α

Είπε πως το θέμα της εγκατάστασης βιολογικών σταθμών για την ορθή διαχείριση των λυμάτων καθώς και της λελογισμένης διαχείρισης, χρήσης και εξοικονόμησης του νερού αποτελεί επίσης σημαντικό άξονα της αειφόρου ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τόπο μας που βιώνει έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως στον τομέα των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της εξοικονόμησης ενέργειας η εφαρμογή λαμπτήρων led, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών  συστημάτων καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης  των κτιρίων αποτελούν εφαρμογές με οικονομικά οφέλη και συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ακόμη ότι θεωρεί πολύ σημαντική και την εφαρμογή προγραμμάτων Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης στα στελέχη του στρατεύματος και για λόγους ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά και για λόγους απόκτησης δεξιοτήτων και γνώσεων που θα συνοδεύονται από πιστοποιητικά και διπλώματα τα οποία θα μπορούν οι μόνιμοι στο στράτευμα να τα χρησιμοποιήσουν για την ανέλιξη τους και οι κληρωτοί στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Κλείνοντας, η κ. Παναγιώτου  συνεχάρη το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς για την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σε αριθμό στρατοπέδων, και για τη συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά προγράμματα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top