ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ: Στην κατηγορία 1 για το 2017 η Κύπρος στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ: Στην κατηγορία 1 για το 2017 η Κύπρος στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Στην πρώτη θέση της κατάταξης του Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται η Αστυνομία Κύπρου σε ότι αφορά τον τομέα της καταπολέμησης του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων και της προστασίας των θυμάτων.

Σε ανακοίνωση της η Αστυνομία Κύπρου εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση για την κατάταξη της Κύπρου από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην κατηγορία 1 (ένα), για το έτος 2017, στον τομέα της καταπολέμησης του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων και της προστασίας των θυμάτων.

Καθοριστικό ρόλο για την διεθνή αυτή αναγνώριση, που τιμά την Κύπρο και την καταξιώνει διεθνώς ως ευνομούμενο κράτος, διαδραματίζει το έργο που επιτελεί η Αστυνομία τα τελευταία χρόνια.

Η Αστυνομία σημειώνει τη ρητή αναφορά στις θετικές επιδόσεις της Κύπρου και μερικών άλλων χωρών από τον ίδιο τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατά την πρόσφατη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. που αξιολογεί συνολικά 188 χώρες.

Η φετινή αξιολόγηση για την Κύπρο είναι η πιο θετική από το 2000 και επιβεβαιώνει μια σταθερή πορεία προόδου στον καίριο αυτό τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως από το 2014 και μετά, στο πλαίσιο ειδικού στρατηγικού σχεδιασμού της Αστυνομίας και της έναρξης ισχύος και εφαρμογής αναθεωρημένου Νόμου από την πολιτεία που διέπει την πρόληψη, την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης προσώπων και την προστασία θυμάτων. Με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό, η Αστυνομία προχώρησε το 2015 σε ουσιαστική αναβάθμιση του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, που απέκτησε, πέρα από τον συντονιστικό, και επιχειρησιακό χαρακτήρα, με διευρυμένες εξουσίες, καθήκοντα και ανακριτές με εξειδικευμένη εκπαίδευση και γνώσεις για το θέμα.

Κατά το 2017, η Αστυνομία συνέχισε τους επιχειρησιακούς ελέγχους και πέτυχε αυξημένες διώξεις για αδικήματα που σχετίζονται με την εμπορία προσώπων με αποτέλεσμα να υπάρξουν συνολικά 16 καταδίκες. Σε 8 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν σε διακινητές ακόμα πιο αυστηρές ποινές με βάση τη νέα νομοθεσία. Επίσης, το έτος 2017 διερευνήθηκαν 19 υποθέσεις από την Αστυνομία και μέσα από 195 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων εντοπίστηκαν 137 πιθανά θύματα.

Επίσης αναγνωρίζεται το έργο που επιτελείται από την Αστυνομία με την αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που διερευνήθηκαν, των θυμάτων που αναγνωρίστηκαν και την αποτελεσματική επίβλεψη των υποθέσεων από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, περιλαμβανομένης της αξιολόγησης κινδύνου πριν από τον επαναπατρισμό των θυμάτων.

Η Αστυνομία Κύπρου ενεργεί παράλληλα κατά τρόπο ώστε να διευρύνει τη συνεργασία της με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, έχοντας ήδη υπογράψει το Μάρτιο, 2017, Μνημόνια Συνεργασίας με αριθμό ΜΚΟ. Στη σχετική  έκθεση επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης που αναγνωρίστηκαν ήταν αποτέλεσμα επιχειρήσεων που έγιναν από την Αστυνομία, ενώ τα περισσότερα θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης παραπέμφθηκαν στην Αστυνομία από ΜΚΟ.

Περαιτέρω η Αστυνομία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην κατάρτιση του προσωπικού της στους εξειδικευμένους τομείς εγκλήματος. Γι’ αυτό σημειώνει ιδιαίτερα τις θετικές αναφορές στην έκθεση σε σχέση με τις εκπαιδεύσεις που γίνονται στην Αστυνομική Ακαδημία, καθώς και στα ξεχωριστά προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση αστυνομικών που υπηρετούν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, αλλά και στην Κοινοτική Αστυνόμευση για την αναγνώριση και τον χειρισμό των θυμάτων.

Η Ηγεσία της Αστυνομίας συγχαίρει τα στελέχη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων για τη διεθνή αυτή αναγνώριση και εργάζεται για την περαιτέρω ενδυνάμωσή του καθώς οι θετικές αυτές εξελίξεις δεν αποτελούν το τέλος, αλλά την αρχή ενός δύσκολου δρόμου, καθότι η βαναυσότητα που χαρακτηρίζει το διασυνοριακό αυτό έγκλημα, οι μορφές και οι διαστάσεις που λαμβάνει δεν αφήνουν οποιοδήποτε περιθώριο εφησυχασμού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top