ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Εμβάθυνση σχέσεων

ΚΥΠΡΟΣ - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Εμβάθυνση σχέσεων

Κύπρος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν στην ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεών τους.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση σήμερα το απόγευμα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Άμπου Ντάμπι, έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Σεϊχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Κατά την εκεί παρουσία του ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Διάδοχο του Θρόνου Σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan κατά την οποία μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς επίσης τις περιφερειακές εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο Υπουργών Εξωτερικών έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο σχέσεων, και συμφωνήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης τους σε αμοιβαία επωφελείς τομείς.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε όπως στους αμέσως επόμενους μήνες ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για υπογραφή, ανάμεσα σε άλλα, συμβατικών κειμένων για σύσταση Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας, για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, όπως και για θέματα ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, συζητήθηκαν εν εκτάσει οι περιφερειακές εξελίξεις, και πώς οι δυο χώρες μέσα από κοινές δράσεις θετικής ατζέντας εργαστούν για αντιμετώπιση των προκλήσεων προς όφελος της σταθερότητας και ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Ταυτόχρονα οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τις σχέσεις της ΕΕ με τα ΗΑΕ, και υπήρξε ταύτιση απόψεων όσον αφορά τη στρατηγική σημασία των εν λόγω σχέσεων και τα κοινά οφέλη που δύναται να προκύψουν από την περαιτέρω ενίσχυση τους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για το Κυπριακό, τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας με χώρες της περιοχής, ενώ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Κυπριακό, ιδιαίτερα στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίων του Άμπου Ντάμπι Sultan Ahmed Al Jaber τον οποίο ενημέρωσε για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις γενικότερες ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη σημασία της ευρύτερης ενίσχυσης των σχέσεων Κύπρου-ΗΑΕ.

Κατά την παρουσία του στο Άμπου Ντάμπι, ο κ. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το Κέντρο Αριστείας για Καταπολέμηση του Βίαιου Εξτρεμισμού “Hedayah”, όπου ενημερώθηκε από τον επικεφαλής του οργανισμού Ali Rashid Al Nuaimi για τις δραστηριότητες του Κέντρου σε διεθνές επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η κοινή επιθυμία για ανάπτυξη συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Hedayah.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συναντήσεις με τους επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου Mubadala και του Abu Dhabi Global Market, Waleed Al Mokarrab Al Muhairi και Ahmed Ali Al Sayegh, κατά τις οποίες συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι προώθησης της συνεργασίας τους με την Κύπρο, και συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση ανταλλαγής επισκέψεων αξιωματούχων των αρμόδιων Υπηρεσιών.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Άμπου Ντάμπι, ο κ. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Sheikh Zayed Grand Mosque.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top