ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωσε έργα αξίας εκατομμυρίων ευρώ στην Πάφο ο Πρόεδρος

Ανακοίνωσε έργα αξίας εκατομμυρίων ευρώ στην Πάφο ο Πρόεδρος

Δέκα έργα αξίας €7,98 εκ. ολοκληρώθηκαν στις κοινότητες Επαρχίας Πάφου, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δέκα έργα στις κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, συνολικού κόστους 7,98 εκ. ευρώ, έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σύσκεψη με φορείς της Επαρχίας Πάφου.

Σε πορεία υλοποίησης βρίσκονται 20 έργα, συνολικής δαπάνης 19 εκ., ανέφερε ενδεικτικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως επιπρόσθετα ξεκινά σύντομα η υλοποίηση επτά νέων έργων, συνολικού κόστους 9,75 εκ. ευρώ.

Πέραν τούτου, σημείωσε, 38 κοινότητες της Πάφου επωφελούνται από την εκτέλεση 46 μικρών βελτιωτικών έργων, συνολικής αξίας 1,44 εκ.

Αναφερόμενος στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην κατασκευή δρόμου Τίμης-Νάτας-Αξύλου-Πεντάλιας (Παρακαμπτήριος Αναρίτας προς ΚΕΝ), κόστους €1,85 εκ., στη βελτίωση αγροτικών και αμπελουργικών δρόμων, κόστους €1,5 εκ., στο πολυδύναμο Κέντρο Τρίτης Ηλικίας στο Προδρόμι, συνολικού κόστους €1,25 εκ..

Επίσης, στη δημιουργία Περιφερειακού Πολιτιστικού Κέντρου / Μουσείου στη Δρούσεια, έναντι δαπάνης €1 εκ., όπως και σε άλλα έργα στο Νέο Χωριό, Πολεμι, Κάθηκα, Λετύπου, Νικόκλεια.

Σε σχέση με τα έργα που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε έργα έναντι δαπάνης €2,6 εκ. για τη βελτίωση και δημιουργία υποδομών σε Κοινότητες της Επαρχίας Πάφου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε, μεταξύ, άλλων, στην αντικατάσταση - αναβάθμιση του κεντρικού αγωγού μεταφορά νερού χαμηλών χωριών Πάφου, συνολικού κόστους €2,1 εκ. Το έργο εκτελείται σε φάσεις από το 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2021, όπως είπε.

Σε σχέση με την ανάπλαση του πυρήνα της Ίννιας, κόστους €1,7 εκ. είπε πως το έργο ευρίσκεται υπό κατασκευή με αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης Αγροτικών Επαγγελμάτων στην Κοίλη, κόστους €1,7 εκ , είπε πως το συμβόλαιο του έργου υπογράφτηκε τον Ιούνιο 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος 2019.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των υδρευτικών δικτύων των Κοινοτήτων Λεμόνιας, Κονιών, Τάλας, Νέων Δημμάτων, Τραχυπέδουλας, Νέου Χωρίου, Γιαλιάς και Σταυροκόννου, συνολικού κόστους €1 εκ. η εκτέλεση της οποίας αναμένεται να γίνεται τμηματικά, με ορίζοντα την τριετία 2018-2020.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε έργα στο Πολέμι, Πανγιά και στη Μεσόγη, Έμπα, Χολέτρια, Περιστερώνα.

Όσον αφορά την ανέγερση Νέου Περιφερειακού Αστυνομικού Σταθμού στα Κούκλια, κόστους €495 χιλ. ευρώ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου λόγω αναθεώρησης του κόστους.

Για την ανέγερση Νέου Αστυνομικού Σταθμού Στρουμπίου, κόστους €495 χιλ., είπε πως παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου λόγω αναθεώρησης του κόστους και ετοιμάζονται τα έγγραφα προσφορών για προκήρυξη του διαγωνισμού κατασκευής του κτιρίου.

Όσον αφορά την ανέγερση Μνημείου Ηρώων και Πάρκου στα Χολετριά, κόστους 500 χιλ. ευρώ, το έργο είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Εκτενή αναφορά έκανε και στον εξωραϊσμό της πλατείας Λάσας, συνολικού κόστους €400 χιλ., έργο που βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2019, στο Κέντρο Ενημέρωσης Περιηγητών για στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος στην Τραχυπέδουλα, κόστους €400 χιλ. που βρίσκεται επίσης υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2019.

Αναλυτική αναφορά έγινε και σε άλλα μικρότερα έργα που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Ειδική αναφορά έκανε στα στεγαστικά προγράμματα-διαχωρισμό οικοπέδων για πρόσφυγες και οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων στις κοινότητες, Έμπας, Κουκλιών, Χολετριών και Αχέλειας, συνολικού κόστους €1,8 εκ., όπως και στα έργα για προστασία και ανάδειξη της περιοχής του Ακάμα στο πλαίσιο του Σχεδίου Διαχείρισης της περιοχής του Δικτύου NATURA 2000 “Χερσόνησος Ακάμα” συνολικού κόστους €2 εκ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο περιθώριο της σύσκεψης αναφέρθηκε και στα νέα έργα όπως στην ανάπλαση κεντρικής πλατείας στα Κούκλια, κόστους €2 εκ. Το έργο έχει περιληφθεί στο τριετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2019-2021 και εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του έργου, αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019 και να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο το 2021, όπως είπε.

Αλλα μεγάλα έργα στα οποία έγινε αναφορά είναι η ανέγερση κτιριακής υποδομής στο Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας, κόστους €1,8 εκ. που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 και να ολοκληρωθεί τέλη του ίδιου έτους, η ανάδειξη του πυρήνα στην Κοινότητα Δρούσεια, κόστους €1,8 εκ., που αναμένεται να ξεκινήσει τέλη του 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του 2020, στις αναβαθμίσεις του Δημοτικού Σχολείου Χλώρακας, κόστους €1,7 εκ. που αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2020 και να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2022, Δημοτικού Σχολείου Τίμης, κόστους €1,45 εκ που αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2019 και να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2021.

Σημείωσε ακόμη πως η Κυβέρνηση, με στόχο την αναζωογόνηση και ανάπτυξη της υπαίθρου, καθώς και ενίσχυση των Κοινοτήτων ώστε να καταστούν εστίες τουριστικής, πολιτιστικής, γεωργικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, αποφάσισε το Νοέμβριο 2017 να εξαιρέσει από την υποχρέωση καταβολής της κοινοτικής συνεισφοράς 111 Κοινοτικά Συμβούλια στα οποία εκτελούνται από τις Επαρχιακές Διοικήσεις 138 μικρά ώριμα αναπτυξιακά έργα, συνολικής δαπάνης ύψους €5.207.300.

Από αυτά, 38 Κοινότητες της Πάφου επωφελούνται με 46 μικρά ώριμα έργα, συνολικής αξίας €1,44 εκ. ευρώ, κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top