ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βλέπει Σπέχαρ ο Αναστασιάδης – 'Ελπίδα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό'

Βλέπει Σπέχαρ ο Αναστασιάδης – 'Ελπίδα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό'

Την ελπίδα ότι με τις επαφές και τις διαβουλεύσεις που θα έχει η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θα καταστεί δυνατόν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εκφράζει η Λευκωσία, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου.

«Η δική μας πλευρά βεβαίως είναι γνωστό ότι είναι έτοιμη και επιθυμεί να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση», δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Προδρόμου, ενώ ερωτηθείς αν ο διορισμός της κ. Λουτ δίδει ώθηση στη διαδικασία επεσήμανε πως «δεν θέλουμε να προδικάσουμε οτιδήποτε». Είπε επίσης πως την Παρασκευή (06/07) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία ζήτησε να έχει συνάντηση μαζί του.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «έχουμε ενημερωθεί ότι έχει δώσει η Τουρκία τη συγκατάθεσή της και επομένως ο Γενικός Γραμματέας διορίζει σύμβουλο για να κάνει τις σε βάθος διαβουλεύσεις όπως ο ίδιος αναφέρει στην έκθεσή του προκειμένου να δούμε ποιά μπορεί να είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης».

«Η πληροφορία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι πιθανώς να υπάρξει επίσκεψη από τη σύμβουλο που έχει διοριστεί, την κ. Λουτ, εντός του μηνός. Τίποτε άλλο πιο συγκεκριμένο», είπε ο κ. Προδρόμου.

Κληθείς να πει αν εξέλιξη αυτή δίδει ώθηση στη διαδικασία, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «εδώ και καιρό πρέπει να καταγραφεί το γεγονός ότι αντίθετα με τις ανησυχίες που υπήρχαν το Κυπριακό είναι ανοικτό και ζωντανό».

«Τα Ηνωμένα ‘Εθνη έχουν ενδιαφέρον, ο Γενικός Γραμματέας πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, όπως ήταν εξάλλου από τον περασμένο Ιούλιο, μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα, η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε.

Επεσήμανε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαμε μείνει και βλέπουμε ότι σήμερα γίνεται κατορθωτό μετά την θετική άποψη και της Τουρκίας, που ήταν εκείνο που απέμενε, να ξεκινήσει μια διαδικασία».

«Δεν θέλουμε να προδικάσουμε οτιδήποτε. Η δική μας πλευρά βεβαίως είναι γνωστό ότι είναι έτοιμη και επιθυμεί να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση», σημείωσε.

Ελπίζουμε, συνέχισε, ότι με τις επαφές και τις διαβουλεύσεις που θα έχει η κ. Λουτ θα καταστεί δυνατόν να έχουμε ξανά διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς εάν έχει καθοριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Προδρόμου είπε πως ζήτησε συνάντηση η κ. Σπέχαρ, η οποία καθορίζεται για μεθαύριο Παρασκευή.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top