ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ασφάλεια το σημαντικότερο συστατικό μετά τη λύση

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ασφάλεια το σημαντικότερο συστατικό μετά τη λύση

Το να δίνει ασφάλεια στους πολίτες του είναι το συστατικό εκείνο που θα συμβάλει στο να μπορεί ένα κράτος να λειτουργήσει την επομένη της λύσης, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε αναφορές του στο Κυπριακό.


Μιλώντας  σε εκδήλωση, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 42 χρόνων από την ίδρυση του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος είπε ότι «εκείνο που θα δημιουργήσει και θα συμβάλει στη δημιουργία ενός κράτους που να μπορεί να λειτουργήσει την επομένη της λύσης είναι το να δίνει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην οικονομία και είπε ότι η Κύπρος, χάρη και στη συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις, βρίσκεται τώρα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.  
 
Σημείωσε ότι «χρειάζεται με σύνεση να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να δημιουργούμε προοπτικές, ώστε μέσα από τη συνεννόηση να γίνει κατορθωτό να φέρουμε εκσυγχρονιστικές τάσεις που επιβάλλεται να επικρατήσουν, ώστε να παραδώσουμε το 2023 ένα κράτος που να είναι και  εν τη ουσία ένα ευρωπαϊκό κράτος».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης δεν εστιάζεται μόνο στην εσωτερική διακυβέρνηση, αλλά «πρώτιστα και πάνω από όλα στην επιθυμία να δούμε την πατρίδα να είναι ένα κανονικό κράτος, όπως είπε ο ΓΓ των ΗΕ, και ένα κράτος κανονικό δεν μπορεί να έχει εγγυήσεις από τρίτους ούτε παρουσία στρατευμάτων για να διασφαλίζουν τάχα ύπαρξή του».
 
Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ακολουθήσει τέτοιες πολιτικές κτίζοντας δεσμούς φιλίας με γειτονικά κράτη, «ώστε να μην διακινδυνεύουμε από κανένα».
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η μόνη εναπομένουσα για να συνταχθεί σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια της περιοχής είναι η Τουρκία που αν θελήσει πραγματικά να συμβάλει, όπως οφείλει να πράξει, στη λύση του Κυπριακού δεν έχει παρά να αποδεχτεί τις συστάσεις, τις προτάσεις όχι πλέον τις δικές μας, αλλά αυτές που έγιναν αποδεκτές και από ΗΕ και ιδιαίτερα από τον ΓΓ».
 
Επαναβεβαίωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο, αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουμε αυτό που η εθνική αξιοπρέπεια υπαγορεύει, πού είναι οι κόκκινες γραμμές, τί είναι εκείνο που θα δημιουργήσει και θα συμβάλει στη δημιουργία ενός κράτους που να μπορεί να λειτουργήσει την επομένη της λύσης. Να δίνει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, «ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλον και η παρουσία κατοχικών  στρατευμάτων ή εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας δεν μπορεί να θεωρείται ότι είναι αυτό που επιζητούσαμε».
 
Μπορεί, συνέχισε, « να προσφέρει στους Τουρκοκύπριους τη λεγόμενη ‘ασφάλεια’ ή εκείνο που νομίζουν ως ασφάλεια, αλλά την ίδια ώρα αποτελεί απειλή για την ελληνοκυπριακή  κοινότητα».
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ταυτόχρονα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και εμείς και εκείνοι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν προνομιούχες κοινότητες ή προνομιούχες τάξεις» για να προσθέσει ότι «θα πρέπει να δημιουργήσουμε κράτος που μπορεί να λειτουργήσει».
 
Σημείωσε ότι «αυτά δεν είναι προαπαιτούμενα ή προϋποθέσεις που τίθενται προ της έναρξης του διαλόγου και αυτά είναι βασικά συστατικά της λύσης που επιδιώκουμε, της λύσης που και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να επιδιώξουν, γιατί μόνο έτσι μπορεί ως Κύπριοι να επιβιώσουμε».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κανένας δεν ζητά από κανένα να απαρνηθεί την εθνική του καταγωγή ή την εθνική του ταυτότητα, τον πολιτισμό του, τις παραδόσεις του».
 
Αυτό που ζητούμε, σημείωσε, «είναι από την ώρα που ζούμε σε ένα κράτος και εμείς θα αποφασίζουμε, να μπορούμε να το πράττουμε ελεύθερα, πέραν και μακριά από τον οποιονδήποτε τρίτο ή τη βούληση του οποιουδήποτε τρίτου».
 
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το έργο του ιδρυτή του ΔΗΣΥ και πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και τη συμβολή του τόσο στις προσπάθειες και τις προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού όσο και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Συνεχάρη, επίσης, θερμά και τη σημερινή ηγεσία του ΔΗΣΥ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top