ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ε.Δ.Δ. και ΕΣΚ δρουν σαν πολιτικά κόμματα, έτοιμα να «διδάξουν» στους ιθαγενείς την ειρήνη και την επαναπροσέγγιση

Ε.Δ.Δ. και ΕΣΚ δρουν σαν πολιτικά κόμματα, έτοιμα να «διδάξουν» στους ιθαγενείς την ειρήνη και την επαναπροσέγγιση

Η έκκληση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου για «συναινετική μετριοπάθεια» είναι βγαλμένη από τα πιο σκοτεινά βιβλία της ιστορίας της δημοσιογραφίας. Η ηγεσία της συντεχνίας των δημοσιογράφων αυτοκαθίσταται έκπτωτη μετά από την τελευταία ανακοίνωση, ούσα ανήμπορη να εκφράσει την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Και αυτό, όχι γιατί έχουν παρεισφρήσει «εθνικισταί» στους κύκλους των δημοσιογράφων -όπως εντέχνως κάποιοι προσπάθησαν να πουν-, αλλά διότι το εν λόγω Γλωσσάρι είναι, για όσους έχουν γνώση, σαφέστατα δημιουργημένο τόσο από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη όσο και από τις εν Κύπρω οργανώσεις.

Και εξηγούμε: Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ή τουλάχιστον η πλειοψηφία των διορισθέντων, έδειξαν ποιοι είναι όταν έκριναν ότι έστελναν ρατσιστικά και μισαλλόδοξα μηνύματα δύο σκίτσα του κυρίου Πιν. Η δε ηγεσία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, αμέσως μετά την εκλογή της, απέδειξε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τον «Διάλογο Κύπρος» και την ευθυγράμμιση με τα άστρα των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, παρά με τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, την ελευθεροτυπία και τα όσα αξίωναν καθημερινές και μη εφημερίδες.

Εν πολλοίς, Ε.Δ.Δ. και Ένωση Συντακτών Κύπρου δρουν σαν πολιτικά κόμματα, έτοιμα να «διδάξουν» στους ιθαγενείς την ειρήνη και την επαναπροσέγγιση.

Στο διά ταύτα, η τελευταία ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών, που απαντούσε στη λογική και δίχως εμπάθειες επιστολή δεκάδων δημοσιογράφων για το γκεμπελίστικο γλωσσάρι του ΟΑΣΕ, περιέχει μια περίεργη «ειρωνεία» που δεν τιμά ούτε την ηγεσία ούτε όσους δημοσιογράφους ανέλαβαν ρόλο «ατζέντηδων» στο κείμενο ζήτημα.

Το «ο κάθε συνάδελφος είναι ελεύθερος να αποφασίσει την προοπτική απόρριψης ή εθελούσιας, μερικής ή ολικής, υιοθέτησης του όποιου γλωσσαρίου εξατομικευμένα» είναι πρόταση βγαλμένη από κακό δελτίο Τύπου πολιτικού κόμματος και προφανώς προκαταλαμβάνει ότι θα υπάρξουν παραβατικοί στην παραδεισένια πολιτεία που φτιάχνουν εξοικειωμένοι με την τουρκική κατοχή.

Η εντολή που ακολουθεί - «αλλά να το πράξει με νηφαλιότητα, μετριοπάθεια συναινετική και υπερβατική διάθεση» - υπερτονίζει την ανάγκη για αλλαγή στα δημοσιογραφικά πράγματα. Τα οποία παρασύρονται από κακές ηγεσίες, όχι εξατομικευμένα που λέει κι η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα απάντηση, εκεί που τα θέλει η καθεστηκυία τάξη. Στον βούρκο μιας ασθενούς αντίληψης που διηγείται ότι η δημοσιογραφία αποκρύβει επιμελώς τη μισή αλήθεια και εξυπηρετεί την εξουσία, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και ό,τι γλωσσάρι κατεβάσει ο νους των Ευρωπαίων.

Ευχαριστούμε, δεν θα δεχτούμε την παρακμή, όπως την περιγράφει καλύτερα σε τέσσερις στίχους ο Άρης Αλεξάνδρου:

Το μόνο που μας έμεινε
είν’ ένα τζάμι σπασμένο,
κολλημένο βιαστικά
με τέσσερις λουρίδες μαχητικής αρθρογραφίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top