ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Αναστατώθηκαν ασθενείς λόγω επικινδυνότητας φαρμάκων – Αποσύρονται από την αγορά

ΚΥΠΡΟΣ: Αναστατώθηκαν ασθενείς λόγω επικινδυνότητας φαρμάκων – Αποσύρονται από την αγορά

Προκλήθηκε αναστάτωση στους ασθενείς, ύστερα από την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, για ανάκληση φαρμάκων που περιέχουν την ουσία Valsartan.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», οι ασθενείς στην Κύπρο, ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή για την απόσυρση των εν λόγω φαρμάκων, από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, ενώ σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη (5/7), συστήθηκε ψυχραιμία, αφού όπως τονίστηκε, η βλάβη που ενδεχομένως να προκαλέσουν τα συσκευάσματα στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλείται έπειτα από μακροχρόνια κατανάλωση και δεν τίθεται θέμα κινδύνου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των φαρμακευτικών Υπηρεσιών: «οι ασθενείς που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν θα πρέπει να διακόψουν τη λήψη τους διότι αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία τους».

Επίσης, είπε πως όλοι οι ασθενείς, «θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους για να μην απορρυθμιστούν και να επισκεφθούν το συντομότερο δυνατό τον γιατρό τους ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για να αντικαταστήσει το σκεύασμα που αποσύρεται με άλλο αντίστοιχό του».

Επιπλέον, ανάφερε ότι στην κυπριακή αγορά, «υπάρχουν άλλα διαθέσιμα σκευάσματα της ίδιας κατηγορίας τα οποία οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να χρησιμοποιούν». 

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και οι γιατροί του δημοσίου είναι ενήμεροι και «επειδή πρόκειται για μια κατάσταση ‘κρίσεως’ οι ασθενείς θα πρέπει να εξυπηρετούνται χωρίς καθυστέρηση για να αντικατασταθούν τα φάρμακά τους».  

Ο λόγος της ανάκλησης των συγκεκριμένων φαρμάκων οφείλεται στο γεγονός ότι η δραστική πρώτη ύλη Valsartan, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή τους, «βρέθηκε μετά από ανάλυση να περιέχει την πρόσμιξη N-Nitrosodimethylamine (NDMA), η οποία έχει τοξική δράση».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top