ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα εκπαιδεύονται στο Παν. Κύπρου οι Αστυνομικοί- Απο τους πρωτοπόρους η Αστυνομία Κύπρου δήλωσε ο Αρχηγός

Θα εκπαιδεύονται στο Παν. Κύπρου οι Αστυνομικοί- Απο τους πρωτοπόρους η Αστυνομία Κύπρου δήλωσε ο Αρχηγός

Νέους υπαστυνόμους και δόκιμους αστυνομικούς με επιστημονική κατάρτιση στο πλαίσιο πανεπιστημιακού προγράμματος εκπαίδευσης εφαρμόζει για πρώτη φορά η Αστυνομία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σε ειδική τελετή που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 5/7 στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την παροχή από το Πανεπιστήμιο Κύπρου προγράμματος εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Βασικής Εκπαίδευσης Δοκίμων Αστυνομικών και στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μελών της Αστυνομίας που επιλέγονται για προαγωγή στον βαθμό του Υπαστυνόμου.

Ο εμπλουτισμός του προγράμματος εκπαίδευσης στελεχών της Αστυνομίας αποτέλεσε προτεραιότητα του Αρχηγού Αστυνομίας με την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από 4 χρόνια και υλοποιείται με βάση νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε ομιλία του κατά την υπογραφή, ο κ. Χρυσοστόμου χαρακτήρισε την εφαρμογή του μνημονίου καθοριστική στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Αστυνομίας γιατί αποκτούν επιστημονικά τεκμηριωμένες επαγγελματικές γνώσεις (evidence based policing), πάνω στις οποίες βασίζεται η αστυνόμευση στη σύγχρονη εποχή: «από σήμερα η Αστυνομία Κύπρου αποτελεί ένα από τους πρωτοπόρους σε επίπεδο ΕΕ αστυνομικούς οργανισμούς, στον τομέα της αστυνομικής εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση στον τομέα της αστυνομικής εκπαίδευσης βασίζεται σε ένα μικρό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης με έμφαση, μεταξύ άλλων, στις ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις, την κριτική σκέψη, την μάθηση μέσα από την αλληλεπίδραση κ.ά.

Το πρόγραμμα έχει συνδιαμορφωθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Αστυνομία ώστε να ανταποκρίνεται στις πλέον σύγχρονες μεθόδους και προσεγγίσεις αστυνόμευσης. Όπως επεσήμανε ο Αρχηγός, χαρακτηρίζεται από σφαιρικότητα και πολυθεματική προσέγγιση και διασφαλίζεται ότι οι άνθρωποι που καλούνται να διαφυλάξουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, θα είναι θωρακισμένοι με διευρυμένες επαγγελματικές γνώσεις, ικανότητες και διαχρονικές αρχές και αξίες.

Τα μαθήματα θα προσφέρονται από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα πραγματεύονται τα γνωστικά αντικείμενα της Αστυνόμευσης, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των Ψυχοκοινωνικών Διαστάσεων, της Ποινικής Δικαιοσύνης, της Εγκληματολογίας, των Ηγετικών Μεθόδων στις Αρχές Επιβολής του Νόμου και της Οργάνωσης και Διοίκησης των Αρχών Επιβολής του Νόμου.

Με την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση των κριτηρίων προσλήψεων που εφαρμόστηκαν κατά το 2017, τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου, η Αστυνομία επενδύει όχι μόνο στο σήμερα, αλλά κυρίως στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον, σ’ ένα συνεχώς εξελισσόμενο και μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου εξέφρασε τη χαρά του για την έναρξη υλοποίησης της συνεργασίας με την Αστυνομία, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της γνώσης και της εκπαίδευσης στη σύγχρονη εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης. Η γνώση ειδικά στους τομείς της ασφάλειας, ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι επιτακτική γιατί το έγκλημα γίνεται έξυπνο και η αστυνόμευση θα πρέπει να είναι πιο έξυπνη από αυτό.

Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι τα δύο Τμήματα, της Νομικής και της Ψυχολογίας που θα αναμιχθούν στην εκπαίδευση των στελεχών της Αστυνομίας είναι τα πλέον αναβαθμισμένα και στελεχωμένα.

 

Ο Αρχηγός Αστυνομίας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου εξέφρασαν τη βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας Αστυνομίας – Πανεπιστημίου Κύπρου σε τομείς όπως η τεχνολογία (ΙΤ), η πρόσβαση στην ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο, η ψηφιοποίηση του Αρχείου της Αστυνομίας, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και η εκπόνηση ερευνών και μελετών σε προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top