ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε χωρίς τροπολογίες το πακέτο νομοσχεδίων για τα ΜΕΔ και το καθεστώς της ΣΚΤ

Υπερψηφίστηκε χωρίς τροπολογίες το πακέτο νομοσχεδίων για τα ΜΕΔ και το καθεστώς της ΣΚΤ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας, ψήφισε την Κυριακή (8/7) σε νόμους πέντε νομοσχέδια και ενέκρινε ένα κανονισμό για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ).

Η Βουλή ενέκρινε επίσης την κυβερνητική εγγύηση για τη συμφωνία απορρόφησης των εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα.

Επιπλέον ψήφισε ομόφωνα σε νόμο την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και θα ρυθμίζει την επ΄ αόριστον προστασία των εγγυητών για δανειολήπτες που εμπίπτουν στις πρόνοιες του νόμου για την αφερεγγυότητα για συμβάσεις που συνήφθησαν ή θα συναφθούν μέχρι την ψήφιση του νόμου.


Επίσης ψήφισε σε νόμους τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου που ρυθμίζουν το ενδιάμεσο καθεστώς της ΣΚΤ από τη στιγμή της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της μέχρι τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων της και την παροχή ρευστότητας από στη ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα μέχρι την απορρόφηση των εργασιών της.


Η Ολομέλεια κυρίως με τις αντίθετες ψήφους των 28 Βουλευτών των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ καταψήφισε όλες τις τροπολογίες επί των κυβερνητικών νομοθετημάτων.

Συγκεκριμένα ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2018 ψηφίστηκε με 28 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον. Ο εν λόγω νόμος, με τροποποίηση του βασικού νόμου, στοχεύει ώστε στις περιπτώσεις πώλησης δανείων, να καταστεί δυνατή από τον ενυπόθηκο δανειστή η διάσπαση υποθήκης που εξασφαλίζει πολλές συμφωνίες δανείων σε μικρότερες υποθήκες, για να μην μείνουν ανεξασφάλιστα τα δάνεια που δεν θα πωληθούν όταν η εξασφάλιση μεταφερθεί στον αγοραστή του δανείου, και να αναθεωρηθεί το Μέρος VIA του βασικού νόμου, το οποίο αφορά τις εκποιήσεις ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή.

Ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018, που τροποποιεί το βασικό νόμο, ώστε μεταξύ άλλων να διασφαλίζεται ότι όλες οι εξασφαλίσεις μεταβιβάζονται στον αγοραστή χωρίς την καταβολή τελών, ρυθμίζονται τα αποτελέσματα της μεταβίβασης και ειδικότερα η μεταφορά δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, τα ωφελήματα, η σειρά προτεραιότητας, η φύλαξη εγγράφων, καθώς και το δικαίωμα συμψηφισμού, ψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον.

Ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2018, που επιφέρει τροποποίηση και διασαφήνιση των διατάξεων του βασικού νόμου, λόγω του ότι οι χρεώστες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που προκύπτουν από δάνεια που έχουν συνάψει, με αποτέλεσμα να περιέρχονται σε κατάσταση αφερεγγυότητας, ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ, 4 εναντίον και 14 αποχές. Περαιτέρω, με την τροποποίηση καθίστανται πιο αποτελεσματικοί οι μηχανισμοί αφερεγγυότητας που καθορίζονται στο βασικό νόμο, μέσω των οποίων υπομοχλεύονται οι χρεώστες από το καθεστώς της αφερεγγυότητας και επανεισάγονται στη δρώσα οικονομία.

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2018, που τροποποιεί το βασικό νόμο, ώστε να ενδυναμωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρεών εταιρειών και να ενθαρρυνθεί η ευρύτερη δυνατή χρήση του σχεδίου αυτού τόσο από οφειλέτες όσο και από πιστωτές, ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ, 3 εναντίον και 13 αποχές. Παράλληλα με τη νέα ρύθμιση τερματίζεται οποιασδήποτε προστασία εταιρείας η οποία παρουσιάζει καθυστέρηση στις πληρωμές της προς οποιοδήποτε πιστωτή, για χρονική περίοδο τριών μηνών, και η οποία λαμβάνει κρατική χορηγία ως συνεισφορά για μερική κάλυψη των χρεών της.

Άλλες δύο προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από το ΕΛΑΜ και τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών δεν συζητήθηκαν με τη διαδικασία του κατ` επείγοντος.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top