ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές στο πρόγραμμα Ερντογάν στα κατεχόμενα - Αναβάλλονται τα εγκαίνια του τζαμιού

Αλλαγές στο πρόγραμμα Ερντογάν στα κατεχόμενα - Αναβάλλονται τα εγκαίνια του τζαμιού

Μετά το απόγευμα προς το βράδυ της Τρίτης (10/7) και αφού πρώτα ταξιδέψει στο Αζερμπαϊτζάν, αναμένεται να μεταβεί τελικά στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ το τελικό πρόγραμμα της επίσκεψης και των επαφών του δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Σύμφωνα με τ/κ δημοσιογραφικές πληροφορίες, η (παράνομη)επίσκεψη Ερντογάν θα είναι σύντομη και δεν θα γίνουν τα εγκαίνια του τζαμιού Χαλά Σουλτάν στη Μια Μηλιά.

Ο Λεβέντ Οζαντάμ στην Κίπρις ποστασί γράφει για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η είδηση της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, αναφέροντας ότι τα εγκαίνια του τζαμιού, σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά δεν θα γίνουν ενώ η επίσκεψη Ερντογάν θα είναι περίπου 2.5 ώρες.

Υπάρχουν, προσθέτει ο Οζαντάμ, και αυτοί που θέλουν να ακούσουν ότι δεν θα γίνουν εγκαίνια του Χαλά Σουλτάν αλλά «ποιοι είναι εξαρτώμενοι από την Άγκυρα και ποιοι όχι. Γι’ αυτούς είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να χύσουν μίσος και φαρμάκι».

Καλά, διερωτάται, μπορεί εσείς να μην πιστεύετε, αλλά δεν μπορείτε να δείξετε σεβασμό σε όσους πιστεύουν. Στο τέλος, γράφει, είναι ένας χώρος λατρείας. «Και το τζαμί, και η εκκλησία, και το τζαμί δεν είναι όλων των ανθρώπων; Που πήγαν οι οικουμενικές σας αξίες;».

Ο αρθρογράφος της Κίπρις ποστασί αναφέρει ότι η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν είναι εθιμοτυπική και πως για την Άγκυρα το ψευδοκράτος και το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικά.

Κατά τις 2.5 μόνο ώρες που θα παραμείνει στα κατεχόμενα, γράφει ο Οζαντάμ, θα συναντηθεί και με τον Μουσταφά Ακιντζί και με τον Τουφάν Ερχιουρμάν στους οποίους θα μεταφέρει τις ευχές του. Κάποιοι, προσθέτει, λένε ότι έρχεται να τους δώσει εντολές, με τον αρθρογράφο να προσθέτει ότι υπάρχει εδώ Τούρκος «πρέσβης» και υπάρχουν και τα τηλέφωνα. «Γιατί να έρθει αυτός για να δώσει εντολή;».

Σύμφωνα με τον Οζαντάμ, για την επίσκεψη Ερντογάν λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας και έχουν έρθει ήδη ειδικές δυνάμεις και ομάδες που επέβλεψαν το πρόγραμμα και τις διαδρομές που θα ακολουθήσει κατά την επίσκεψή του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Γίνεται αντιληπτό ότι, παρά τις αναφορές στον τουρκικό Τύπο, δεν πρόκειται να γίνουν εγκαίνια στο τζαμί Χαλά Σουλτάν, γράφει και ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν, Σαμί Όζουσλου παραθέτοντας τα ερωτήματα που τίθενται προς συζήτηση στην τ/κ πλευρά εάν χρειάζεται ή όχι να γίνουν εγκαίνια, ποιος θα αποφασίσει γι’ αυτό η Τουρκία ή το ψευδοκράτος, οι ψίθυροι ότι τα εγκαίνια μπορεί να γίνουν στις 15 Ιουλίου και να παραστεί ένας από τους Υπουργούς του νέου Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας.

Κατά τον Όζουσλου, οι επαφές του Τούρκου Προέδρου τόσο με τον Ακιντζί όσο και με τον Ερχιουρμάν δεικνύουν ότι ο κ. Ερντογάν ίσως δώσει μηνύματα και για το Κυπριακό και για τις σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους.

Ο Τ/κ αρθρογράφος σημειώνει ότι για τον διορισμό της κ. Λουτ η τελευταία που έδωσε την έγκρισή της ήταν η Άγκυρα και μάλιστα μετά τις Προεδρικές και Βουλευτικές εκλογές. «Τώρα οι εκλογές τέλειωσαν. Στην νέα εποχή, ίσως το πρώτο μήνυμα για το Κυπριακό να το δώσει η Άγκυρα δια στόματος Ερντογάν από την Κύπρο. Περισσότερες είναι οι πιθανότητες ότι το μήνυμα αυτό δεν θα είναι ‘πολύ καυστικό’ και ‘γερακίσιο’ αλλά ‘λογικό’ και ‘πρόκληση επανέναρξης του διαλόγου’».

Επειδή, όπως εξηγεί, η Άγκυρα στο θέμα του φυσικού αερίου στην Μεσόγειο δεν έχει ανάγκη να είναι ενάντια στη διεθνή κοινότητα, αλλά με την πάροδο του χρόνου να επωφεληθεί από αυτό. «Γι’ αυτό το τί θα πει γι’ αυτό το θέμα ο Ερντογάν να το προσέξουν ιδιαιτέρως οι διεθνείς παράγοντες».

Όσον αφορά τα θέματα του ηλεκτρισμού, του πληθυσμού, του οικονομικού προγράμματος, ο Όζουσλου δεν αναμένει τον Τούρκο Πρόεδρο να βγει εκτός της γνωστής ρητορικής. Θα δώσει μήνυμα στήριξης των Τ/κ αλλά και των Τούρκων "υπηκόων" που μένουν στα κατεχόμενα και θα αναφερθεί στα έργα που γίνονται με την χρηματοδότηση της Τουρκίας, συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν συνεχίστηκαν και σήμερα. Το κόμμα Ενωμένη Κύπρος, η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο Basin Sen και η κίνηση «ανεξάρτητος δρόμος» εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδικαστικές για την επίσκεψη και γράφουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι ευπρόσδεκτος.

Ο πρόεδρος της Basin Sen, Αλί Κισμίρ γράφει στην δήλωσή του ότι αυτά τα εδάφη είναι των Κυπρίων και καταδικάζει το γεγονός ότι στην Τουρκία εκατοντάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή και δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Οι αναφορές του κ. Ερντογάν εναντίον της Αφρίκα που προκάλεσαν την επίθεση εναντίον της εφημερίδας, πρόσθεσε, ήταν ένα χτύπημα κατά της ελευθερίας του Τύπου και στην τ/κ πλευρά.

Από την άλλη η «σύγχρονη εκπαιδευτική πλατφόρμα» πραγματοποίησε διαμαρτυρία μπροστά από το «πρωθυπουργικό γραφείο» και με σύνθημα «στηρίξτε την εθνική και πνευματική παιδεία» ζήτησε τα μαθήματα των θρησκευτικών και της ηθικής να γίνουν μαθήματα επιλογής.

Οι δηλώσεις για την θρησκευτική εκπαίδευση (θρησκευτικό κολέγιο) έχουν προκαλέσει χάος, αναφέρεται σε ανακοίνωση της πλατφόρμας που ανέγνωσε ο Νετζατί Ντεμίρ, και επέκρινε τον «υπουργό παιδείας», Τζεμάλ Όζγιγιτ για την στάση του έναντι πολιτών που έχουν «θρησκευτικές ευαισθησίες».

Σύμφωνα με την χθεσινή Χαλκίν Σεσί, ο Τούρκος Πρόεδρος πρόκειται να παρευρεθεί αύριο στην τελετή εγκαινίων της κατασκευής του κάμπους του "πανεπιστημίου Ραούφ Ντενκτάς" στην περιοχή του Γερόλακου. Η έκταση των 100 στρεμμάτων είχε παραχωρηθεί με όχι ξεκάθαρο τρόπο στο βακούφικο του Ραούφ Ντενκτάς του οποίου ηγείται ο εγγονός του και γιος του "υπουργού δημοσιονομικών", Σερντάρ Ντενκτάς, Ραούφ, Η παραχώρηση της γης αυτής στην οικογένεια Ντενκτάς φέρεται να έχει προκαλέσει προστριβές μεταξύ των εταίρων στην "κυβέρνηση" ενώ υπενθυμίζεται από την εφημερίδα ότι παρόμοια προσπάθεια για παραχώρηση έκτασης 200 στρεμμάτων που ανήκε σε στρατιωτική περιοχή, κοντά στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, είχε τερματισθεί λόγω των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί στην κοινή γνώμη.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top