ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΛΩΣΣΑΡΙ-ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ: «Σήμερα γράφτηκε μια μαύρη σελίδα για τη δημοσιογραφία» - VIDEO&ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΓΛΩΣΣΑΡΙ-ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ: «Σήμερα γράφτηκε μια μαύρη σελίδα για τη δημοσιογραφία» - VIDEO&ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δείχνοντας το μωβ χρώμα πένθους του «Γλωσσαρίου για τη δημοσιογραφία στην Κύπρο» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Θεοδούλου επανέλαβε την έντονη διαφωνία του.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ο κ. Θεοδούλου τόνισε ότι «το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου έγραψε μια μαύρη σελίδα στη δημοσιογραφία της Κύπρου συμμετέχοντας» στη διαμόρφωση του Γλωσσαρίου.

Επικαλούμενος πρακτικά, διαφώνησε με τον Πρόεδρο της ΕΣΚ, Γιώργο Φράγκου, ο οποίος επέμεινε ότι δεν συμμετείχε στη διαμόρφωση του Γλωσσαρίου.

Υπενθύμισε επίσης πως ο Χρίστος Χριστοφίδης, ως Ταμίας της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και ως Γενικός Γραμματέας της ΕΣΚ, συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στην όλη υπόθεση.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Χρίστος Χριστοφίδης συνυπογράφει τον πρόλογο του Γλωσσαρίου για τη δημοσιογραφία στην Κύπρο, που μοιράστηκε στο Σπίτι της Συνεργασίας την Τρίτη (10/7).

Ο Γιώργος Θεοδούλου κατήγγειλε μάλιστα το Δ.Σ. της Ε.Σ.Κ. διότι κατά την έκφρασή του παραβίασε το καταστατικό της συντεχνίας και ειδικά το άρθρο 2.

ΦΡΑΓΚΟΣ: «Δεν συμμετέχουμε αλλά δεν απορρίπτουμε το Γλωσσάρι»

Τη θέση ότι η Ένωση Συντακτών Κύπρου δεν συμμετέχει στην εκπόνηση του «Γλωσσαρίου» αλλά δεν το απορρίπτει επανέλαβε ο Πρόεδρός της, Γιώργος Φράγκος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της παρουσίασης του Γλωσσαρίου, ο κ. Φράγκος τόνισε ότι δεν εμπίπτει στην αποστολή των συντεχνιών η εκπόνηση τέτοιων γλωσσαρίων.

«Κατανοούμε τις αντιδράσεις», είπε, σημειώνοντας ότι «τώρα που οι συναδέλφοι έχουν μπροστά τους το Γλωσσάρι θα μπορούν να πάρουν μία προς μία τις 56 συλλήψεις και να τις απορρίψουν».

Εξήγησε ότι η ΕΣΚ δεν θα συμμετάσχει ούτε στη δαιμονοποίηση ούτε στην αναγωγή του «ως πανάκεια».

ΣΧΟΛΙΟ: Γλωσσάρι για την ειρήνη ή την κατοχή;

Από την Τρίτη (10/7), λοιπόν, είναι στην «ευθύνη» του κάθε δημοσιογράφου ή του κάθε ομίλου κατά πόσον θα χρησιμοποιεί τις «λέξεις που έχουν σημασία».

Αττίλας γιατί «υποδηλώνει ότι ο τουρκικός στρατός είναι βάρβαρος», Κυπριακός λαός «αν αναφέρεται μόνο στους Ελληνοκύπριους», Απελευθερωτικός Αγώνας ΕΟΚΑ γιατί «οι Τουρκοκύπριοι πιστεύουν ότι ο στόχος ήταν η ένωση», Εγκλωβισμένοι γιατί «δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα» και πάει λέγοντας.

Ακόμα, λέξεις όπως ελεύθερες περιοχές γιατί «οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται προσβεβλημένοι» και εισβολή επειδή «πολλοί Τ/κ βλέπουν τον εν λόγω όρο ως προσβλητικό και αμφιλεγόμενο» ή κατοχή για τους ίδιους λόγους καλό θα ήταν να αποφέυγονται από τους δημοσιογράφους.

Στα δύο τελευταία, όπως μας πληροφορεί το «Γλωσσάρι», δεν συμφωνήθηκε εναλλακτική λύση.

Πάντως, είναι στην ευθύνη των δημοσιογράφων αν θα χρησιμοποιούν τις φράσεις Κυπριακή Δημοκρατία, κατοχικός στρατός, πρόσφυγες, κλεμμένες περιουσίες, έποικοι και τουρκοκυπριακή ανταρσία.

Από σήμερα, τελικά, ο εξωραϊσμός της κατοχής (αφού δεν υπάρχει εναλλακτική λύση) απέκτησε Γλωσσάρι, το οποίο, προφανώς αναμένεται να εξυπηρετήσει μόνο όσους επιδιώκουν να θάψουν την ιστορική αλήθεια.

Τουτέστιν, η δημοσιογραφία περνά, αν όχι μια μαύρη μέρα, μια μέρα περισυλλογής. Και η «συλλογική ευθύνη» των δημοσιογράφων ξεπερνά γλωσσάρια και αιωρούμενες λέξεις που εξυπηρετούν μονάχα την κατοχική δύναμη και την ίδια την Τουρκία, αν μπορεί να λέγεται ακόμα αυτό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top