ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Έρχεται «χαράτσι» στα τέλη κυκλοφορίας- Προωθούνται αλλαγές και σχέδιο απόσυρσης

ΚΥΠΡΟΣ: Έρχεται «χαράτσι» στα τέλη κυκλοφορίας- Προωθούνται αλλαγές και σχέδιο απόσυρσης

Εντός της εβδομάδας (15-21/7) θα γίνει εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών για νέα τέλη κυκλοφορίας, αλλαγές στους φόρους κατανάλωσης και σχέδιο απόσυρσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος και τον δημοσιογράφο Πέτρο Θεοχαρίδη τα οχήματα είναι ο μόνος τομέας στον οποίο οι εκπομπές διοξιδίου του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον υψηλότερες από ότι το 1990 και αποτελούν βασικό εμπόδιο για εκπλήρωση των στόχων της Ένωσης.

Έτσι με αυτό το αιτιολογικό θα έχουμε αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας με τις οποίες θα πληρώνουμε με βάση τους ρίπους.

Αύξηση 15-30% με το νέο σύστημα

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο νέος τρόπος υπολογισμού που θα ισχύσει δεσμευτικά για τις χώρες - μέλη της ΕΕ ανεβάζει τους υφιστάμενους ρύπους όπως υπολογίζονται με τη μέθοδο που ισχύει τώρα, κατά 15-30%.

Συγκεκριμένα όχημα το οποίο σήμερα πληρώνει 100 Ευρώ θα πληρώνει ένα τέλος της τάξης των 120-140 Ευρώ.

Στην πράξη σήμερα ένα όχημα που εντάσσεται στην κατηγορία ρύπων μεταξύ 120 και 150 γραμμαρίων διοξειδίου άνθρακα πληρώνει 0,5 ευρώ για κάθε γραμμάριο μέχρι τα 120 και 3 ευρώ για κάθε γραμμάριο πάνω από το 120.

Δηλαδή αν οι εκπομπές του με την παρούσα μέθοδο υπολογισμού είναι 150 γραμμάρια πληρώνει (120 * 0,5) + (30 * 3) = 60+90 = 150 Ευρώ. Με τη νέα μέθοδο μετρήσεων οι ρύποι που υπολογίζονται για τέλη κυκλοφορίας του ίδιου οχήματος θα είναι 180 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Δηλαδή (120 * 0,5) + (30 * 3) + (30 * 3) = 60+90+90 = 240 Ευρώ. Δηλαδή θα έχουμε αύξηση της τάξης των 90 ευρώ στο ίδιο ακριβώς όχημα με βάση τον υπολογισμό ρύπων με τη νέα μέθοδο υπολογισμών.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις

Υπήρξαν αλλεπάλληλες συσκέψεις τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (Κυβέρνηση και εισαγωγείς αυτοκινήτων) ούτως ώστε να καθοριστούν οι αυξήσεις.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα το υπουργείο Οικονομικών αποδέχεται οποιαδήποτε λύση που δεν θα μειώνει τα υφιστάμενα έσοδα από φόρους και τέλη από αυτοκίνητα.

Μεταξύ των σκέψεων που γίνονται από το Υπουργείου για τόνωση της αγοράς νέου αυτοκινήτου από της επίσημες αντιπροσωπείες είναι και η συμβολή σχεδίου απόσυρσης οχημάτων το οποίο δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Κάτι το οποίο αναμένεται αν θα γίνει το σχέδιο να καθοριστεί από υπηρεσιακή έκθεση η οποία θα ετοιμαστεί πριν τις 20 Ιουλίου με τα προτεινόμενα σενάρια και τα δεδομένα με βάση το καθένα από αυτά που θα δοθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για καθοδήγηση.

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top