ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Διακομματική συναίνεση στο Κογκρέσο για τη στάση απέναντι στη Τουρκία

ΗΠΑ: Διακομματική συναίνεση στο Κογκρέσο για τη στάση απέναντι στη Τουρκία

Η ανάγκη να υπάρξει αντίδραση απέναντι στη Τουρκία αποτελεί παράδειγμα διακομματικής συναίνεσης στο αμερικανικό Κογκρέσο υποστήριξε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στη δεξαμενή σκέψης Woodrow Wilson International Center στη Ουάσινγκτον.

Ο γερουσιαστής του Μέριλαντ χαρακτήρισε εξωφρενική τη στάση που τηρεί η Άγκυρα στο θέμα της Ρωσίας και της αγοράς του αμυντικού συστήματος S-400, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών πιλότων αλλά και την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γενικότερα.

«Η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα προηγμένης τεχνολογίας μαχητικά αεροσκάφη F-35, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν φλερτάρει με τον πρόεδρο Πούτιν και θέλει να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό αμυντικό σύστημα S-400...Αυτό θα μπορούσε να δώσει στους Ρώσους την ευκαιρία να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία των F-35 και στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν αυτές τις αδυναμίες βάζοντας σε κίνδυνο τους πιλότους μας και την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ...Είναι εξωφρενικό που έχουμε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που προσπαθεί να κρατήσει και τις δύο πόρτες ανοιχτές».

Η συγκεκριμένη ανησυχία ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε τον κ. Βαν Χόλεν να συνεργαστεί με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ για τη κατάθεση τροπολογίας σε δύο νομοσχέδια προϋπολογισμού που πλέον συνδέουν το θέμα της παράδοσης των F-35 στη Τουρκία με το ζήτημα της αγοράς του συστήματος S-400.

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεργάστηκα με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ καταθέτοντας τροπολογίες τόσο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό όσο και στο νομοσχέδιο για το τμήμα του προϋπολογισμού για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό...(Η τροπολογία) ήταν πολύ ξεκάθαρη. Λέει ότι η Τουρκία μπορεί να πάρει τα F-35, αλλά μόνο στη περίπτωση που η κυβέρνηση θα πιστοποιήσει ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει το S-400».

Τέλος, ο γερουσιαστής ξεκαθάρισε πως από την πλευρά του το Κογκρέσο θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για το εν λόγω ζήτημα και εξέφρασε την προσδοκία πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα συνεργαστούν για να παραμείνει ζωντανή η τροπολογία που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού της Γερουσίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top