ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επίσκεψη Λουτ θα κρίνει το λεκτικό ορισμένων σημείων του ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η επίσκεψη Λουτ θα κρίνει το λεκτικό ορισμένων σημείων του ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Με την ολοκλήρωση των επαφών της συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στη Λευκωσία με τους δύο ηγέτες, αναμένεται να δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου για την υιοθέτηση του ψηφίσματος έχει οριστεί για το πρωί της Πέμπτης 26 Ιουλίου, ωστόσο δεν αποκλείεται αν τα χρονικά περιθώρια δεν είναι επαρκή, να μετατεθεί για μία μέρα αργότερα. Η παρούσα εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ λήγει στις 31 Ιουλίου 2018.

Στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, υπήρξε πυρετός διαβουλεύσεων, αρχικά σε επίπεδο Βρετανών και Αμερικανών, στη συνέχεια με συμμετοχή και των Γάλλων και τέλος σε επίπεδο 5 μονίμων μελών. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία, τα οποία οι «πέντε» θα επιχειρήσουν να κλείσουν το πρωί της Δευτέρας.

Να θυμίσουμε ότι όπως είχαν αναφέρει διπλωματικές πηγές, για τις διαβουλεύσεις του Σ.Α. την περασμένη Τρίτη, παρουσία της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο παριστάμενος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Τζόναθαν Κόεν εξέφρασε ικανοποίηση για την αποστολή της κ. Λουτ και επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι η παρουσία των ειρηνευτικών επιχειρήσεων θα πρέπει να συνδέεται με την πρόοδο στην πολιτική διαδικασία και εν τη απουσία της, θα πρέπει αυτές να επαναξιολογούνται.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ οι ΗΠΑ έχουν θέσει πέντε αρχές, υπό το πρίσμα των οποίων εξετάζουν τις ανανεώσεις των εντολών τους, όπως φαίνεται σε παρέμβαση της μονίμου αντιπροσώπου τους Νίκι Χέιλι, τον Απρίλιο του 2017.

Πρώτον, η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης να υποστηρίζει την πολιτική λύση.

Δεύτερον, να υπάρχει η συνεργασία της φιλοξενούσας χώρας.

Τρίτον, οι όροι εντολής να είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί.

Τέταρτον, να υπάρχει στρατηγική εξόδου.

Και πέμπτον, το Σ.Α. πρέπει να είναι πρόθυμο να προσαρμόζει τις εντολές, τόσο όταν βελτιώνονται οι καταστάσεις όσο και όταν δεν βελτιώνονται.

Αρκετές από τις αρχές αυτές έχουν αρχίσει να υιοθετούνται μετά το 2017 στο λεκτικό ψηφισμάτων ανανέωσης των εντολών ειρηνευτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων της MONUSCO (Κονγκό), MINUSCA (Κεντρική Αφρική, την αποστολή στο Μάλι και πλέον πρόσφατα, στην ανανέωση της εντολής της δύναμης στο Νταρφούρ, που περικόπηκε κατά το ήμισυ στο στρατιωτικό της σκέλος. Επιπρόσθετα, και η τελευταία έκθεση της Ειδικής Επιτροπής Επιχειρήσεων του OHE περιλάμβανε λεκτικό που ζητούσε από τη Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού να αναπτύξει "ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής απόδοσης για την εφαρμογή των εντολών».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top