ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητροπολίτης Κιτίου: «Kάποιοι που θέλουν να λέγονται δημοσιογράφοι, διέγραψαν από τη γλώσσα του λαού τη λέξη γλωσσοδέτης»

Μητροπολίτης Κιτίου: «Kάποιοι που θέλουν να λέγονται δημοσιογράφοι, διέγραψαν από τη γλώσσα του λαού τη λέξη γλωσσοδέτης»

Σε χαιρετισμό του στο ετήσιο Μνημόσυνο για τη Μαύρη Επέτειο της 20ης Ιουλίου 1974, στο Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος στη Λάρνακα, ο Μητροπολίτης Κιτίου αναφέρθηκε στη δημιουργία και κυκλοφορία του γλωσσαρίου, που ετοιμάστηκε από τον ΟΑΣΕ σε συνεργασία με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εμπειρογνώμονες.

Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος αναφέρθηκε στη θυσία όσων «όρθωσαν το ανάστημα τους και έπεσαν στο πεδίο της τιμής υπερασπιζόμενοι αυτή τη μικρή πατρίδα» και σημείωσε πως σήμερα «τους δίνουμε μια υπόσχεση ότι η γη της Κύπρου, η ποτισμένη με το αίμα των παιδιών, η γη της Κύπρου η σπαρμένη με τα κόκαλα των παλληκαριών δεν θα παραδοθεί στον Τούρκο εισβολέα».

Δυστυχώς συνέχισε «κάποιοι που θέλουν να λέγονται δημοσιογράφοι, διέγραψαν από τη γλώσσα του λαού τη λέξη «γλωσσοδέτης» και τους «προδότες και την προδοσία» τα αποκαλούν σήμερα «γλωσσάριο». Μας λένε μ’ αυτό το «γλωσσάριο» ότι η κατοχή δεν υπάρχει στη Κύπρο και δεν μπορούν να ακούσουν τη φωνή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλης της πολιτικής ηγεσίας, όταν τους λένε ότι η κατοχή θα εξαλειφθεί μόνο όταν τα κατοχικά στρατεύματα των Τούρκων εισβολέων, αποχωρήσουν».

Πρόσθεσε ακόμα ότι σύμφωνα με το «γλωσσάρι» «την ελεύθερη Κύπρο πρέπει να τη λέμε νότια Κύπρο, το κατοχικό βόρειο μέρος της πρέπει να το λέμε βόρεια Κύπρο και δεν αντιλαμβάνονται ότι με αυτόν τον τρόπο μας ωθούν στο να δεχθούμε τη διχοτόμηση της πατρίδας μας».

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο του γλωσσαρίου σύμφωνα με το οποίο «δεν υπάρχουν πρόσφυγες Ελληνες, ότι υπάρχουν μόνο οι έποικοι τους οποίους πρέπει να λέμε πρόσφυγες» ο Μητροπολίτης είπε χαριτολογώντας «σιγά μη δε μας ζήτησαν να κάνουμε έρανο και να τους τρέφουμε. Όμως δεν ζήτησαν αυτό το πράγμα" συνέχισε "γιατί ξέρουν ότι κατακρατούν τα σπίτια των προσφύγων και τη γη μας τη λεηλατούν και τη βεβηλώνουν όπως βεβηλώνουν τους ναούς μας».

Ο Μητροπολίτης είπε επίσης ότι «αυτοί οι νέοι, οξυδερκείς, μεγάλοι στο πνεύμα δημοσιογράφοι δεν θα μας πείσουν» ότι πρέπει να παραδοθούμε στον Τούρκο εισβολέα και σημείωσε πως εμείς «σας λέμε μόνο τουλάχιστον σωπάστε».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top