ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυπριακή εμπλοκή στη δηλητηρίαση των Σκριπάλ –Υπέκλεψαν από την Κύπρο μήνυμα Ρώσων κατασκόπων

Κυπριακή εμπλοκή στη δηλητηρίαση των Σκριπάλ –Υπέκλεψαν από την Κύπρο μήνυμα Ρώσων κατασκόπων

Τη στρατηγική σημασία της Κύπρου, αλλά και το γεγονός ότι το νησί μας αποτελεί βάση μυστικών υπηρεσιών, αναδεικνύει εμμέσως δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας Telegraph.

Το γνωστό έντυπο εστιάζει στο ρόλο που διαδραμάτισε το νησί μας σε ό,τι αφορά την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Ιουλίας, τον περασμένο Μάρτιο.

«Ρώσοι κατάσκοποι που έχουν την ευθύνη για τις δηλητηριάσεις στο Σάλισμπερι έστειλαν κωδικοποιημένο μήνυμα στη Μόσχα που συμπεριλάμβανε τη φράση ‘το πακέτο έχει παραδοθεί’» σημειώνεται –μεταξύ άλλων- στο ρεπορτάζ .

Και προστίθεται: «Ένας Βρετανικός ακροαστικός σταθμός κατασκοπείας που εδρεύει στην Κύπρο, σκόπιμα απέσπασε μήνυμα λίγο μετά που ο πρώην Ρώσος διπλός κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Ιουλία, δέχθηκαν επίθεση τον περασμένο Μάρτιο».

Κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητα διάφορες πληροφορίες για τον τρόπο που οι Βρετανοί αξιοποιούν (μέσω των Βάσεών τους στο νησί μας) την τεχνολογία τους και τη γεωγραφική θέση της Κύπρου για απόσπαση πληροφοριών.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου περί το 2007 είχε παρουσιάσει έρευνα, σύμφωνα με την οποία:


• Στη Βάση Ακρωτηρίου ευρίσκεται ισχυρός πομπός (‘Lincolnshire Poacher’ Numbers Station) που μεταδίδει στα βραχέα κύματα κρυπτογραφημένες οδηγίες της Βρετανικής Secret Intelligence Service (Μ16) σε μυστικούς πράκτορες, τοποθετημένους σε εχθρικά καθεστώτα.

• Στην Αλυκή Ακρωτηρίου, λειτουργεί επίσης ιονοσφαιρικό ραντάρ μεγάλης εμβέλειας (Over the Horizon) ισχύος 1 MW.

• Στην Επισκοπή, τρεις κατοπτρικές κεραίες χρησιμοποιούνται προφανώς για να υποκλέπτουν δεδομένα, που μεταδίδουν κατασκοπευτικοί δορυφόροι του Ισραήλ σε επίγειες βάσεις στο ισραηλινό έδαφος. Δίπλα λειτουργεί ραδιογωνιόμετρο υψηλών συχνοτήτων που αναλύει εκπομπές ασυρμάτων σε ακτίνα χιλιάδων χιλιομέτρων, καταγράφοντας αζιμούθιο και ισχύ, βοηθώντας τους χειριστές να γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις κινήσεις στρατιωτικών μονάδων.

• Στη Βάση Δεκελείας, ο κατασκοπευτικός σταθμός του Αγίου Νικολάου είναι από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως. Υποκλέπτει και αποκρυπτογραφεί δορυφορικές τηλεπικοινωνίες ως μέρος του συστήματος Echelon. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται ένα ραδιογωνιόμετρο υψηλών συχνοτήτων, μια εγκατάσταση μάλλον αμερικανική προέλευσης που ίσως είναι ιονοσφαιρικό ραντάρ, με στόχο βαλλιστικούς πυραύλους στην πρώην Σοβιετική Ένωση και επίσης κεραίες υποκλοπών ασυρμάτων τηλεπικοινωνιών υψηλών συχνοτήτων.

Στο Κάβο Γκρέκο υπήρχε έως το 1994 σταθμός έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ, ως μέρος του συστήματος ACE HIGH, συνδεδεμένος με τη Βάση Incirlik, στα Άδανα της Τουρκίας. Σήμερα, από το Κάβο Γκρέκο εκπέμπουν με πανίσχυρο πομπό ‘Η Φωνή της Αμερικής’ και η Γαλλική ραδιοφωνία.

• Το BBC επίσης χρησιμοποιεί την Κύπρο για σκοπούς προπαγάνδας προς τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με σταθμό από το Ζύγι (British East Mediterranean Relay Station) που μεταδίδει το ραδιοφωνικό πρόγραμμα BBC World Service.

• Στον Όλυμπο, το ψηλότερο σημείο της Κύπρου, λειτουργεί ραντάρ αεράμυνας της RAF τύπου AR327 Commander (T-101).

• Στο σταθμό του Τροόδους, κατοπτρικές κεραίες πιθανόν χρησιμοποιούνται για ηλεκτρονική κατασκοπεία (ELINT) εις βάρος χωρών της Μέσης Ανατολής.

• Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, διενεργεί ευρείας κλίμακας υποκλοπές (Signals Intelligence – SIGINT), ενώ ο σταθμός Foreign Broadcast Information Service, στον Αρχάγγελο, συλλέγει πληροφορίες από ανοικτές πηγές κρατών της περιοχής, με εξειδικευμένα μηχανήματα που μετατρέπουν αυτόματα ομιλία σε κείμενο (OASIS, FLUENT, OnTAP, TIDES).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top