ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΗΜ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Λ/ΚΑΣ: Αδυναμία Δήμου Λάρνακας για κατεδάφιση παρανομιών

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΗΜ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Λ/ΚΑΣ: Αδυναμία Δήμου Λάρνακας για κατεδάφιση παρανομιών

Συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση του Δημοτικού Γραμματέα Λάρνακας.

Συνεχίστηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου η ακροαματική διαδικασία στην οποία ο Λευτέρης Εμπεδοκλής, Δημοτικός Γραμματέας Λάρνακας, που τελεί σε διαθεσιμότητα, κατηγορείται για υποθέσεις κλοπής από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Κατά την διαδικασία που έγινε την Πέμπτη (2/8) κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο Σωτήρης Χαραλάμπους, οικογενειακός φίλος για 30 περίπου χρόνια του επιχειρηματία Θεοδόση Χρυσοστόμου, ιδιοκτήτη του εστιατορίου ο οποίος κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι έδωσε στον Λευτέρη Εμπεδοκλή 35 χιλιάδες ευρώ για νομιμοποίηση παράνομων κατασκευών στο υποστατικό του.

Η Κατηγορούσα Αρχή κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου, σε συμφωνία με τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, όλους τους φακέλους που υπήρχαν στη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας και αφορούσαν την υπόθεση του εστιατορίου, χωρίς να υποστούν αλλοίωση από την ημέρα κατάσχεσης τους από την Αστυνομία.

Στην κατάθεση του στην Αστυνομία ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 20/5/2016 στο γραφείο του τότε Αντιδημάρχου Λάρνακας μεταξύ του ιδίου, του επιχειρηματία και του Δημοτικού Γραμματέα. Πρόσθεσε ότι ο επιχειρηματίας ζήτησε να μάθει κατά πόσον ο Δήμος είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον του, με τον τότε αντιδήμαρχο να τηλεφωνεί δύο φορές στον Δημοτικό Μηχανικό Ανδρέα Καρακατσάνη για να επιβεβαιώσει την ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, σε κάποια στιγμή ο ίδιος βγήκε μαζί με τον Αντιδήμαρχο στο μπαλκόνι του γραφείου του για να καπνίσει, αφήνοντας μόνους τον επιχειρηματία με τον Δημοτικό Γραμματέα και πως όταν μπήκαν ξανά στο γραφείο, ο κατηγορούμενος φέρεται να είπε στον Θεοδόση Χρυσοστόμου «να πας στο Δικαστήριο και όταν τελειώσεις να έρθεις εδώ να δούμε τι θα κάνουμε».

Ο μάρτυρας είπε ακόμα ότι στις 21/5/2016 ενώ βρίσκονταν στο Κοιμητήριο Λάρνακας, ο επιχειρηματίας του ανέφερε την όλη υπόθεση, ότι δηλαδή ο πρώην Δήμαρχος Ανδρέας Λουρουτζιάτης ζήτησε να πληρώσει πρόστιμο 15 χιλιάδων ευρώ για νομιμοποίηση παρανομιών στο εστιατόριο του και πως ο Δημοτικός Γραμματέας του είπε πως λόγω των πολλών τετραγωνικών, το πρόστιμο ανέβαινε στις 35 χιλιάδες ευρώ και πως του παρέδωσε τελικά το ποσό που είχε ζητήσει.

Σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα, ο επιχειρηματίας τού είχε αναφέρει πως θα πήγαινε στην Αστυνομία για να καταγγείλει την υπόθεση, κάτι που τελικά έπραξε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Αντρης Κωνσταντίνου, ο μάρτυρας είπε πως ο επιχειρηματίας του είχε αναφέρει αρκετές φορές τη συνάντηση που είχε με τον τότε Δήμαρχο Αντρέα Λουρουτζιάτη και ότι θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 15 χιλιάδων ευρώ, και ότι δεν του ανέφερε οτιδήποτε για τις 35 χιλιάδες ευρώ που έδωσε στον Δημοτικό Γραμματέα.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου και ερωτηθείς επανειλημμένως για τη συνάντηση της 20ης Μαΐου 2016 στο γραφείο του τότε Αντιδημάρχου, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως «ό,τι ήξερα για την υπόθεση τα είπα στην κατάθεση μου στην Αστυνομία και δεν κατηγόρησα κανένα».

Σε παρατήρηση του δικηγόρου ότι ο επιχειρηματίας δεν του είπε ότι έδωσε στο Δημοτικό Γραμματέα το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ γιατί ουδέποτε του τα έδωσε, ο μάρτυρας είπε πως «ο Θεοδόσης Χρυσοστόμου μου είπε στο Κοιμητήριο στις 21/5/16 ότι έδωσε στο κ. Εμπεδοκλή το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ».

Στη συνέχεια κατέθεσε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ο Γιαννάκης Ιωάννου, υπάλληλος στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας και ειδικά στο Τμήμα που αφορά τις παράνομες υποδομές.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι επικεφαλής του Τμήματος των Τεχνικών Υπηρεσιών είναι ο Δημοτικός Μηχανικός Ανδρέας Καρακατσάνης και πως τα καθήκοντα του ιδίου είναι να παραλαμβάνει τα παράπονα για παρανομίες σε υποστατικά, να μεταβαίνει στους χώρους για καταγραφή τους, να ετοιμάζει έκθεση την οποία υποβάλλει στους ανωτέρους του και να αναμένει οδηγίες για το τι μέλλει γενέσθαι για την κάθε υπόθεση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της κας. Κωνσταντίνου ο μάρτυρας είπε πως δεν χρειάζεται η έγκριση οποιουδήποτε προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη για παρανομίες υποστατικών στη Λάρνακα και πως οι αιτήσεις για λήψη δικαστικών μέτρων υπογράφονται από τον Δημοτικό Μηχανικό.

Ο μάρτυρας πρόσθεσε πως το 2012 είχε εκδοθεί ανασταλτικό διάταγμα με το οποίο ζητείτο τερματισμός των όποιων παράνομων κατασκευών ήταν υπό εξέλιξη στο εστιατόριο και εμπόδιζαν την πρόσβαση του κοινού προς τη θάλασσα. Ωστόσο, σημείωσε η υπόθεση δεν προχώρησε περαιτέρω επειδή υπήρχε αμφισβήτηση των κτηματολογικών στοιχείων αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εστιατορίου.

Είπε επίσης πως το 2013 ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον των ενοικιαστών του εστιατορίου, ωστόσο η διαδικασία σταμάτησε και η υπόθεση αποσύρθηκε μετά από οδηγίες που έδωσε ο Δημοτικός Μηχανικός Αντρέας Καρακατσάνης, χωρίς όμως ο ίδιος να γνωρίζει τους λόγους.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της κας. Κωνσταντίνου ο μάρτυρας είπε ότι ο Δημοτικός Γραμματέας μέχρι τον Μάιο του 2015 δεν του έδωσε οποιεσδήποτε οδηγίες για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του επιχειρηματία και πως η τελική επιστολή για το συγκεκριμένο θέμα στάλθηκε στο νομικό σύμβουλο του Δήμου Λάρνακας στις 24/9/2015.

Ανέφερε επίσης ότι το 2016 ήταν η πρώτη φορά που ο Δήμος Λάρνακας κινήθηκε νομικά εναντίον του επιχειρηματία Θεοδόση Χρυσοστόμου.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, στα 11 χρόνια που εργάζεται στο συγκεκριμένο τμήμα και έχοντας περίπου χίλιες υποθέσεις για παράνομες κατασκευές σε διάφορα υποστατικά, μόνο τρεις φορές εκτελέστηκε διάταγμα Δικαστηρίου για κατεδάφιση παρανομιών.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, ο μάρτυρας είπε πως είναι δύσκολο να υλοποιηθεί απόφαση για κατεδάφιση παράνομων κατασκευών σε υποστατικά, λόγω αδυναμίας του Δήμου Λάρνακας, ο οποίος υποχρεώνεται τελικά να νομιμοποιεί τέτοιες παράνομες κατασκευές μετά από απόφαση Δικαστηρίου.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με νέους μάρτυρες κατηγορίας, ενώ μέχρι τότε ο κατηγορούμενος θα παραμείνει υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top