ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φυλακτού: «Συνεχίζεται ο εντατικός διάλογος Υπ. Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων»

Φυλακτού: «Συνεχίζεται ο εντατικός διάλογος Υπ. Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων»

Συνεχίζεται ο εντατικός και ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της οργάνωσης με την Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης την Τετάρτη 02/08, η οποία αποτελούσε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης υπό τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι ο απώτερος σκοπός είναι η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, «δηλαδή να εξεύρουμε εκείνες τις λύσεις οι οποίες θα αποπυροδοτήσουν την ένταση που έχει δημιουργηθεί», ενώ ανέφερε ότι τη σημερινή συνάντηση, διάρκειας πέραν της μίας ώρας, θα ακολουθήσει αύριο άλλη.

Σημείωσε ότι οι ίδιοι προσήλθαν στο διάλογο «με ειλικρινή διάθεση, με πνεύμα συνεργασίας και έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με την Διεύθυνση Δημοτικής», ενώ πρόσθεσε ότι η συζήτηση συνεχίζεται.

Δήλωσε, επίσης, ότι η ΠΟΕΔ έχει συγκαλέσει για αύριο εκτάκτως Διοικητικό Συμβούλιο και ανέφερε ότι ευελπιστούν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει θετική εξέλιξη.

«Εκκρεμούν κάποια στοιχεία, τα οποία έχουμε ζητήσει, να μας δοθούν περαιτέρω πληροφόρηση και ενημέρωση και εκείνο που θα δηλώσουμε έτσι κατηγορηματικά γιατί είναι κάτι που βγαίνει από τη συζήτηση, είναι ότι επιπλέον ανάγκες και ιδιαίτερα στη δημοτική εκπαίδευση από τα στοιχεία που έχουμε, έχουν δημιουργηθεί και από αύξηση μαθητών και από αύξηση τμημάτων και ιδιαίτερα από αύξηση παιδιών που έχουν εγκριθεί από τις επαρχιακές επιτροπές για την ειδική εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Ο κ. Φυλακτού είπε ότι «καταλαβαίνουμε ότι τα περιθώρια στη δημοτική εκπαίδευση είναι πολύ στενά, παρόλα αυτά έχουμε αγγίξει πάρα πολύ το θέμα των αποσπάσεων, γιατί βλέπουμε ένα αριθμό των 300 ανθρώπων να είναι εκτός των σχολείων».

Δεν έχουν, πρόσθεσε πρόβλημα με αυτό, αλλά εκείνο που έχουν οι ίδιοι πει είναι ότι «δεν πρέπει να χρεώνονται στην εκπαίδευση, και ιδιαίτερα παραχωρήσεις υπηρεσιών οι οποίες είναι εντελώς εκτός Υπουργείου που είναι γύρω στα 40 άτομα».

Ερωτηθείς για το αυριανό έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, είπε ότι η ΠΟΕΔ θα καταθέσει κάποιες εισηγήσεις αύριο στη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, και έτσι οφείλουν να τις περάσουν από τα συλλογικά τους σώματα.

Σε σχέση με το περιεχόμενο των εισηγήσεων, ο κ. Φυλακτού είπε ότι αφορά την προσπάθεια αυτή για να εξευρεθούν κάποιες θέσεις που «το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι δυσκολεύεται να καλύψει».

Ως προς την ώρα της συνάντησης με την Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, είπε ότι θα εξαρτηθεί ανάλογα και με το τι ώρα θα ολοκληρωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ,  προσθέτοντας ότι ίσως πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

 «Θέλουμε να στείλουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα και μακάρι να έχουμε κατάληξη, γιατί οπωσδήποτε το δημόσιο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά είναι αυτοί οι οποίοι μετά που θα σβήσουν αυτά τα φώτα της δημοσιότητας θα παλεύουν μέσα στα σχολεία», συμπλήρωσε, ενώ σε άλλη ερώτηση διευκρίνισε ότι η αυριανή δεν θα είναι η τελευταία συνάντηση, καθώς την τελευταία συνάντηση θα την κάνουν με τον Υπουργό Παιδείας.

 «Οπότε αυτές είναι συναντήσεις ουσίας και πολύ προπαρασκευαστικές και νομίζω θα καταλήξουμε σε κάποια στιγμή στον Υπουργό», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τις νέες τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι «εμείς, όπως είδατε στη χθεσινή συνάντηση που παρευρέθηκαν αρκετοί λειτουργοί άλλων υπουργείων, τον Γενικό Ελεγκτή τον θέλουμε σε μια τέτοια συνάντηση γιατί χθες καταρρίψαμε πολλούς μύθους που κυκλοφόρησαν αυτό το διάστημα».

Επικαλέστηκε παράδειγμα, «το οποίο δεν διέψευσαν βεβαίως και οι λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών», το ότι το 90% του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, είναι μισθολόγιο, κάτι που δεν ισχύει.

«Δεν είναι ούτε καν το 50%. Είναι 45% μάξιμουμ το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών. Επίσης, διάφορα άλλα πράγματα που αφορούσαν ακόμα και τον εργάσιμο χρόνο των εκπαιδευτικών. Χθες, έγινε και τέτοιου είδους συζήτηση μέσα και εμείς προκαλούμε τον Γενικό Ελεγκτή, αν θέλει,, στο τραπέζι του διαλόγου, να τον δούμε για να διασταυρώσουμε τα στοιχεία μας, τα οποία εμείς γνωρίζουμε πάρα – πάρα πολύ καλά. Γνωρίζουμε και τους αστερίσκους», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, δεν έχουν με κανένα αντιπαράθεση.

«Εμείς είμαστε στοχοπροσηλωμένοι και επικεντρωμένοι  στο πρόβλημα που είναι το δημόσιο σχολείο. Σε λιγότερο από 30 ημέρες ανοίγουν τα σχολεία και έχουμε να λύσουμε το συγκεκριμένο θέμα, έχουμε το θέμα ασφάλειας και υγείας που δε το ξεχνούμε, και κάποια άλλα θέματα της καθημερινότητας», είπε, δηλώνοντας: «Γι’ αυτό, νομίζω, να μείνουμε στην ουσία. Εμείς δεν έχουμε σύγκρουση με κανένα».

Ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι μιλούν με στοιχεία, με τεκμήρια και ειλικρινά αισθάνονται μια ικανοποίηση «γιατί αυτές τις ημέρες, φαίνεται ότι πολλά έχουν καταρρεύσει από εκείνα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με ένα και μοναδικό σκοπό: να πλήξουν το κύρος του εκπαιδευτικού».

Σε παρέμβαση του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχολούνται με αυτό το θέμα.

 «Δεν ξέρουμε γιατί ο Γενικός Ελεγκτής κάνει κάποιες δηλώσεις. Δικαίωμα του να τις κάνει, αλλά, νομίζω, προκαλούν χωρίς λόγο και προκαλούν και τους εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε περισσότερο», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή να πάει στα γραφεία της Οργάνωση, να βάλουν τα στοιχεία κάτω και να συζητήσουν, γιατί, όπως είπε, ασχολούνται χρόνια με αυτά τα θέματα, τα κατέχουν και όλη αυτή η παραπληροφόρηση, δυστυχώς, έχει δημιουργήσει μια εικόνα για τον εκπαιδευτικό η οποία τις επόμενες ημέρες θα καταρρεύσει.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top