ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλείνουν τα οδοφράγματα οι μοτοσικλετιστές - Συνεχίζεται η Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κλείνουν τα οδοφράγματα οι μοτοσικλετιστές - Συνεχίζεται η Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ξεκίνησε η δεύτερη μέρα του οδοιπορικού της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού.

Με δέος μπροστά στο ομοίωμα του Νοράτλας, οι μοτοσικλετιστές διατήρησαν σιγή σκεπτόμενοι την τραγωδία μα και τον ηρωισμό του 1974. Ο Τύμβος στέκει για να θυμίζει πως δεν ζούμε τις συνέπειες μιας ήττας. Πως άνθρωποι χάθηκαν, ζωές χάθηκαν και η Κύπρος μαραζώνει υπό την τουρκική κατοχή. Οι μοτοσικλετιστές κουβάλησαν το μήνυμα του Τάσο και του Σολή, σαν απάντηση στους ήρωες του 1974. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Η Κύπρος θα νικήσει.
 
Όταν άνοιγε το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, εκείνο τον Μάρτιο του 2003, συμπληρώνονταν 7 μόλις χρόνια από τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Η θλίψη και η οργή ήταν ολοζώντανα στοιχεία της κυπριακής πραγματικότητας, αλλά η τουρκική κατοχή παρέμενε. Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού», με το βλέμμα στον βασανισμένο Πενταδάκτυλο, τονίζει με το συμβολικό κλείσιμο του οδοφράγματος, την ανάγκη για αγώνα διαρκείας ενάντια στα τετελεσμένα της κατοχής. Με τη μνήμη του Τάσου και του Σολή, οι οποίοι σε ένα άλλο κατοχικό οδόφραγμα έδωσαν τη ζωή τους για την Αμμόχωστο και τη σκέψη στην Κερύνεια, τη Μόρφου, την Καρπασία και τη Μεσαορία.

Η ακούραστη μάνα του Τάσου Ισαάκ, η κυρία Τασούλα, με τους μοτοσικλετιστές στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου. Επιμένει στη μνήμη του ήρωα γιου της και στέκεται περήφανη πλάι στην Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Αγναντεύει την κατεχόμενη Λευκωσία και γνωρίζει ότι η ψυχή του γιου της θα αναπαυθεί μονάχα με τη λευτεριά. 

Με δάκρυα συγκίνησης και φλόγα στα στήθια οι μοτοσικλετιστές μπήκαν στα ιερά Φυλακισμένα Μνήματα. Αγγίζοντας το χώμα που πότισαν με λευτεριά οι ήρωες της ΕΟΚΑ, καταθέτουν στεφάνι στους 13 που είναι θαμμένοι εκεί και καρτερούν την ανάπαυση. Μπολιάζουν παιδιά της Κύπρου, όπως μπόλιασαν τον Τάσο και τον Σολωμό και γεννούν ξανά και ξανά ηρωισμό και αναγέννηση. Με την αγχόνη και τον λόγο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, οι μοτοσικλετιστές επιμένουν για να βρουν την ανηφοριά που οδηγεί στη λευτεριά.
 
Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού θα κλείσει συμβολικά το οδόφραγμα της Λήδρας για να επαναλάβει την ανάγκη ενός ρωμαλέου, παλλαϊκού και αγνού αντικατοχικού αγώνα και ακολούθως θα πορευθεί στον χώρο της θυσίας των δύο ηρώων.
 
Την Κυριακή (5/8) θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Χίλιοι και πλέον μοτοσικλετιστές θα τιμήσουν τη μνήμη των δύο ηρώων και θα καταστήσουν σαφές ότι η ψυχή τους θα αναπαυθεί μονάχα με τη δικαίωση. Από το κοιμητήριο Παραλιμνίου θα κατευθυνθούν στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας και θα σταθούν απέναντι από τη βασανισμένη Αμμόχωστο. Εκεί, στον τελευταίο σταθμό του Τάσο και του Σολωμού...
 
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top