ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Π. ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ: Καθαρίζουν τις ακαθαρσίες του ποταμού μετά από τη φωτιά

Π. ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ: Καθαρίζουν τις ακαθαρσίες του ποταμού μετά από τη φωτιά

Σύσκεψη μετά την πυρκαγιά της Κυριακής στον κατασκηνωτικό χώρο Πόλης Χρυσοχούς, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 07/08 με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων τμημάτων, στο πλαίσιο της οποίας λήφθηκε απόφαση για άμεσο καθαρισμό του ποταμού από τους καλαμιώνες.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή ανέφερε πως συμφωνήθηκε όπως γίνει νέα σύσκεψη, την Παρασκευή 10 Αυγούστου, στη Λευκωσία, στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ούτως ώστε με τη συμμετοχή όλων των Διευθυντών (Τμήματος Δασών, Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων) και του Επάρχου Πάφου, να εξεταστεί η αντιμετώπιση του προβλήματος στην ευαίσθητη περιοχή του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς.

Επίσης, συνέχισε, το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Υπουργού, ενώ ο Δήμος αναμένεται- όπως είπε- να αιτηθεί ένα μεγάλο ποσό τον πρώτο χρόνο ούτως ώστε να απομακρυνθεί ο καλαμιώνας και να φυτευτούν άλλα δέντρα.

Θεωρώ, είπε, “ότι μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις ούτως ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα της παρουσίας των καλαμιώνων στον ποταμό” .

Όσον αφορά τον χώρο γύρω από τον κατασκηνωτικό χώρο θα τον διαχειριστεί ο ίδιος ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, είπε ο Δήμαρχος, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών και τον διαχειριστή του χώρου.

Αυτή η ευαίσθητη περιοχή γύρω από τον κατασκηνωτικό χώρο θα εξεταστεί σε σύσκεψη την Πέμπτη, συμπλήρωσε, ώστε ο κατασκηνωτικός χώρος να λειτουργεί με ασφάλεια για τους επισκέπτες του.

Αυτό που είχε υποσχεθεί ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, συνέχισε ο κ. Παπαχριστοφή, είναι η πλήρη ασφάλεια της λειτουργίας του κατασκηνωτικού χώρου.

Παραδέχτηκε ωστόσο πως υπάρχουν κάποια “μελανά σημεία”, κατά μήκος του ποταμού τα οποία άμεσα η Τοπική Αρχή θα μεριμνήσει ούτως ώστε να απομακρυνθούν οι καλαμιώνες που έχουν εισέλθει στις αυλές κατοικιών και για να μην κινδυνεύουν ζωές.

«Το πιο σημαντικό για μας είναι να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι», είπε, ανακοινώνοντας, "πως από αύριο αρχίζει η έναρξη του καθαρισμού" .

Σε δηλώσεις της, η Μαρίνα Ξενοφώντος εκ μέρους του Τμήματος Περιβάλλοντος, ανέφερε πως στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης συζητήθηκε η διαχείριση του καλαμιώνα κατά μήκος του ποταμού Χρυσοχού από το ύψος της κοινότητας Σκούλι  μέχρι τις εκβολές του ποταμού, που είναι στα όρια της Πόλης Χρυσοχούς. 

Η κ. Ξενοφώντος εκτίμησε πως πρέπει να γίνει ένα διαχειριστικό σχέδιο έτσι ώστε τα αρμόδια τμήματα με την τεχνογνωσία που κατέχουν να διαχειριστούν το είδος του καλαμιώνα, το οποίο – όπως είπε- είναι ξενικό.

Επεσήμανε πως υπάρχει  πρόθεση για διαχείριση του ποταμού, προσθέτοντας πως χρειάζονται πιστώσεις χρόνου και χρημάτων έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή η σωστή διαχείριση του ποτάμιου οικοσυστήματος.

Μιλούμε, είπε, “για ένα ευαίσθητο οικοσύστημα στο οποίο υπάρχουν αρκετά είδη και όχι μόνο καλαμιώνες, όπως άλλα δασικά ποτάμια είδη που προστατεύονται, όπως πλατάνια, σκλήθρακες και άλλα είδη που φύονται σε ποτάμια οικοσυστήματα που θα πρέπει να μην αφαιρεθούν”.

H κ. Ξενοφώντος σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν και ζωικά είδη τα οποία προστατεύονται με βάση ευρωπαϊκή οδηγία για τους οικοτόπους, αναφέροντας πως στην ουσία θα πρέπει να γίνει ένα σωστό σχέδιο διαχείρισης έτσι ώστε να αφαιρεθεί το ξενικό είδος αλλά να μην προκληθεί οποιοδήποτε πρόβλημα όσον αφορά το ποτάμιο οικοσύστημα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top