ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Το κατάστημα που πουλά αεροβόλα UZI και MP5 – «Χώμα» οι τιμές -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Το κατάστημα που πουλά αεροβόλα UZI και MP5 – «Χώμα» οι τιμές -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κατάστημα στην Κύπρο πουλά νόμιμα αεροβόλα όπλα, ομοιώματα των UZI και MP5, σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές.

Του Μιχάλη Μενελάου

Σε έρευνά μας για το νόμιμο εμπόριο όπλων στο νησί, ήρθαμε αντιμέτωποι σε μια απροσδόκητη εικόνα, καθώς διαπιστώσαμε πως κατάστημα όπλων στο νησί πωλεί αεροβόλα UZI και MP5.

Όπλα τα οποία εμφανισιακά δεν έχουν καμία διαφορά από τα πιο θανάσιμα «αδέλφια» τους, ενώ πωλούνται σε τιμές κάτω των €200, σε κατάστημα πώλησης όπλων στην περιοχή «Κάπαρη».

Το ThemaOnline, για τους σκοπούς της έρευνάς του επικοινώνησε με το Γραφείο Πυροβόλων Όπλων του Αρχηγείου Αστυνομίας, όπου τους θέσαμε τα ερωτήματά μας και τους προβληματισμούς μας για τη νομιμότητα των εν λόγω όπλων.

Μέλος του Γραφείου Πυροβόλων Όπλων, μας ανέφερε πως τα εν λόγω όπλα καμία διαφορά δεν έχουν ως προς τη χρήση τους από τα «κοινά» αεροβόλα όπλα, απλώς ομοιάζουν με τα πυροβόλα αντίστοιχα όπλα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα όπλα που απαγορεύονται να πωλούνται στο νησί, της εν λόγω κατηγορίας, είναι τα αυτόματα. Όπλα δηλαδή τα οποία μπορούν να βάλουν πέραν της μιας σφαίρας με το πάτημα της σκανδάλης (ριπή).

Υπάρχουν όμως και τα ημιαυτόματα όπλα, τα οποία ωστόσο δεν είναι απαγορευμένα καθώς βάλουν μόνο μια σφαίρα με το πάτημα της σκανδάλης και οπλίζουν ξανά για να «ρίξουν» πάλι μια σφαίρα.

Τα εν λόγω όπλα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, λειτουργούν τόσο με μεταλλικό ελατήριο, όσο και με αμπούλες συμπιεσμένου αέρα.

 

Πώς μπορεί το κοινό να γίνει κάτοχος αεροβόλου ή πυροβόλου όπλου

Σύμφωνα με την Αστυνομία, όλοι οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν όπλο, εάν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θέτει η Νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης που επιθυμεί να αποκτήσει όπλο, πρέπει να μεταβεί στον τοπικό αστυνομικό σταθμό του, όπου ο σταθμάρχης ή ο βοηθός σταθμάρχη θα του ετοιμάσουν συστατική επιστολή.

Επιστολή, στην οποία ο σταθμάρχης ή βοηθός σταθμάρχη, μπορούν να φέρουν ένσταση στο να αγοράσει ή όχι πυροβόλο όπλο ο πολίτης.

Ένσταση η οποία γίνεται είτε λόγω σωματικών προβλημάτων του ατόμου, κάτι που τον εμποδίζει στο να αποκτήσει όπλο, τόσο για τη δική του ασφάλεια, όσο και των γύρω του, είτε επειδή έχει «κακά προηγούμενα» με το Νόμο, είτε επειδή είναι ψυχικά ασταθής.

Όσον αφορά το κομμάτι των σωματικών προβλημάτων, ο πολίτης μπορεί να αποταθεί σε ιατρό, ούτως ώστε να του ετοιμάζει επιστολή πως είναι κατάλληλος, την οποία και προσκομίζει στη συνέχεια στην Αστυνομία.  

Κατόπιν, και με την προϋπόθεση πως έλαβε την απαραίτητη συστατική επιστολή, την παραδίδει στον πωλητή του όπλου, όπου και γίνεται η αγορά.

Στη συνέχεια ο πολίτης μεταβαίνει στο Αρχείο Πυροβόλων Όπλων της Επαρχίας του, ο ίδιος ή ο οπλοπώλης, όπου εγγράφεται και ελέγχεται το όπλο.

Εκεί εκδίδονται δυο έγγραφα. Η άδεια εγγραφής του όπλου και το πιστοποιητικό κατοχής του όπλου από το συγκεκριμένο άτομο.

Εννοείται πως η χρήση των εν λόγω όπλων γίνεται αποκλειστικά για σκοπούς κυνηγίου ή για χρήση τους σε αδειοδοτημένο σκοπευτήριο. Σε περίπτωση πολίτης εντοπιστεί να κυκλοφορεί δημόσια κρατώντας όπλο κατηγορείται για «οπλοφορία για διέγερση τρόμου»

«Όποιος δημόσια και χωρίς νόμιμη αιτία μεταφέρει επιθετικό όπλο ή όργανο με τέτοιο τρόπο που διεγείρει τρόμο σε άλλο, είναι ένοχος πλημμελήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δύο χρόνων, και τα όπλα του ή όργανα κατάσχονται».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top