ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ: Εξευτελισμός ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας - Καταγγελία από οργάνωση

ΛΕΜΕΣΟΣ: Εξευτελισμός ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας - Καταγγελία από οργάνωση

Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου καυτηριάζει τις καταγγελίες που έχει ενώπιον τους για εξευτελισμό ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας στην Λεμεσό.

Με αφορμή τις καταγγελίες για τον εξευτελισμό των ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας στη Λεμεσό, το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου  με ανακοίνωση του καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο συμπεριφορές που δεν συνάδουν με θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού χάρτη των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των ηλικιωμένων.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Κούρεψαν γουλί ηλικιωμένους σε γηροκομείο – Μαζί και τις γυναίκες

Οι οίκοι ευγηρίας είναι επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος και δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό σε αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνούν όμως ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους που θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα, σεβασμό και αγάπη. Η εργασία τους πλέον μετατρέπεται σε λειτούργημα γιατί οι ηλικιωμένοι πρέπει να τυγχάνουν εξειδικευμένης μεταχείρισης που να έχει τη βάση της στο ανθρωποκεντρικό μοντέλο και όχι στην αυξανόμενη οικονομική κερδοφορία. Πρέπει να επενδύσουν σε φροντιστές κατάλληλα εκπαιδευμένους για να είναι αποτελεσματικοί και να ανταπεξέρχονται στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες αυτών που φροντίζουν. Πρέπει να βρουν εκείνους τους τρόπους και καλές πρακτικές που να βελτιώσουν το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών τους, όπως γίνεται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες,

Εδώ και χρόνια το Παρατηρητήριο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά την παραμέληση, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση των ηλικιωμένων. Είναι καιρός το κράτος να αυξήσει τους ελέγχους σε όλα τα ιδρύματα της χώρας, ενισχύοντας τις υπηρεσίες ευημερίας με ανθρώπινο δυναμικό που η αποκλειστική του εργασία να είναι οι έλεγχοι των ιδρυμάτων αυτών και τίποτα άλλο. Να τους δώσει δε τέτοια εξουσία που να κάνει το έργο τους ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό και ιδρύματα που δεν τηρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις να κλείνουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι ηλικιωμένοι μας δεν είναι για πέταμα ούτε βάρος από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε. Είναι άνθρωποι που χρειάζονται αγάπη, σεβασμό και φροντίδα έτσι ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια και να είναι ενεργοί πολίτες στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Δέκα τρεις μετανάστες - μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά - βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, επιπλέον των 14 που εδώ και δύο εβδομάδες, φιλοξενούνται σε σκηνές στην περιοχή μεταξύ Αγλαντζιάς και Γερίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 27.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top