ΔΙΕΘΝΗ

Mπασάρ αλ Άσαντ: «Προσωρινό μέτρο η ρωσοτουρκική συμφωνία για την Ιντλίμπ»

Mπασάρ αλ Άσαντ: «Προσωρινό μέτρο η ρωσοτουρκική συμφωνία για την Ιντλίμπ»

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτήρισε «προσωρινό μέτρο» τη ρωσοτουρκική συμφωνία για τη δημιουργία μιας μελλοντικής «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην Ιντλίμπ και στην περιφέρειά της.

Διαβεβαίωσε ότι η επαρχία αυτή, η οποία ελέγχεται από τζιχαντιστές και αντάρτες, θα «επανέλθει» στον έλεγχο του καθεστώτος, όπως μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής (7/10) το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η συμφωνία είναι ένα προσωρινό μέτρο χάρη στο οποίο η κυβέρνηση κέρδισε πόντους στο πεδίο, ξεκινώντας από τον τερματισμό της αιματοχυσίας», είπε ο Άσαντ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του Μπάαθ, του κόμματός του, σύμφωνα με το SANA.

Στον πόλεμο που συνεχίζεται στη Συρία, η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του καθεστώτος του Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει κάποιες από τις οργανώσεις των ανταρτών οι οποίες μάχονται για την ανατροπή του.

Τη 17η Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε μια ρωσοτουρκική συμφωνία που προβλέπει τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης μήκους 15 ως 20 χιλιομέτρων για να χωριστούν οι περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί και οι γειτονικές περιοχές που ελέγχει το καθεστώς.

Τα βαριά όπλα αναμένεται να αποσυρθούν από αυτή τη ζώνη ως τη 10η Οκτωβρίου (δηλαδή την Τετάρτη) και οι τζιχαντιστές αναμένεται να απομακρυνθούν από αυτή μέχρι την 15η Οκτωβρίου.
«Αυτή η επαρχία και οι άλλες περιοχές που είναι ακόμη υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών θα επιστρέψουν (στον έλεγχο) του συριακού κράτους», διαβεβαίωσε ο Άσαντ, σύμφωνα με το SANA, χρησιμοποιώντας τον ίδιο όρο χωρίς διάκριση τόσο για τους αντάρτες όσο και για τους τζιχαντιστές.

Η συμφωνία για την Ιντλίμπ επέτρεψε να αναβληθεί μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση του καθεστώτος, που ΜΚΟ αλλά και ο ΟΗΕ εξέφραζαν φόβους ότι θα οδηγούσε σε μια «ανθρωπιστική καταστροφή» και ένα «λουτρό αίματος» στο τελευταίο μεγάλο οχυρό των ανταρτών και τζιχαντιστών στη χώρα.

Από το 2011, ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 360.000 ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: skai.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πως λειτουργεί - Ποιος ο ρόλος των Ευρωβουλευτών και πόσες έδρες έχει κάθε χώρα

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Έβγαλε λαβράκι η ΥΚΑΝ: «Τσάκωσαν» δύο πρόσωπα με 1,5kg κάνναβη - Τους πέρασαν χειροπέδες

Δεύτερη σύλληψη για τα χάπια και άσπρη σκόνη που έφερε Κύπρο 31χρονη - Χειροπέδες σε 30χρονο

Συγκλονιστικό βίντεο του Δημήτρη Σταρόβα έναν μήνα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο - «Κάθε μέρα βελτιώνομαι»



Εβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Εβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Ενώ διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα του κέντρου τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στις ευρωεκλογές, προσπαθούν να φιλτράρουν το αποτέλεσμα, κάνοντας τις δικές τους αναλύσεις για το τι πραγματικά έφταιξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top