«Δεν κάνουμε κάποια υποχώρηση» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει την πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία.
«Κάνουμε ό,τι πρέπει και πρέπει ο καθένας να συνειδητοποιήσει πως αν θα βρούμε λύση και θέλουμε πραγματικά και ενδιαφερόμαστε για λύση, η λύση πρέπει να είναι λειτουργική. Πρέπει να δίδει διάρκεια στο κράτος, πρέπει να δίδει τη βεβαιότητα και την ασφάλεια εις όλους τους πολίτες ανεξαίρετα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του προσερχόμενος σε δείπνο που παρέθεσε η ΟΕΒ, στη Λευκωσία.
Ερωτηθείς για το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας και αν αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να αρθεί το αδιέξοδο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό εξαρτάται στο κατά πόσον θα υπάρξει «καλή πίστη από την άλλη πλευρά».
«Είναι από τον Απρίλη του 2010 που υπέβαλα γραπτό υπόμνημα προς το Εθνικό Συμβούλιο δια του οποίου εισηγούμουν ότι αν θέλουμε βιώσιμη και λειτουργική ομοσπονδία θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τις πολιτείες και να κρατήσουμε εκείνες τις απαραίτητες εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση που θα διασφαλίζουν τη μια και μόνη κυριαρχία, τη μια ιθαγένεια, τη μια διεθνή προσωπικότητα και βεβαίως και άλλες των εξουσιών οι οποίες ως εκ της ιδιότητας μας ως μέλος της ΕΕ θα πρέπει να υπάρχουν», υπογράμμισε.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε πως οι ανησυχίες για τα θέματα ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν απαντώνται μέσα από αυτή την πρόταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε κατά πόσον «θα πάψουμε να αξιώνουμε αυτό που έχουμε πετύχει μετά από τόσα χρόνια, δηλαδή να αναγνωρίζει ο ΓΓ (του ΟΗΕ) ότι απαιτείται η κατάργηση αναχρονιστικών θεσμών».
«Τι σχέση έχει η εσωτερική δομή με το θέμα της ασφάλειας; Δεν μιλούμε για δύο πτυχές, την εσωτερική και την διεθνή πτυχή; Στη διεθνή πτυχή αλλοιώνεται η αξίωση ή η θέση μας όσον αφορά την απαίτηση η Κύπρος να απαλλαγεί από εξαρτήσεις;», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται περί αμερικανικής βάσης και της κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε γιατί να δέχεται κριτική η Κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «ούτε το αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν ενήμερο ή τουλάχιστον η Κυβέρνηση και απεκαλύφθη από την έκθεση».
«Γιατί πρέπει να είμαι υπόλογος;. Και αν έστω ζητήθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους η παρουσία, γιατί πρέπει να επικρίνεται η κυπριακή κυβέρνηση;», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «δίνουμε διευκολύνσεις στους Γερμανούς, στους Γάλλους, στους Ιταλούς, στους Δανούς» και υπενθύμισε ότι «κατά την εκκένωση του 2016 των χημικών ή και σε περίπτωση ανθρωπιστικών γενικότερα επιχειρήσεων, πόσες φορές η Κύπρος υπήρξε εκείνη που ανταπεκρίθει».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Πρωθυπουργού του Ισραήλ ότι η Τουρκία ενδεχομένως να τα κάνει αυτά που απειλεί με την ψυχολογία που έχει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ο,τιδήποτε έχει να πει ο φίλος Πρωθυπουργός του Ισραήλ το λέει σε μας αλλά κάτι ανάλογο δεν έχω ακούσει», όπως είπε, «και δεν έχω πληροφορηθεί».
Εξάλλου, αναφερόμενος στο Κυπριακό κατά την ομιλία του στο αποψινό δείπνο της ΟΕΒ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η λύση του Κυπριακού είναι εκείνη που θα δώσει την ώθηση πραγματικά έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερους ρυθμούς και ανάπτυξης και προκοπής και πρόσθεσε ότι αυτά δεν είναι άλλα από την σταθερότητα και την ειρήνη.
Ανέφερε ότι «η σταθερότητα και η ειρήνη επέρχεται μέσα από την λύση του κυπριακού προβλήματος», προσθέτοντας ότι η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη «και για να είναι βιώσιμη πρέπει να είναι λειτουργική».
«Γι΄ αυτό και η πρόταση που κατέθεσα σαν τροφή προς σκέψη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι την πρόταση αυτή την είχε υποβάλει με υπόμνημα τον Απρίλιο του 2010 και δεν είναι κάτι νέο.
«Είναι όμως κάτι που από την πρακτική απεδείχθει ότι ενδεχόμενα να βοηθήσει αν υπάρχει και η καλή πίστη από την άλλη πλευρά να ξεπεράσουμε ανησυχίες και προβλήματα που μέσα από τις τουρκικές αξιώσεις δεν θα απέδιδαν αυτό που όλοι προσδοκούμε, την συνέχιση εν μετεξελίξει του κράτους, την λειτουργικότητα – και αυτό έχει μεγάλη σημασία με δεδομένη την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της ΕΕ - αλλά και την βεβαιότητα που οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται μέσα από την εξεύρεση μιας λύσης», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «κανένας δεν επιλέγει την αβεβαιότητα, ο καθένας θέλει να νοιώθει ασφαλής», προσθέτοντας ότι δεν μιλά μόνο για τους Ε/κ αλλά απευθύνεται και προς τους Τ/κ.
«Για να γίνει τούτο κατορθωτό, δεν μπορεί η ασφάλεια του ενός, όπως είχαμε συμφωνήσει, να αποτελεί απειλεί για τον άλλον», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι για αυτό η Κύπρος πρέπει να απεξαρτηθεί από τις οποιεσδήποτε αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και ιδιαίτερα τις απατήσεις της Τουρκίας για ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων όπως αυτή των Ευρωπαίων.
«Την ίδια ώρα θα πρέπει να κατανοήσουν και οι Τ/κ συμπατριώτες μας ότι η αξίωση να έχουν μια θετική ψήφο για όλες τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης δεν είναι δυνατό να οδηγήσει σε λειτουργικό κράτος», υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τα λέει με καλή πίστη και διάθεση εκδηλώνοντας για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα του, όπως είπε, να εμπλακεί σε ένα δημιουργικό διάλογο και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι τελευταίες παραστάσεις προς τον ΓΓ του ΟΗΕ θα δώσουν την ευκαιρία έτσι ώστε να υπάρξει μια διερεύνηση προθέσεων για να επαναρχίσει ένας δημιουργικός, καλή τη πίστη, διάλογος για να οδηγηθούμε στη λύση που όλοι επιθυμούν, στη λύση που θα οδηγήσει σε περαιτέρω προκοπή της πατρίδας μας».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τζόκερ έπαιξες; Ιδού οι τυχεροί αριθμοί
• Εταιρεία με έδρα την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ
• Καιρός: Βροχές και καταιγίδες αυτές τις ώρες και σε αυτές τις περιοχές - Πότε πέφτει η θερμοκρασία
• Η Μαριέττα Χρουσαλά στο Λονδίνο - Το φωτογραφικό άλμπουμ των διακοπών της
• «Άκουσαν» την ποινή τους δύο ανήλικοι – Κατηγορούνται για τον εμπρησμό του ξενοδοχείου Henipa
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις